Kako postati novinar

Kako postati novinarNovinarstvo je jedno od najzanimljivijih karijera koju možete graditi. Postati dobar novinar nije mala stvar. Novinari su kao oči sveta, oni sve vide, sve čuju i omogućavaju običnom narodu da dobije uvek sveže i zanimljive informacije. Poziv novinara je zanimljiv i zbog toga što oni zbog predmeta svog posla, dolaze u kontakt i sa mnogim bitnim i poznatim ličnostima. Ipak, biti novinar nije ni lako, jer se svakodnevno treba biti na visini zadatka i stalno pratiti i izveštavati o novim dešavanjima. U ovom tekstu pročitajte nekoliko saveta kako postati novinar.

1) Edukujte se i obučite se za posao novinara. Da bi mogli raditi ovakav posao, poželjno je da imate završeno adekvatno obrazovanje tj diplomu. Pored toga, još bitnije je da imate znanje i veštine koje se cene za ovaj poziv. Potrebno je i da znate neki strani jezik, što više to bolje, ali engleski i bar još jedan su skoro pa obavezni. Dobra komunikacija je od izuzetnog značaja.

2) Izaberite oblast novinarstva. Postoje raznorazne oblasti u novinarstvu i vi bi trebali izabrati onu koja vam najviše leži i u kojoj se najviše pronalazite. Imate na primer istraživačko novinarstvo, gde stvari morate dosta dublje i podrobnije ispitati, a imate pak i mogućnost rada kao strani dopisnik ili u nekim elektronskim medijima. Vama naravno savetujemo da izaberete onu koja vas najviše privlači.

3) Negujte svoju znatiželju. Za novinarstvo je pored gore navedenih stvari, potrebna i velika znatiželja. Trebate se što više interesovati za stvari koje se dešavaju oko vas, i da nemate problem to podeliti sa drugim ljudima. Što više novih stvari saznate koje bi vam mogle koristiti u ovom budućem poslu – to bolje.

4) Počnite odmah da tražite posao. Pokušajte već dok ste na određenom fakultetu ili nekom kursu, da se spojite sa bitnim ljudima i preko njih probate dobiti posao novinara. Budite jako komunikativni i gajite razna prijateljstva i kontakte jer nikada se ne zna kada će vam možda baš to zatrebati i bukvalno doneti zapošljenje. Potražite posao i preko raznih internet sajtova na kojima poslodavci ostavljaju oglase.
Upitajte i vaše rođake i najbliže prijatelje mogu li ikako pomoći. Ne ustručavajte se nikada, jer znajte da je vaš cilj da dobijete dobar posao novinara i ne odustajte dok taj cilj i ne ostvarite.
Srećno!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

2 komentari

  1. Ove godine zavrsavam 4 godinu ako Bog da u Kovinu,zanima me novinarstvo da upisem,znam da ima fax u Bg=u politicke nauke,da li je vredno truda,i da li se isplati? Pozdrav

  2. Avatar photo

    isplati se,naravno ako si dobar u tome,komunikativan,druželjubiv,paziš šta i kome pričaš i još mnogo toga.drugo,taj faks nije teško upisati.ali ga je teško završiti,ovo ti kažem kao dete iz novinarske porodice,i neko ko je upisao taj faks,ali nije završio.Čak sam honorarno radila,veoma je zanimljivo,ali srećom sam shvatila na vreme da je muška konkurencija u prednosti.meni su otac,brat,snaja,i ujak novinari.za ove mlađe si čuo i ili ih video na tv.ne rade za tv,već za politiku.Molim te izaberi mudro,ako i završiš faks,niko ti ne garantuje posao,za to moraš sam da se izboriš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *