Kako napraviti „Smokey eyes” efekat šminkanja oka

Izraz „Smokey eyes” ili zadimljeni pogled, u banalnom prevodu, predstavlja poseban vid šminkanja oka, koji daje efekat zavodljivosti i tajanstvenog pogleda „ispod obrva”.

Dame koje žele da izgledaju zavodljivo svakako treba da pokušaju da se našminkaju u stilu „smokey eyes”-a na jedan od opisanih načina.
smokey-eyes

Kako postići „Smokey eyes” efekat.

Za ovaj način šminkanja biće potrebna paleta senki, bar dve, tamna i svetla, zatim hajlajter, prajmer, olovka za oči, četkice za šminkanje. Dakle, standardni pribor za šminkanje. Ako ne posedujete sve pobrojanao, dalje u tekstu slede predlozi za zamene, koje sigurno imate u neseseru.

Može delovati komplikovano, ali zaista nije. Samo treba slediti sledeće korake:

  1. „Smokey eyes” način podrazumeva upotrebu senki u cilju postizanja kontrasta svetlo-tamnih nijansi boje. Obavezna je tamnija nijansa smeđe, braon, zelene, teget, ljubičaste… ili za drastičan kontrast upotrebite crnu senku. Biće potrebna još minimum jedna svetlija senka ili više njih, ali je važno da su iste ili slične boje u pitanju. Npr. ako želite braon „smokey eyes” upotrebite čokolada nijansu kao tamnu i još neku nijansu smeđu, tamnije ili svetlije, do bež ili čak belu, po vašem izboru.
  2. Prvo se na gornji kapak nanosi prajmer. On je podloga za koju će naneta senka dugo vremena ostati fiksirana bez razmazivanja. Tako će šminka duže trajati bez popravke. Prajmer se nanosi četkom ili se razmaže prstima po celom kapku, sve do obrva.
  3. Tamnom olovkom izvucite deblju liniju tik iznad gornjih trepavica počev od unutrašnjeg ugla oka prema spoljašnjem. Kratkom četkicom razmazati (izblendovati) povučenu liniju da se izgubi njena oštrina. Tako se suptilno naglašava ivica kapka. Izvući liniju izvan ivice kapka i podići je na gore ako želite mačkast pogled.
  4. Sada se stavlja senka. Tamna senka se nanosi četkicom ili aplikatorom na spoljašnji ugao gornjeg kapka počev od same ivice kapka pa nagore.
  5. Zatim se istom tamnom senkom označi konture očne jabučice tako što se zažmuri i utrlja senka u prostor između oka i obrve. Oseti se kao neki žleb u koji četkica lagano ulazi od spolja ka unutra prema nosu. Ovaj potez se izvlači do sredine obrve (samo u spoljašnjem delu), a na par milimetara ispod same obrve.
  6. Kad je naneta tamna senka treba je izblendovati drugom mekšom četkicom da se blago razmaže kako bi se postigao „zadimljeni“ izgled.Senka ne treba da prelazi polovinu gornjeg očnog kapka.
  7. Svetlom tj. najsvetlijom senkom ako ćete koristiti više nijansi, osenči se unutrašnji ugao gornjeg kapka prema sredini. Senka može biti nešto svetlija od nanesene tamne senke koja je u spoljašnjem uglu kapka ili čak bela, mat ili sedefasta. Nanosi se do polovine kapka, do spoja sa tamnom senkom. Četkicom se granica između tamne i svetle senke izblenda da se boje pomešaju. Tako se prelaz ublaži da ne bude suviše oštar i upadljiv.
  8. Na sredinu kapka se može naneti treća nijansa koja treba da bude prelazna nijansa između svetle unutrašnje i tamne spoljašnje senke. Nanosi se na sredinu od trepavica ka obrvi. Potezima četke se nanosi na kapak prema nosu i prema spoljašnjem uglu kako bi napravila blag prelaz između dve kontrastne nijanse.
  9. Pokušavajte dok vam ne postignete blagi prelaz od svetlog unutrašnjeg ugla do najtamnijeg dela sasvim spoljašnjeg ugla očnog kapka .Treba da se nijanse prelivaju i stapaju bez jasnih i oštrih linija.
  10. Na deo kapka ispod same obrve se nanosi hajlajter (highlihter) koji će da odvoji obrvu od „smokey eyes” šminke.
  11. Na donji kapak tik ispod trepavica lagano povući liniju tamnijom ili senkom srednje nijanse, za dramatičniji izgled ili svetlom senkom da sve malo ublažite.
  12. Završiti šminkanje sa crnom maskarom koju nanosite na gornje, ali i na donje trepavice.
  13. Umesto palete senki, četki i pribora za postizanje “zadimljenog pogleda” možete se koristiti i senkama u stiku za lakšu aplikaciju ,a za jednako dobro šminkanje. Ove “olovke” imaju dva kraja, na jednom je tamna, a na drugom svetla senka ili su u pitanmju dve potpuno različite boje. Princip je isti, jedna boja na spoljašnju, druga na unutrašnju polovinu gornjeg kapka, pa ih zazmazati,utrljati da se stapaju jedna u drugu.
  14. Ukoliko imate samo jednu senku opet ste u mogućnosti da napravite „smokey eyes”. U tom slučaju nanesite veću količinu senke spolja, a unutrašnji ugao tek malu količinu da se praktično providi prajmer. Tako će se postići željeni prelaz.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *