Kako pobediti strah od ispita

Kako pobediti strah od ispitaAko ste i vi jedni od onih koji se pitaju kako pobediti strah od ispita, onda ste na pravom mestu. U današnje vreme sve veći broj vas se odlučuje da nastavi sa školovanjem nakon završetka srednje škole. Neki se odlučuju za fakultete a neki za više škole. Ono sa čim se skoro svaki student susreće u toku svog studiranja je u manjoj ili većoj dozi strah od ispita.

Prvo na čemu trebate poraditi da biste pobedili strah od ispita je samopouzdanje. Morate verovati u sebe i svoje sposobnosti, jer ako vi ne verujete, ko će onda da veruje u vas? Samopouzdanje je jedna veoma bitna stvar, ne samo kod izlazaka na ispit, već uopšte u životu, za sve životne ispite na koje ćete izlaziti. Zato je od velikog značaja da poradite na tome. Verujte da vi to znate, da ste dovoljno dobro naučili da ćete položiti. Smirite se što je više moguće.
Kako ćete to izvesti? Pa vrlo jednostavno, postoji jako puno načina a vi odaberite onaj koji vas najviše “radi“.

Možete pre ispita staviti slušalice i pustiti neku muziku koja vas čini srečnim, koja vas opušta i podseća na nešto lepo i bezbrižno.
Pokušajte tako smiriti tenziju u sebi.

Zatim možete se upustiti u neko neobavezno ćaskanje sa drugim studentima, samo da biste skrenuli misli od ispita, i bar na kratko tremu ostavili po strani.

Pored tih načina, postoji i jedan koji jako dobar i efikasan. A to je da se neposredno pred sam ispit skoncentrišete samo na svoje misli i verovanje u sebe. Ponavljajte u sebi: “Ja to znam, ja ću dobro uraditi, dobiću pitanja koja znam, smireno ću raditi, položiću ispit…“. Usađujte to sebi u mozak i ponavaljajte sve dok i sami ne budete uvereni da će tako biti. Morate misliti pozitivno da bi imali bolje rezultate. Ništa vam dobro neće doneti ako mislite negativno i sebe ubijate u pojam.

Samo hrabro, samo pozitivno, vi to možete, stalno ponavljajte u sebi i duboko verujte u to.

A pre svega toga, naravno, morate naučiti :)
Džabe vam svi ovi saveti kako da pobedite tremu ako ste vi odvojili samo sat vremena da se spremite za ispit.
Zato knjigu u ruke, naučite to dobro, pa onda na ispit sa sve pozitivnim mislima i “pokidajte“ na ispitu ;)

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *