Kako otkriti laž

Kada nekoga ne poznajete dovoljno, a stalo vam je da znate da li je istina ono što vam priča, nije uvek lako to utvrditi. Kako da se ne osetite neprijatno zbog zelje za istinom? Kako da ne uvredite osobu koja vas interesuje?
Otkrivanje lazi

Kako otkriti laž

  1. Pre nego što bilo šta preduzmete, zapitajte se šta je uzrok vašeg nepoverenja ili sumnje.
  2. Ako je u pitanju generalna nepoverljivost izazvana lošim iskustvima u prošlosti, morate biti srpljivi i obazrivi. Ne smete rizikovati da nekoga unapred nepravedno optužite za tudje greške.
  3. Ako je u pitanju nedostatak informacija, budite inicijator teme koja vas interesuje. Pokažite na sopstvenom primeru da nemate tajni, a zatim postavite sagovorniku jasno pitanje o onome što želite da znate.
  4. Ukoliko sagovornik odbija da odgovori, ne insistirajte na odgovoru. Pokušajte u tom slučaju bar da otkrijete da li je osoba u svim situacijama i sa svima tako zatvorena ili joj smeta nešto vezano za vas.
  5. Ukoliko sagovornik odgovara nejasno, zapamtite i te nejasne odgovore. Kasnije ćete ih bolje razumeti kada osobu upoznate iz vise uglova.
  6. Ako pak osoba deluje „previše dobro da bi bilo istinito“, osećaj vas verovatno ne vara. Ne preostaje vam ništa drugo već da se blagonaklono nasmešite i veći deo priče zanemarite za prvo vreme.
    Postoje dve stvari koje su odlični saveznici u proceni istinitosti izjava: govor tela i delanje.
  7. Kada se kaže govor tela tu se najčešće misli na pogled. Opšte je poznato da u većini slučajeva izbegavanje direktnog pogleda u komunikaciji znači laž ili prikrivanje nekih detalja. Ne treba, ipak, zanemariti onu ređu, ali ipak jednu od mogućnosti da je osoba jednostavno stidljiva. Osoba koja laže često ima vlažne dlanove i izbegava dodir, žuri da završi sa temom i prelazi na sledeću kako je ne biste pitanjima naveli na tanak led. Sa druge strane ponekad deluje i previše napadno, kao da je na pozornici sa unapred nučenim tekstom i gestovima.
  8. Delanje je ono glavno što treba da posmatrate kod osobe. Da li praktikuje ono o čemu priča? Pazite na to ne samo u odnosu prema vama već i prema drugim ljudima i to u različitim situacijama. Znajte da će vam za to posmatranje biti potrebno da provedete dosta vremena sa osobom koja vas zanima. Ne pokušavajte praćenje, čitanje pouruka ili proganjanje kao prečicu. Ne postavljajte zamke. Sebe ćete poniziti sigurno, izgubiti novog prijatelja, a istinu mozda uprkos svemu nećete saznati. Ni vi ne volite da vas neko proverava i prati, zar ne?
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako tumačiti neverbalne signale

Neverbalna komunikacija obično predstavlja višak informacija koje dajemo drugim ljudima ili ih dobijamo od istih. …

Jedan komentar

  1. najbolje bi bilo kad nebi bilo beskorisnih laži, odličan članak ! ;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *