Kako radi automobil

Danas gotovo da nema osobe koja ne poseduje, ili se bar jednom nije provozala automobilom. Ovaj fenomenalni izum 19.veka pruža nam kraljevski komfor dok za veoma kratko vreme prelazimo velike distance, pa čili i odmorni stižemo na svoja odredišta. Međutim, struktura ovog dragocenog čovekovog prijatelja na točkovim izuzetno je složena, sastavljena od velikog broja delova čijim se usklađenim radom obezbeđuje njegova funkcionalnost. Od tolikog arsenala mašinskih delova, elemenata i sklopova u ovom članku ću spomenuti njihove najveće grupe.

Kako radi automobil

Automobil sadrži više od 20.000 delova koji se mogu podeliti u osnovne sekcije.
Šasija nosi vozača i putnike. Na šasiji se nalaze: motor, prenosni sistem i upravljčki deo za vozača. Motor je srce automobila. U svom radu on koristi benzin ili dizel gorivo i oslobađa snagu za pokretanje točkova. Prenosni sistem je zadužen za preusmeravanje snage iz motora na točkove. Vozač upravljajući volanom usmerava automobil u željenom pravcu, papučicom za gas utiče na povećanje, a kočnicom na smanjenje brzine. Postoje kvačilo i menjač za izmenu brzina, iako pojedini automobili imaju automatsku promenu brzine.

  1. MOTOR – pokreće kola, tako što u svom cilindru vrši kompresiju gasa koji se potom eksplozivno širi i na taj način obezbeđuje mehaničku energiju za pokretanje točkova.
  2. ELEKTRIČNE INSTALACIJE – Akumulatori snabdevaju električnom strujom starter motora i svećice prilikom pokretanja motora. Napajaju svetla i radio-aparat kada motor nije u pogonu. Kada je motor pokrenut, pogoni jedan alternator koji snabdeva električnom strujom i dopunjuje baterije.
  3. RASHLADNI SISTEM – Vodena pumpa pokreće tečnost koja rashlađuje motor i zatim prolazi kroz hladnjak kako bi se sprečilo pregrevanje. Topla voda se rashlađuje strujanjem vazduha kada se automobil kreće ili okretanjem ventilatora kada automobil miruje.
  4. IZDUVNI SISTEM – sprovodi otpadne gasove iz motora u atmosferu. Katalizator prečišćava štetne gasove kako bi manje zagađivali vazduh. Prigušivač usmerava protok gasova i smanjuje buku motora.
  5. POGONSKE POLUOSOVINE – Na svakoj strani automobila su montirane metalne poluosovine koje snagu motora prenose na točkove. Najveći broj automobila poseduje pogon na prednje točkove, dok zadnji samo prate.
  6. MENJAČ I KVAČILO – Menjač služi za racionalno korišćenje snage motora, u zavisnosti od terena po kome se vozilo kreće. To se postiže promenom brzine posredstvom menjača. Najveći broj automobila poseduje četiri ili pet brzina za kretanje unapred i jednu brzinu za kretanje unazad. Niži stepeni prenos (prva i druga brzina) koriste se za pokretanje vozila i kretanje uzbrdo. Kvačilo razdvaja motor i sklop menjača tokom promene brzine, a koristi se tako što se pritiska nožna pedala.
  7. VOLAN – je povezan sa prednjim točkovima pomoću zgloba i dve poluosovine. Poluosovine se kreću u jednu ili u drugu stranu i zaokreću prednje točkove levo ili desno.
  8. KOČNICE – su pričvršćene na točkove i vešanje. Nožna kočnica deluje na sva četiri točka, a ručna deluje na dva i koristi se na parkinzima. Najveći broj automobila poseduje disk-kočnice napred i doboš-kočnice nazad.
  9. GIBANJ – Gibanj ili vešanje povezuje svaki točak sa šasijom i omogućuje kretanje gore-dole tako da se automobil glatko kreće. Gibanj koristi opruge sa amortizerima koji prigušuju kretanje gore-dole.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Daliborka Pitulic

Avatar photo

3 komentari

  1. Avatar photo

    да се чланак препоручи ауто школама! ;-))

  2. Avatar photo

    ˝Ovaj fenomenalni izum 19.veka pruža nam kraljevski komfor dok za veoma kratko vreme prelazimo velike distance˝ – Napiši u napomeni da se ne odnosi na Zastavina vozila, da ne dođe do zabune! :) By the way, odličan tekst!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *