Kako naučiti psa da aportira

Aportiranje predstavlja nešto komplikovaniji deo dresure pasa i zato ćemo vam u ovom članku dati savete kako naučiti psa da aportira. On obično stupa na snagu tek kada je pas ovladao komandama ‘dođi’, ‘sedi’, ‘noga’, ‘stani’, itd. Aportiranjem trenirate svog psa da vam željene predmete donese. To je komanda koja možda nije od velike koristi i ne ulazi u sastavni deo ring dresure, ali svakako izgleda lepo i pas koji aportira ostavlja utisak vrlo lepo vaspitanog, dresiranog i pametnog psa. Takođe, ovim dižete stepen komunikacije između vas i vašeg psa na jedan viši nivo, čime se on kroz igru i zabavu u većoj meri vezuje za vas.

Kako naučiti psa da aportira

Trik kod aportiranja je da naviknete psa na nagradu svaki put kada vam donese predmet koji ste vi prethodno odbacili. Prvenstveno, polazi se od izbora samog predmeta kojim ćete vežbati psa da aportira. Kao što smo već ranije napomenuli, svaki pas je individua za sebe. S tim u vezi, neće svaki pas isto reagovati na sve predmete. Neki ga jednostavno neće zanimati nimalo, tako da je sa tim predmetima suludo pokušavati bilo šta. Primera radi, iako je opšte poznato da su psi izuzetno zainteresovani kada su u pitanju loptice (teniske na primer), postoje psi koji ne pokazuju nikakvu dozu interesovanja za slične predmete, tako da u tom slučaju trebate pronaći nešto što zaokupira njihovu pažnju, kako bi imali polaznu tačku sa koje ćete krenuti u dresuru.

Kako naterati psa da predmet koji zgrabi donese nazad vama?

Svaki put kada uhvati bačeni predmet, pas će njega kapirati kao plen koji je zaslužio/osvojio svojim zalaganjem, i teško da će mu pasti na pamet da ga vrati vama, već će se šepuriti njime i nositi ga negde dalje od vas, jer je to ‘njegovo’. Kod aportiranja se trebate poslužiti jednim malim trikom. Uzmite dug tanak kanap koji ćete privezati na taj predmet (ili konac ukoliko je u pitanju neki mali pas koji nema veliku snagu), tako da slobodan kraj kanapa bude u vašim rukama. Kada bacite predmet kojim vežbate psa da aportira, putem kanapa ćete stalno biti u vezi sa tim predmetom, tako da, kada pas uhvati predmet, počnite lagano da ga privlačite kanapom k sebi, pritom jasno i glasno psu izdajući komandu. Komanda koja se u dreserskim krugovima praktikuje u ovom slučaju je ‘aport!’ ili po srpski ‘donesi!’. Videćete šta vama najviše odgovara i jednom kada se odlučite za jednu komandu koju ćete koristiti, trudite se da je ne menjate da ne bi zbunili psa. Nakon što ga dovučete do sebe, uzmite mu predmet i obavezno ga bogato nagradite. Proces ponovite onoliko puta koliko je vašem psu potrebno da nauči.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.

SLIČNO

Kako socijalizovati psa

Socijalizacija je vrlo bitna za pse koji se čuvaju u urbanoj sredini. Ona se odnosi …

2 komentari

  1. da li neko moze da mi kaze koji je ovo pas na slici?

  2. Zlatni retriver ili pak labrador retriver..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *