Kako napisati i održati govor

Kako napisati i održati govorU medijima svakodnevno viđamo manje ili više uspešne govornike. Kao i sve ostale veštine i ova se vremenom stiče kroz iskustvo.
U ovom tekstu ćemo vam objasniti kako napisati i održati uspešan govor.

1) Obratite pažnju na ciljnu grupu čiju pažnju trebate da pridobijete. Prvo razmislite o ovome i prilagodite način i rečnik kojim ćete se obratiti. Ukoliko su to mlađi, trudite se da koristite što više modernih primera, dok u slučaju starijih okrenite se dobroj staroj klasici.

2) Odredite koliko će trajati vaš govor. U zavisnosti od dužine podelite vreme za uvod, razdradu tj predstavljanje problema, rešenje istog i zaključak. Poslednji deo ostavite za pitanja i odgovore.

3) Prvo napišite glavne stavke. Neko vreme razmišljajte o svakoj od njih pojedinačno i zabeležite svoje ideje. Bitno je da odvojite vreme za ovo, kako bi se izbegle eventualne greške ili propustili neki bitni detalji. Svaki govor treba da sadrži osnovne podatke vaše biografije. Na samom početku predstavite se tako ćete navesti bitne podatke o sebi.

4) U miru i tišini sastavite svoj govor. Zatim ga nekoliko puta pročitajte naglas. Takođe ga pročitajte i svojim bližnjima čiji vam saveti mogu koristiti.

5) Trudite se da sitnim šalama, zanimljivim primerima, savremenim pogledom na temu, obogatite svoj govor i time zadržite pažnju vaše publike.

6) Uključite aktivno i publiku u svoje izlaganje. To ćete uraditi tako što ćete npr na početku i na kraju svog govora postaviti isto pitanje. Poenta je da oni zahvaljujući vašem govoru budu bogatiji za nova znanja.

7) Pokušajte da nabavite što više propratnog materijala u vidu statističkih činjenica i primera u svakodnevnom životu.

8) Zaključak je najvažniji. Trudite se da vam rečenice budu što jednostavnije, vodeći računa o izgovoru i dikciji.

Saveti i napomene:
– Ako želite da ostavite što upečatljiviji utisak povedite računa i o vizuelnom momentu, što podrazumeva vaš način odevanja, izgled prezentacije i sama atmosfera.
– Tokom govora neka vam pogled prati i rečenice. Za svaku misao, rečenicu ili pasus gledajte u drugu osobu. Na ovaj način ćete uspostaviti najbolji kontakt sa publikom.
– Govor tela može povoljno ili nepovoljno uticati na vaš govor. Trudite se da ne mašete rukama bez potrebe, ali isto tako da ne budete ni previše statični.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *