Kako se snaći bez vode

Vodovodne cevi preko kojih se snabdevamo mogu da puknu zbog kamenca, zbog mraza u zimskom periodu i sl. Tada se zbog radova na vodovodnoj mreži može desiti da ostanete i dan, dva bez vode u stanu. Dočekajte spremno nepredvidjene situacije i pregurajte dan bez tekuće vode što je normalnije moguće.
bez vode

Kako se snaći bez vode

  1. Najverovatnije će se u medijima objaviti koje ulice ostaju bez vode i do kog perioda, pa se potrudite da budete obavešteni.
  2. Trebalo bi da grad organizuje snabdevanje vodom iz cisterni. Na taj način možete natočiti i doneti kući veće količine vode da vam potraju kao zaliha dok se kvar ne otkloni.
  3. Ponekad ćete ipak ostati sami sa svojim problemom i šta onda? Voda vam je potrebna svaki čas, ne samo za piće, već i za ličnu higijenu svih ukućana, kao i za kuvanje i pranje. Da vas ovakve situacije ne bi iznenadile, treba da steknete neke navike koje će služiti kao preventiva i mnogo vam olakšati dane bez vode.
  4. Zalihe vode morate imati u svakom trenutku. Najpre obezbedite u ostavi slobodan prostor za to. Zatim isplanirajte u kakvim sudovima ćete čuvati zalihe vode. Možete kupiti bure koje će vam služiti samo za to. Treba da čuvate balone i flaše od kisele vode. Oni se lako isperu. Natočite u sve čiste prazne balone vodu sa česme i nju nemojte trošiti vać je držite sa strane samo kao rezervu.
  5. Mnogi više i onako ne koriste za piće vodu iz vodovoda. Kupuju svakodnevno flaširanu vodu ili filtriraju vodu sa česme. U tom smislu nestanak vode i nije neki problem. Ukoliko ipak pijete vodu sa česme, u vreme neke havarije postarajte se da su te zalihe u apsolutno čistim posudama, da nemaju miris i boju i da voda nije dugo stajala. Iako su to samo zalihe, onaj deo vode koji ste namenili za piće i kuvanje treba povremeno isprazniti i natočiti svežu vodu. Voda za piće najduže će ostati sveža ako se čuva u čistim staklenim flašama.
  6. Štedite tako što ćete unapred isplanirati nešto ekonomično. Tog dana npr. ne morate kuvati ono što zahteva pranje povrća i dosta vode za kuvanje. Koristite rukavice pri kuvanju da ne biste morali da prete ruke svaki čas. Možda je zgodno da pripremite neko zamrznuto povrće koje je već oprano. Njega dinstajte i pržite umesto da kuvate sa dosta vode. Ispecite meso ili gibanicu, napravite sendviče i proćićete kao da se ništa nije desilo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

3 komentari

  1. Avatar photo

    Добар и користан текст!

  2. Avatar photo

    Ovo su sve super ideje,ali je meni najveći problem održavanje lične higijene,pa bih samo još dodala-Hvala onom ko je izmislio antiseptik-gelove za pranje ruku i vlažne maramice :-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *