Kako izlečiti demodikozu

Demodikoza je kožna bolest u pasa koje je uzročnik grinja Demodex canis. Kod pasa demodikozu izaziva Demodex canis a kod mačaka oboljenje izaziva Demodex cati. Demodex species su grinje koje se normalno nalaze u dlačnim folikulima i lojnim žlezdama svih domaćih životinja, a prekomernim umnožavanjem uzrokuju nastanak lezija na koži. Najčešća mesta pojave lokalizovane demodikoze na koži psa i mačaka su glava, naročito predeo oko očiju i oko usta, zatim su promene česte na prednjim nogama.

demodikoza

Kako izlečiti demodikozu

Poznata su dva oblika ove bolesti: blaži i teži oblik. Demodikoza nije zarazna, znači, ne prenosi se na ljude ili druge pse, osim sa majke na štenad. Bolest je obično ograničena samo na neke delove kože, ali se može proširiti i po većim površinama tela. Često se dešava da demodikoza prođe sama od sebe za nekoliko sedmica. Ukoliko ne, psu se daje terapija.

Uzroci nastanka bolesti:
Za nastanak bolesti važni su i predisponirajući faktori: slabija kondicija, virusne infekcije, slab imunitet, stres ima veliki uticaj na obim promena na koži zahvaćenoj demodikozom.
Lečenje:

 

  1. Lečenje demodikoze je dugotrajno. Tretman demodikoze mora da se sprovodi pod strogom preporukom i kontrolom veterinara.
  2. Važno je da vašem ljubimcu dajete dovoljno vitamina H (biotin), koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu. Pomoćiće vam i „Dermanorm kapsule“, koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake.
  3. Pse bi trebalo hraniti hranom renomiranih proizvođača kako bi se izbegli bilo kakvi problemi povezani sa ishranom a samim tim i pad imuniteta, preporučuje se hrana bogata proteinima i sa što manje masnoća, te vitaminsko-mineralni dodaci.
  4. Kao preventiva stresa u pasa preporučuje se sledeće: ženke bi trebalo sterilisati odmah nakon pojave i izlečenja demodikoze. ulazeći u polni ciklus, hormoni ali i graviditet pominju se kao vrlo stresan doživljaj. Osim navedenoga, demodikoza je nasledna i stoga ne bi trebalo prenositi je na potomke. Eksperimenti pokazuju da ako se štenci na svet donesu carskim rezom i podignu bez kontakta sa obolelom majkom, neće biti zaraženi demodeksom.
  5. Dobre rezultate je dao i Ivermektin ali kod nas nije registrovan za davanje psima, pa ga ne preporučujemo. Može se davati i Acetarsantin. Takođe je poželjno kupati psa „Amidrazom“ izvan promenjenih mesta.
  6. Vlasnici moraju da budu upozoreni da pored djagnostikovane demodikoze moguće je da pas oboleo još od neke sistemske bolesti i da je često potrebno dugo i opsežno analiziranje da bi se utvrdila i druga postojeća bolest.
  7. Dijagnozu demodikoze postavlja veterinar na osnovu detaljne anamneze vlasnika, detaljnog pregleda obolelog psa, i kao najvažnije, mikroskopskim pregledom kožnih skarifikata. Kod starijih pasa kod kojih bolest duže traje mogu da se jave poremećaji vrednosti laboratorijskih analiza, noročito vrednosti hormona tiroideje. Dijagnoza i terapija mačeće demodikoze je vrlo slična dijagnozi i terapiji pasa.

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Elena Mladenovic

Avatar photo
"Dobro je čitati izmedu redova, najčešće, najviše tamo piše..."

SLIČNO

Kako socijalizovati psa

Socijalizacija je vrlo bitna za pse koji se čuvaju u urbanoj sredini. Ona se odnosi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *