Kako se suočiti sa kriticizmom

Naravno da vam nije prijatno kad vas kritikuju, bez obzira na to da li kritika dolazi od dobronamernog profesora engleskog jezika ili od vašeg najgoreg neprijatelja.

Ipak, ako vam je upućena dobronamerna kritika, možete je iskoristiti da poradite malo na sebi i postanete bolja i kvalitetnija osoba. Takođe, ako vam neko uputi kritiku samo s namerom da vas povredi, možete naučiti kako da se izborite s time.

kriticizam

Promenite vaš stav

  1. Naučite da pravite razliku između konstruktivnog i destruktivnog kriticizma – Ovo je prvi korak koji morate učiniti, jer od toga zavisi kako ćete se postaviti. Ako vam kritiku uputi profesor ili nadređeni na poslu, moguće je da samo želi da se popravite ili potrudite više, ali ako ona dođe od osobe koja vam je navodno prijatelj, a u stvari je zavidna, ili od osobe koja se ponaša otvoreno neprijateljski prema vama, onda morate reagovati drugačije. Konstruktivni kriticizam je namenjen da vam pomogne, dok destruktivni ima za cilj da vas povredi.
  2. Prihvatite činjenicu da niste savršeni – Ovo je odličan način da se suočite sa kritikom. Ako želite da budete u stanju da prihvatite povratne reakcije od određenih ljudi, onda ne možete ići naokolo razmišljajući kako ste nepogrešivi. Svaka osoba ima neke mane i ako vi ne uviđate nijednu svoju, onda niste sami sebe dovoljno analizirali. Napravite listu od 10 svojih mana na kojima biste mogli poraditi. Ova lista nema za cilj podsticaj da se loše osećate u vezi sebe, već da uvidite da i kod vas ima prostora za poboljšanje. Razmislite o svim ljudima koje poznajete i uvidećete da svako od njih ima bar neku manu.
  3. Ne shvatajte kritiku previše lično – Ako želite da naučite da se suočavate sa kritikom, ne smete je shvatati lično. Ako vaš šef kaže da ste u poslednje vreme bili manje produktivni nego obično, to nije zato što misli da ste lenji, nego zato što želi da vas podstakne da pružite svoj maksimum i dokažete se. Ako vam prijatelj kaže da u poslednje vreme imate običaj da odlutate u mislima tokom razgovora, ne misli da ste grozni kao prijatelj, već da je možda zabrinut za vas. Nemojte nikada shvatati kritiku kao ličnu uvredu, pokušajte da shvatite kakva poruka stoji iza te kritike.
  4. Potrudite se da budete manje osetljivi – Ako je na svaku kritiku vaša reakcija plakanje, odbrambeni stav i velika uznemirenost, čak i kada je kritika dobronamerna, onda morate poraditi na jačanju svog karaktera. Morate prihvatiti svoje mane i činjenicu da uvek postoji nešto na čemu možete poraditi, nešto što se može poboljšati (ne zbog drugih ljudi, već zbog sebe). Kontrolišite svoje emocije, ne morate se raspadati svaki put kada vam neko kaže nešto negativno. Radite na svojoj reputaciji. Ako ljudi uvide da ste previše osetljivi izbegavaće da vam kažu istinu (čak i kada vam je ona neophodna) samo da vas ne bi povredili, ili još gore, oni zlonamerni mogu zloupotrebiti tu vašu preosetljivost kako bi vas povredili.

Suočavanje sa konstruktivnim kriticizmom:

  1. Pokušajte da shvatite šta vam se zaista govori – Ako ste zaista ubeđeni da vam je upućena dobronamerna kritika, morate shvatiti kakva poruka stoji iza nje, kako biste znali šta treba da uradite da to ispravite. Deluje jednostavno, ali nekada je vaš ponos previše povređen i tada ćete se više fokusirati na reči koje su vas povredile, umesto da sagledate krupniju sliku i shvatite glavnu poruku. Svakako će vas povrediti ako vam najbolji prijatelj kaže da ste egocentrični i samoživi, ali pokušajte da preispitate situacije zbog kojih vam je ovo rečeno. Možda je zaista u pravu i možda želi da budete malo pažljiviji i saosećajniji kako prema njemu, tako i prema drugima. Te reči su vas sigurno povredile, ali i vi ste povredili prijatelja takvim svojim ponašanjem.
  2. Uvek proverite da li u tim rečima kritike ima istine – Ako te reči dolaze od osobe u koju imate puno poverenja, pa još ako ste sličnu kritiku čuli i od drugih ljudi, znači da tu ipak ima nešto i da treba da se preispitate.
  3. Izvucite najbolje iz kritike – Dakle, definitivno ste rešili da je vaš šef, profesor, partner ili prijatelj potpuno u pravu. Zapišite šta je to na čemu morate poraditi i napravite plan kako da to ostvarite. Za ovo će vam možda trebati puno vremena (zavisi od situacije), ali nikad nije kasno da se popravite.
  4. Zahvalite osobi koja vam je uputila dobronamernu kritiku na iskrenosti – Ako vam je kritika bila upućena na prijateljski i koristan način, iskreno i jasno, izdvojite malo vremena da zahvalite toj osobi na iskrenosti i stavite joj do znanja da cenite to što vam je pomogla da se popravite u bilo kom smislu. Zahvaljivanje u ovakvoj situaciji je znak zrelog i razumnog ponašanja.
  5. Prestanite da smišljate opravdanja – Ako je osoba koja vas kritikuje u pravu, prestanite da smišljate izgovore i ponašate se odbrambeno. Prirodno je da osećate potrebu da se branite, ali važno je da saslušate ljude do kraja šta imaju da vam kažu, pre nego što ih sasečete kako biste dokazali da vi ne grešite.

Suočavanje sa destruktivnim kriticizmom:

  1. Shvatite koji su pravi motivi kritike – Ako ste uvereni da je kritika destruktivna i s ciljem da vas povredi, možete se osećati bolje ako shvatite zašto je ta osoba želela da vas povredi. Možda je drugarica bila samo ljubomorna na vaš lep izgled, pa je rekla da vam je nova haljina grozna samo kako bi se ona osećala bolje. Možda je ta osoba samo trenutno u jako lošem raspoloženju, pa se iskalila baš na vas. Koji god da je razlog, upamtite da ovakva kritika nema nikakve veze sa činjenicom kakva ste vi osoba. Pokušajte da hodate u tuđim cipelama. Iako vas reči i dalje mogu peći, razumevanje nečijeg lošeg ponašanja prema vama vam može pomoći da se osećate bolje.
  2. Potražite trunku istine – Dobro, moguće je da vam je kritika bila upućena na nepotrebno grub, ružan i zloban način, ali zapitajte se da li tu ima malo istine i da li treba ipak da razmotrite svoje ponašanje, kako ne biste bili ponovo povređeni.
  3. Zapamtite da vas reči ne mogu istinski povrediti – Zlobna kritika je samo skup reči povezan tako s namerom da se vi osećate užasno. Ne može vas ošamariti, udariti, slupati vaš auto… Glavu gore i ne dozvolite da dopre do vas.
  4. Ostanite samouvereni – U ovakvoj situaciji najznačajnije je da zadržite svoje samopouzdanje. Bez obzira šta drugi mislili o vama, morate ostati jaki i uvek imati na umu ko ste. Imati samopouzdanje ne znači misliti da ste bezgrešni i bez mane, već da volite sami sebe. Kada imate samopouzdanja, nećete dozvoliti zlobnicima da vas povrede i učine da se osećate loše u sopstvenoj koži. Biti pun samopouzdanja znači prihvatati sebe u potpunosti sa svim manama, i onim koje možete ispraviti i onim na koje ne možete uticati.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Bivsi

Kako ostati prijatelj sa bivšim

Kao što generalno postoje dva suprotna stanovišta o tome da li muškarac i žena mogu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *