Kako zaštiti kožu ruku

Ruke su izložene povredama i oštećenjima kože tokom svakodnevnih aktivnosti. Jasno je da je koža šake, posebno nadlanice izuzetno osetljiva na hemijske i fizičke uticaje spolja.
Jednostavno moramo čuvati ruke, zaštiti ih na adekvatan način kako bi smo izbegli njihovu povredu i sačuvali njihov nežan izgled.

Koje korake treba preduzeti da bi se postigla efikasna zaštita kože ruke? Usvojite neke od predloga ili najbolje sve pobrojane, jer se tako postiže celovita zaštita.
zastita-ruku

Kako zaštiti kožu ruku

  1. Zaštitne rukavice

    – Preporučuje se njihova redovna upotreba kod mogućeg kontakta i sa toksičnim i sa alergenim materijama ,ali retko ko to čini. Koliko god da su neudobne i nezgodne, koliko god da se poslovi bez njih brže i spretnije obavljaju, ipak bi trebalo rukama obezbediti ovu vrstu mehaničke zaštite .Izabrati neku od vrsta rukavica:- Platnene – najbolje su od čistog pamuka ,da su tanke i udobne. Nosite ih same ili ispod drugih rukavica. Izbegavajte sintetičke materijale, jer će se u njima koža pojačano znojiti.
    – Najlonske – su kao obična najlon kesa, lako se kidaju, pa ih koristite samo jednom, čak i ako nema vidljivih rupa na njima. Zgodne su za neke lakše kućne poslove.
    – Gumene – su za grube radove, baštenske, kućne majstorije i slično. Mogu imati grubu unutrašnju površine, pa osobe sa osetljivom kožom treba da je dodatno zaštite slojem kreme ili pamučnim rukavicama.
    – Kožne rukavice – obično se nose u zimskom periodu, da zaštite od hladnoće i vetra. Mogu se zameniti vunenim ili tekstilnim, koje predstavljaju modni detalj, pre nego su stvarna zaštita.
    – Postoje i rukavice koje su označene po svojoj nameni: građevinske, mesarske, rukavice koje podnose visoke temperature, varilačke…

  2. Deterdženti

    Najbolje je izbegavati svaki direktan kontakt sa agresivnim materijama, jer se alergijske reakcije mogu javiti i na do tada otpornoj i zdravoj koži. Ako ne nosite rukavice pri upotrebi deterdženata onda svakako poštujte sledeće:
    – Birajte sapune i deterdžente sa oznakom – prirodno, ekološki, bez hlora… drugim rečima čitajte sastav na pakovanju. Pregršt je takvih proizvoda u ponudi. Izaberite neki kojim ćete moći dobro očistiti ,a da ne ugrozite svoje zdravlje i izgled vaših ruku.
    – Primenite neki od prirodnih sastojaka za čišćenje kao što su soda bikarbona,limun,sirće.
    – Izbegavajte ručno pranje veša kad god možete ili ruke adekvatno zaštite.

  3. Krema za ruke

    Obavezna je i koži neophodna. Krema je “voda i hrana” za kožu.- Glicerinska ili vazelinska su najjednostavnije i najjeftinije, a ujedno i najefikasnije varijante .Izbor je vaš, koristite kremu koja prija vašoj koži. Kreme koje sadrže kakao buter, shea buter, ureu odlično hidriraju i vraćaju sjaj suve, ispucale kože. Biljna ulja takođe, posebno bademovo, ricinusovo, arganovo…
    – Treba namazati deblji sloj na dlanove i nadlanice ,kao i na ostalu kožu podlaktice, ako je i ona izložena mogućem oštećenju.
    – Sačekati da se malo upije pre nego što se počne sa radom. Najbolje je ipak staviti na tek namazane šake pamučne rukavice .Tako se postiže dvostruki pozitivan efekat  -i zaštita i nega.

  4. Voda

    – Nemojte držati ruke u vodi duže nego što je to potrebno. Kada je koži dosta vlage, videćete po jagodicama prstiju. Koža na vrhovima prstiju će se prva smežurati, a posle i celi prsti. To je znak da ruke osušite čistom pamučnom krpom ili papirnim ubrusom.
    – Izbegavajte dugo pranje u ledenoj vodi,kao i u vreloj vodi. Koža ne podnosi ekstremne temperature, pa kad god je moguće zaštiti se rukavicama.

  5. Nokti

    – Kao i koža ili još više, nokti su izloženi oštećenjima. Nikom nisu lepi iskrzani nokti, a prelom nokta nije samo pitanje estetike, već je bolno, a oštećeni nokti su “vrata” za infekcije nokta.
    – Pažljivo baratajte alatima, jer se povredom nokta formira krvni podliv ispod nokta, a moguće je i kidanje i lomljenje nokta. Na taj način otvoren je put za razne infekcije nokta, kao što su gljivične i bakterijske.
    – Posebno često pri povredi nokta na nozi nastaju gljivične upale koje se dugo i teško leče.

  6. Pranje ruku

    Navika usvojena u dečjem uzrastu se ne sme olako shvatati. Obavezno je detaljno pranje ili čišćenje ruku kad god su zaprljane, više puta u toku dana, a naročito pre jela. Na taj način se uklanjaju nečistoće i mikroorganizmi, koji su mogući i vrlo česti uzročnici raznih oboljenja. Dakle, važi ona poslovica  -Čistoća je pola zdravlja!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *