Kako izabrati fakultet

Pre nego što donesete odluku o svom budućem školovanju i zanimanju, prvo pročitajte ovaj tekst i saznajte kako izabrati odgovarajući fakultet. Bez obzira da li imate završenu opštu ili stručnu srednju školu, možete konkurisati za bilo koji fakultet. Za ovaj korak nikada nije kasno, bez obzira na godine. Pažljivo promislite i dajte sebi vremena da donesete pravu i konačnu odluku.Kako izabrati fakultet Izabrati odgovarajući fakultet uz naš vodič koji sledi nije uopšte teško:

  1. Nabavite listu svih fakulteta sa svih smerova, odseka i ostalih informacija. Sastavite listu svojih favorita, ne uzimajući u obzir njihove međusobne razlike.
  2. Izračunajte broj bodova iz srednje škole. Imajte u vidu da svaki fakultet različito boduje i da za neke od njih broj bodova nije od presudnog značaja. Zbog toga prikupite sve informacije o kriterijumima za konkurisanje.
  3. Uzmite u obzir i lokaciju. Ukoliko vaš izbor podrazumeva i preseljenje raspitajte se o studentskim domovima, iznajmljivanju smeštaja ili stana. Obratite pažnju na budžet jer ovo predstavlja dodatni trošak. Raspitajte se da li neko vama blizak ima slične planove što se tiče stanovanja. Podela troškova može mnogo da pomogne.
  4. Pretražite sajtove i popričajte sa studentima tih fakulteta. Fakulteti takođe imaju studentske službe gde se možete dodatno raspitati i informisati za sve što vas zanima.
  5. Studiranje u inostranstvu. Danas je studiranje u inostranstvu sve češće, i ako kod nas ne možete da pronađete željeni smer potražite, razmislite i o alternativi u inostranstvu.
  6. Obratite pažnju na zanimanja kojima se možete baviti prilikom odabira fakulteta. Imajte na umu da na različitim fakultetima možete naći slične smerove. U tom slučaju se specijalno raspitajte o programu i uslovima.
  7. Ne dozvolite da vas mišljenja drugih pokolebaju u vašem izboru. Vaša interesovanja i mogućnosti su najbitnija. Isto tako ne isključite mogućnost da vam nastavljanje porodičnog posla može obezbediti bolju budućnost nego započinjanje novog.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *