Kako napraviti beton

Beton se sastoji od vezivnog materijala (uglavnom cement), peska, vode i šljunka čija krupnoća zavisi od namene. Pesak krupnog zrna („griz“) je za fini beton, šljunak za beton je za punjenje (temelji, ploče, grede…), obluci i krupan šljunak (za ukopane temelje ili podlogu za betonske ploče ili podlogu za betonske ploče koje se izlivaju na samom tlu).

pravljenje betona

Dodaci za beton

Možemo pripremiti posan beton koristeći, kao „griz“, drobljeni pucolan (poroznu vulkansku lavu) ili vermikulit (zrna istegnutog liskuna). Ti betoni su bolji izolatori od klasičnog betona ali im je manja mehanička izdržljivost.

Izvesni proizvodi, kada se dodaju malteru ili betonu tokom mešanja, daju im osobene karakteristike. Može se raditi o običnim bojama u prahu ili o sofisticiranijim proizvodima kao što su sredstva protiv mržnjenja, o omekšivačima, sredstvima koja ubrzavaju ili usporavaju stezanje, itd.

Kameni griz

Razmere vezivnog materijala i peska su uglavnom istovetne za beton i malter: griz je poseban dodatak.

Kameni griz betonu daje čvrstinu. On se sastoji od čestica čiji se prečnik može kretati od 1 do 50 mm (šljunak, griz), koje treba birati u zavisnosti od namene betona. Znajte da je griz od drobljenog kamena s oštrim rubovima teže umesiti od rečnog šljunka oblih čestica.

Doziranje betona

Pošto je beton materijal za punjenje, doziranja su određena prema željenoj zapremini.

Može delovati čudno ali mešavina otprilike 1.5 ml materijala daje 1 ml betona. Radi se o tome da pesak i vezivni materijali ispunjavaju praznine između zrna šljunka.

Količine peska, griza i cementa za dobijanje 1 m3 betona:

Pesak (l)
Griz* (l)
Cement (kg)
Nearmirani beton:
– temelji
– plašt
– livene ploče

600
400
250

600 (G)
800 (F)
900 (F)

250
300
350
Armirani beton:
– ploče na tlu
– stubovi, grede

800
450

400 (M ili G)
750 (F)

350
400

Ručno mešanje betona

Ručno mešanje betona može da se obavi lopatom na čistom tlu ili u kadi za mešanje.

  1. Pripremite mešavinu. Prospite šljunak na tlo ili drugi prostor za mešanje, zatim dodajte potrebnu količinu peska.
  2. Dodajte vezivni materijal. Naspite cement ili kreč na vrh piramide. Držite se strogo određenih količina.
  3. Izmešajte na suvo. Pomoću lopate premećite sve sastojke sve dok ne dobijete smesu ujednačene boje.
  4. Dodajte vodu. Izdubite krater na vrhu gomile i u njega naspite malo vode. Urušite strane kratera u vodu i premećite lopatom čitavu masu.
  5. Vlažite smesu dogod je potrebno. Ako je smesa suviše suva, prskajte je vodom i ponovo premećite smesu kako bi se nakvasila čitava pripremljena količina.
  6. Postignite traženu gustinu. Mešajte beton sve dok ne očvrsne. Upotrebite ga čim pripremite željenu masu.

Priprema betona u mešalici

Ako se služite mešalicom za beton procedura je sledeća:

  1. Stavite bubanj u pokret u nagnutom položaju pa u njega nasipajte redom pesak, griz i cement.
  2. Kada masa postane homogena, sipajte malo po malo vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu.
  3. Pustite mešalicu da radi nekoliko minuta pre nego što upotrebite malter ili beton.

Sveže isporučeni beton

Ako vam je potrebna velika količina betona (za izlivanje temelja, betonskih ploča, itd.), naručite da vam ga dopremi kamion-betonjerka. Željena masa, dobro umešana tokom transporta, stiće će vam spremna za izlivanje.

Šupljikavi beton – siporeks

Šupljikavi beton je smesa (cement, pesak, kreč itd.) otvrdnuta na temperaturi peći. Sečeni u blokove, kvadrate, ploče… ti elementi su namenjeni građenju zidova, zidnih pregrada i tavanica za individualne kuće.

  • Beličaste boje, šupljikavi beton ima masu punu mehurića što mu obezbeđuje izolaciona svojstva.
  • Nezapaljiv, on se preporučuje za gradnju pregradnih zidova za sprečavanje širenja požara i oblaganje kamina
  • Postavlja se bez teškoća: kvadratima i blokovima se lako rukuje, seku se ručnom testerom, uklapaju se i lepe pomoću specijalnog maltera.
  • Šupljikavi beton je lak (500 kg po m3), ali je čvrst i otporan. Pošto mu je gustina manja od 1, blog od ovog betona bačen u vodu pliva poput ledenog brega.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *