Kako se ponašati u pozorištu

Kako se ponasati u pozoristuPravila lepog ponašanja aka maniri nastali su iz potrebe da ljudi u međusobnim odnosima, u svakodnevnom životu osete skladnost i lepotu tih odnosa. Ona su odabirana vekovima, menjana i dopunjivana. Poznavanje istih omogućuje svakom da se lakše, sigurnije i sa više samopouzdanja kreće u društvu. Ako se krećete u kulturnim vodama, posećujete pozorišta a ponašate se bahato, nepristojno kako ne dolikuje jednom gospodinu onda bolje ostanite kod kuće. Ali ako ne želite onda bar pokušajte sa sledećim savetima.

Bonton u pozorištu

  1. Odlazeći u pozorište moramo se kao prvo obući prikladno, svečano, naročito ako je u pitanju premijera. Ali ni džins odeća nije nepristojna.
  2. Miris koji želimo da stavimo ne sme biti prenaglašen i jak, da ne bi smetao gledaocima oko nas.
  3. Veliki šeširi jesu svečani, ali ako smo ih već stavili na glavu za vreme predstave najbolje da ih odložimo sa strane, jer ćemo u suprotnom izazvati proteste i primedbe gledalaca iza nas.
  4. U pozorište moramo stići na vreme, pre početka predstave. Ako zakasnimo naićićemo na zatvorena vrata. Kada predstava počne, posetioci se više ne puštaju u salu, jer bi time gledaoce kao i glumce uznemirili svojim dolaskom. Ako smo već zakasnili, ne smemo galamiti već sačekati da se završi prvi čin i ući za vreme pauze.
  5. U pozorištu je obavezno ostaviti kapute i mantile u garderobi. Ako je muškarac u društvu žene on preuzima obavezu oko garderobe.
  6. Ako nam je komad koji gledamo nepoznat korisno je uzeti program koji prodaju u foajeu pozorišta.
  7. Ako imamo mesta u loži,  žene sede u prvim redovima, a muškarci iza njih.
  8. Za vreme trajanja predstave treba da vlada potpuna tišina, svako šaputanje, grickanje šuškanje treba izbegavati.
  9. Glumcima odajemo priznanje da su bili dobri tako što im aplaudiramo. I to na kraju teksta ili scene.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

bonton u autobusu

Kako se ponašati u autobusu

Bez obzira na to kako putujemo, automobilom, busom, vozom, avionom ili brodom, ne smemo nikada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *