Kako napraviti sistem za praćenje automobila

Umesto da kupujete skupe alarme koji će se aktivirati u sred noći ako ptica proleti iznad automobila i nervirati ceo komšiluk, možete zaštititi vaš automobil sa običnim mobilnim telefonom. U sledećem članku ćete naći instrukcije za izradu sistema za praćenje automobila.
Sistem za pracenje automobila

Kako napraviti sistem za praćenje automobila

 1. Izaberite mobilni telefon. Potrebno je da to bude GSM mobilni telefon sa opcijama automatskog prihvatanja poziva (auto-answer) i sa mogućnošću isključivanja svih zvučnih obaveštenja. Većina današnjim mobilnih telefona koje možete naći na tržištu ima ove opcije. Telefon bi trebalo da ima dobar prijem i odličan mikrofon. Najbolje bi bilo kada biste pronašli model sa malom eksternom antenom.
 2. Zabeležite IMEI broj vašeg telefona. IMEI broj se obično nalazi unutar ležišta za bateriju. Skinite bateriju kako biste mogli da ga pronađete. Ovaj broj možete dobiti i na drugi, možda i jednostavniji, način. Otkucajte *#06# na tastaturi vašeg telefona i broj bi trebalo da se pojavi na ekranu. Ako imate problema sa pronalaženjem IMEI broja, pomoć pronađite u obližnjem servisu telefona.
 3. Kupite novu SIM karticu za mobilni telefon. Bilo koja kartica koja podrazumeva pouzdanu konekciju, dobru mrežnu pokrivenost i usluge roming biće dobar izbor. Izaberite najekonomičniju varijantu, retko ćete koristiti ovu karticu. Broj bi trebalo da zadržite za sebe, nemojte ga nikome davati.
 4. Ubacite novu karticu u telefon i testirajte da li sve radi ispravno.
 5. Uklonite zvučnik mobilnog telefona kako biste se osigurali da telefon neće odavati nikakve zvuke. Ako odlučite da nećete da otvarate telefon, morate isključiti sve moguće audio signale kao što je zvučno obaveštenje kada vam stigne sms ili kada vas neko zove. Takođe je bitno da isključite svetlo ekrana i vibraciju.
 6. Podesite automatsko traženje mreže i automatsko prihvatanje poziva na mobilnom telefonu. Pored toga, potrebno je i zaključati tastaturu mobilnog telefona.
 7. Namontirajte sistem u vaš automobil. Za ovaj proces će vam biti potreban i punjač telefona za automobile. Privežite ulaz punjača od 12 V na akumulator automobila pomoću kablova. Najbolje bi bilo da zalemite žice. Sada je potrebno povezati punjač sa mobilnim telefonom. Nakon povezivanja potrebno je da postavite telefon na mesto koje neće biti vidljivo. U zavisnosti od modela automobila, pronađite mesto na kojem ćete sakriti mobilni telefon.
 8. Testirajte konekciju. Testiranje uređaja možete izvršiti tako što ćete pozvati telefon koji se nalazi u automobilu. Tada bi trebalo da se veza automatski uspostavi zbog auto-answer opcije. Sada recite vašem prijatelju da uđe u automobil. Ako se sve što vaš prijatelj kaže jasno čuje na vašem telefonu sistem je uspešno instaliran.
 9. Kada vam ukradu automobil prijavite krađu policiji i obavestite vašeg mobilnog operatera. Potrebno je da prosledite broj telefona koji se nalazi u automobilu i IMEI broj telefonskog uređaja. Mobilni operater će moći da locira gde se nalazi mobilni telefon na osnovu lokacije GSM antenske stanice koja je primila signal koji se emituje. Obavezno naglasite mrežnom operateru da ne želite da se SIM kartica blokira, što je obično procedura u slučaju krađe. Ako ipak bude problema prilikom lociranja automobila, uvek možete uspostaviti vezu i slušati šta osobe u automobilu govore, to vam takođe može dati korisne informacije.
 10. S vremena na vreme testirajte sistem kako biste se osigurali da radi ispravno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

Jedan komentar

 1. Zanimljiv predlog ali nazalost ne od velike pomoci jer vecina lopova u danasnje vreme koristi uredjaje koji ometaju signale GPS jammery ili ometaci. Opsirnije mozete procitati ovde:
  http://www.gps-srbija.com/viewtopic.php?t=329

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *