Kako ugraditi svetlo u motorni prostor

Potreban alat i materijal:

– Grebač
– Električna bušilica i burgija
– Komplet svetla za montažu u motorni prostor ili u prtljažnik, sa priborom
– Vijačna roba za električnu instalaciju
– Žičani priključak
– Krstasti odvijač

Za većinu vozila svetlo pod haubom ili u prtljažniku predstavlja dodatnu opremu. Ukoliko na vašem vozilu nije ugrađeno svetlo, možete da priuštite sebi zadovoljstvo da imate svetlo kako god otvorite haubu ili prtljažnik svog vozila.
sijalica

Ugradjnivanje svetla u motorni prostor(pod haubu):

Instalacija svetla pod haubom sadrži integralni prekidač kojim se svetlo pali kad se poklopac motora podigne, a isključuje kada se poklopac zatvori. Ovi kompleti mogu se nabaviti u svim radnjama auto delova. Kod ugrađivanja postupite na sledeći način:

  1. Podignite haubu i izaberite mesto pod haubom gde ćete ugraditi svetlo – na poprečnom ukrućenju ili s donje strane haube. To treba da bude mesto na koje će se lako montirati svetlo s delovima iz kompleta i sa koga će se na najbolji način osvetliti prostor motora. Kao mesto montaže ne koristite samu haubu.
  2. Grebačem obeležiti mesto za montažu svetla.
  3. Električnom bušilicom i burgijom odgovarajuće veličine izbušiti otvor za montažu. UPOZORENJE: Vršite slab ali stalan pritisak na burgiju ali vodite računa da burgija ne probije naglo lim haube i ošteti je.
  4. Fiksirati svetlo raspoloživim delovima iz kompleta, prema upustvu proizvođača. Proverite da li je svetlo u horizontalnom položaju kada se hauba zatvori. Ukoliko nije u horizontalnom položaju, svetlo se neće gasiti.
  5. Pratiti vođenje kabla od svetiljke duž ukrućenja haube pa naniže do pregradnog zida sa strane motora, ostavljajući ga malo labavo na mestu zatvaranja haube.
  6. Pričvrstite kabl elektro trakom ili vijcima za ožičenje s tim da ne dodiruju motor ili da zapinju za bilo koju komponentu kada je hauba zatvorena.
  7. Provucite kraj kabla kroz postojeći otvor za električne vodove u pregradnom zidu.
  8. Ispod instrument table utvrdite mesto koje je stalno pod naponom
  9. Povežite kablove svetla pod haubom sa prethodno utvrdjenim mestom, prema upustvima proizvođača. Možete koristiti i specijalan priljučak koji ne zahteva ogoljavanje izolacije na kablu. Ove priljuče možete nabaviti u radnjama auto delova.
  10. Pokrijte sve nastavke ili spojeve žice elektro trakom.
  11. Proverite funkcionisanje svetla pod haubom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Popovic

Avatar photo

SLIČNO

popravka branika

Kako se popravlja branik na kolima

Kako je ista tema o popravljanju branika već obrađena, nalazim za shodno da istu dopunim, …

Jedan komentar

  1. Moj predlog je da zalepite LED traku koja je sa jedne strane samolepiva, i to tako da obuhvatite ceo obim prostora (motirni i/ili prtljažni). Treba krenuti sa lepljenjem od jednog otvora najbližeg kod osigurača na automobilu, a tu i završiti sa lepljenjem. Ogoliti oba kraja LED trake, vezati jedan kraj na masu automobila, a drugi kraj vezati za neki od manjih prekidača, kojeg ćete prethodno pričvrstiti na pogodno mesto. Sa drugog kontakta prekidača odvedite jednu dodatnu izolovanu žicu na jedan od osigurača. Ovo treba da radi, jer se LED trake uglavnom napajaju sa 12V= struje. Uključujete svetlo samo onda kad Vam treba. Sve ovo može da se napravi i sa jednom autosijalicom, i odgovarajućim sijaličnim grlom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *