Kako uvesti polovan automobil

Želite uvesti polovan automobil Kako uvesti polovan autoa ne znate kako? Ovo je tekst za vas. Pažljivo pročitajte sledeće uputstvo i uvezite auto svojih snova. Sama procedura uopšte nije komplikovana kako se na prvi pogled uvek čini. Pre nego što se upustite u uvoz polovnjaka. dobro se „naoružajte“ strpljenjem i pravim korisnim informacijama.

Evo saveta kako da uvezete polovan automobil:

1) Odabir modela. Da bi uvezli polovan automobil, potrebno je prvo da ga pronađete u inostranstvu, da li preko prijatelja, direktno od vlasnika, posrednika ili putem Interneta na nekom od autoplaceva.

2) Provera. Kada se odlučite za automobil, obavezno proverite da li vozilo poseduje servisnu knjižicu iz koje se vidi kada su i koji servisi rađeni na automobilu, a istovremeno to je dokument kojim se za potrebe carinjenja potvrđuje i pređena kilometaža koja utiče na cenu prilikom carinjena, a samim tim i na vaše troškove. Ukoliko je auto dosta prešao, osnovica za carinjenje se spušta srazmerno sa pređenom kilometražom.

3) Cena po kojoj se carine automobili se formira na osnovu ponuđenih cena iz kataloga: Schwacke za vozila iz Nemačke, Largus iz Francuske, Autovetture iz Italije itd.

4) Račun. Sledeća bitna stvar je račun. Račun vam izdaje autoplac gde kupujete automobil, ili ukoliko ga kupujete od vlasnika formira se ugovor koji se overava kod ovlašćenog notara. Prednost ugovora u odnosu na račun je u tome što ugovor predstavlja direktnu kupovinu između kupca i vlasnika automobila, u odnosu na račun gde je u pitanju kupovina preko posrednika (posrednik je firma koja drzi autoplac i koja izdaje račun) kod kojeg se prilikom carinjenja u Srbiji koristi viša kataloška cena koja može biti i do 20% viša od cene kod direktne kupovine.

4) Granica. Prilikom ulaska u Srbiju, granični špediter pravi propratnicu ka unutrašnjoj carinarnici u gradu u kom ste prijavljeni i gde će se vozilo ocariniti, i rok za prijavu istoj iznosi 72 sata, odnosno 3 dana.
Na granici je obavezno prijavite servisnu knjižicu kako bi se ista uvažila prilikom carinjenja, u suprotnom umanjenje vrednosti za pređenu kilometražu neće biti moguće.

5) Carinjenje. Konačan postupak oko carinjenja vozila obavlja špediter iz carinarnice gde je vozilo upućeno sa granice, a preporučljivo je da špeditera za carinjenje pronađete pre polaska po vozilo radi dodatnih konsultacija i provere realne cene za carinjenje.

Napomena:

– Ako kupujete auto preko Internet placeva ili nekih sajtova, uvek imajte na umu da su česti slučajevi obmane tj prevare. Zato, ne uplaćujte novac bez obzira što prodavac to zahteva, dok lično ne odete da vidite auto ili to umesto tebe obavi neka osoba od poverenja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *