Kako izabrati foto-aparat

Neverovatno je koliko tehnologija brzo napreduje u današnje vreme i koliko često izlaze novi modeli foto-aparata. Ovolika raznovrsnost u izboru može vam napraviti zabunu da niste baš sigurni koji foto-aparat vama najviše odgovara. U zavisnosti od toga kakve su vaše potrebe vezane za ovaj proizvod, kupovina digitalnog foto-aparata može biti mala ili ekstravagantna. Razmislite dobro o svojim prioritetima i pravi izbor će se sam izdvojiti.
fotoaparati

Kako izabrati foto-aparat

  1. Razmislite za šta ćete najčešće koristiti foto-aparat – Da li ste ponosna mama koja želi da ovekoveči prvu fudbalsku utakmicu svog sina, ili snimi neke porodične fotografije za uspomenu? Da li možda razmišljate malo ozbiljnije o fotografiji i planirate da se time bavite profesionalno? Da li planirate da uvećavate vaše fotografije preko standardne veličine? Sve su to bitna pitanja na koja morate sami sebi odgovoriti.
  2. Jednom kada ste utvrdili koji je razlog zbog kog kupujete foto-aparat, odlučite se o raspoloživom budžetu za tu akciju – Odluka o gornjoj granici vašeg budžeta predviđenog za ovu kupovinu se vrlo lako može promeniti kada zaista pređete sa razmišljanja na delo, možete se zaneti u trenutku i poželeti da potrošite više nego što ste planirali, ali postavljanje nekih gornjih granica će vas koliko-toliko držati realističnim i pod kontrolom. Takođe se može desiti da prilikom kupovine otkrijete da se vaši prohtevi i potrebe ne uklapaju u budžet koji ste odredili. U tom slučaju ćete morati da donesete odluku: ili ćete smanjiti očekivanja od proizvoda koji kupujete, ili ćete povećati budžet za kupovinu.
  3. Sada je vreme za kupovinu – Nemojte trošiti vreme na pregledanje internet sajtova proizvođača foto-aparata. Razmislite logično. Oni svi pokušavaju da vam prodaju svoj proizvod i naravno da će ga hvaliti i predstavljati kao najbolji. Ista priča važi i za prodavce. Oni možda mogu biti dobri i 100% iskreni, ali i ne moraju to biti. Oni su takođe tu samo da vas ubede da kupite neki (bilo koji) proizvod baš kod njih, ali ne zamerajte im, to im je posao. Nemojte dozvoliti da neki napadan prodavac donese odluku umesto vas, sami donesite presudnu odluku. Ako ste nesigurni, najbolje je da se raspitate kod običnih ljudi, kupaca kao što ste i vi. Možda je neki vaš prijatelj skoro kupio foto-aparat kojim je jako zadovoljan i preporučuje vam ga, pa ga možda možete i isprobati kod njega. Takođe je dobra ideja da pogledate po forumima komentare kupaca koji su isprobali određene modele, pa po tome stvoriti neku predstavu šta vam može odgovarati.
  4. Detalji – Postoje neki detalji koje definitivno morate uzeti u obzir prilikom odabira foto-aparata:
    • Megapikseli: Ako planirate da fotografišete jednostavne porodične fotografije, biće vam sasvim dovoljan aparat sa 5 do 7 megapiksela. Međutim, ako planirate da se bavite fotografijom profesionalno, 8 do 12 megapiksela će vam više odgovarati. Foto-aparate sa 10 ili 12 megapiksela više nije tako nemoguće naći po nekoj razumnoj ceni.
    • Memorija: Većina foto-aparata u današnje vreme se koristi uz dodatak memorijskih kartica, koje takođe često ne idu u paketu sa aparatom, a nisu baš ni jeftine. Međutim, olakšavajuća okolnost je to što su memorijske kartice trajna roba, kupićete ih jednom i koristiti dokle god imate aparat, a vrlo lako se može desiti da ih možete preneti i u neki sledeći noviji model koji kupite posle ovog. Obratite pažnju na tip memorijske kartice koji je potreban za vaš novi foto-aparat. Možda u starom aparatu kod kuće već imate karticu koju možete prebaciti u novi, pa je ne morate ni kupovati. Takođe je bitno koliko fotografija može da stane na tu karticu i da li vam to odgovara. Za opušteno fotografisanje na godišnjem odmoru ili nekom porodičnom skupu, 1 GB je sasvim dovoljno memorije, tj. staće vam dovoljno slika da ne morate da trčite i prebacujete ih na kompjuter kako biste slikali dalje.
    • Ekran – Savremeni foto-aparati imaju ekrane po kojima možete videti precizno okvir vaše fotografije i kako će ona izgledati kada je snimite. Nešto kao pregled pre konačnog škljocanja. Što je bolji i kvalitetniji ekran to ćete više moći da se oslonite na njega prilikom fotografisanja. Veličina ekrana je takođe bitna. U pogledu veličine ekrana se naročito često pređu ljudi koji naručuju preko interneta, ipak je mnogo bolje uzeti aparat u ruke i pogledati ga sa svih strana pre kupovine.
  5. Konačno smo suzili izbor na nekoliko modela – Sada prelazimo na ono konkretno. Zapišite na parčetu papira tih nekoliko modela koji su ušli u vaš uži izbor i obiđite veće prodavnice tehnike koje imaju veći izbor modela foto-aparata. Ozbiljnije prodavnice će imati modele sa napunjenim baterijama da ih možete isprobati na licu mesta. Normalno je da pitate prodavce za neke snovne stvari, ali ne dozvolite im da vas u potpunosti odvuku od vaše prethodne odluke.
  6. Kada ste uskladili svoje prohteve sa budžetom i izabrali model koji se u to uklapa, konačno izaberite i prodavnicu koja ima najpovoljniju ponudu za taj model. Pre nego što obavite kupovinu, raspitajte se o garanciji koju nude za taj model i o tome da li je moguća reklamacija ako se ipak ispostavi da vam aparat ne odgovara. Neke stvari ipak morate isprobati kod kuće da biste se uverili da vam zaista odgovaraju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

2 komentari

  1. Avatar photo

    Odlican je tekst. Proucicu ovo kad budem kupovala fotoaparat!

  2. Avatar photo

    bravo za tebe.skoro sam i ja kupila novi foto aparat,ali sam se ipak odlucila za klasican tip.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *