Kako negovati farbanu kosu

Mnoge žene i devojke se odlučuju da promene svoju prirodnu boju kose uz pomoć farbi različitih nijansi. Neke to čine jer žele da eksperimentišu, druge jer im se ne dopada njihova prirodna boja, a treće pak, jer žele da prekriju sede vlasi. Koji god razlog bio, farbana kosa se mora negovati jer ukoliko ne vodimo računa o njoj, postaće suva, ispucala i nezdrava. Dakle, nega je ključna stvar kada govorimo o kosi koja je tretirana farbom. Ako pravilno vodimo računa o našoj plavoj, crnoj ili riđoj kosi, ona će ostati zdrava i sjajna, što je san svake devojke.
farbana-kosa

Kako negovati farbanu kosu

  1. Osnovno pravilo koje moramo primenjivati ako želimo da naša kosa ostane lepa i zdrava i nakon farbanja jeste upotreba preparata koji oporavljaju mrtve vlasi. Pošto je ofarbana kosa mrtva kosa, njoj je neophodno obezbediti potrebnu vlagu i zaštitu. Danas je tržište preplavaljeno raznim šamponima, maskama, pakovanjima i balzamima koji kosi vraćaju živost. Kada birate šampon, obratite pažnju da to bude šampon za farbanu kosu koji će održavati boju i učiniti je intenzivnom. Pored toga, upotreba maske koja sadrži silikone, UV filtere i ceramide je obavezna. Masku nanosite jednom nedeljno nakon šamponiranja i ostavite da deluje nekoliko minuta kako bi se kosi vratio sjaj, a i kako biste je lakše iščešljali. Pošto je farbana kosa podložna mršenju, nakon nanošenja maske prođite prstima kroz kosom nekoliko puta kako bi se vlasi odvojile i kako biste je posle pranja lakše očešljali.
  2. Veoma je bitno farbanu kosu zaštititi od sunčevih zraka. Sunčevi UV zraci oštećuju čak i prirodnu kosu, a kod farbane je opasnost od oštećivanja još veća. Pored toga, sunce može i da izbledi boju pa je zbog toga preporučljivo kosu zaštititi kapom ili šeširom. Ovo je posebno važno u zimskom periodu na planinama jer je tada UV zračenje veoma jako.
  3. Farbana kosa se lako mrsi jer su tretirane vlasi suve i iskrzale pa je zbog toga bitno pravilno češljati kosu kako se ona ne bi previše lomila i pucala. Nakon što isperete balzam, kosu prosušite peškirom pa je podelite na pramenove. Nikako kosu nemojte češljati celom dužinom, već prvo iščešljajte krajeve pa zatim celu kosu.
  4. Ograničite upotrebu fena, prese za kosu i figara. Već suvu kosu, oni će još više osušiti i oštetiti. Praktikujte sušenje kose prirodnim putem kako bi vaša farbana kosa ostala zdrava.
  5. Šišajte se bar jednom svaka dva meseca. Znamo da se šišanjem uklanjaju ispucali krajevi koji su kod farbane kose još izražajniji. Ako poslušate ovaj savet i redovno skraćujete kosu 1-2 cm, ona će uvek biti zdrava i uredna.
  6. Farbanje veoma oštećuje kosu pa je, pogotovo ako se farbate u svetlije nijanse, vrlo bitno da ne farbate celu kosu, nego samo izrastak. Ovako ćete sprečiti da cela dužina kose konstantno bude izložena štetnim uticajima farbe. Ovo je posebno bitno ako se farbate u plavo jer blanš i hidrogen dodatno isušuju i gore kosu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *