Kako dresirati psa

Osnovna obuka sastoji se u tome da se pas od samog početka nauči da na datu komandu izvršava određenu radnju, a da se ponavljanjem ta radnja učvrsti. Dužim ponavljanjem stvara se navika i pas mehanički na datu komandu izvodi određenu radnju. Dresura je uspešno završena kad pas na precizne komande izvršava precizne radnje koje su planirane za tu komandu i to uvek bez greške. Objasnimo to na primeru:

dresura-pasa

Kako dresirati psa

Predresura. Predresuru treba izvoditi još sa štencima. Navikavanje šteneta na različite metode od najranijih dana, predstavlja garanciju za uspešnu obuku. Predresura počinje sa štenetom starim oko 2 meseca, a završava se sa oko 9 meseci.

  1. Predresura obuhvata : Sobnu dresuru (pas star 2-5 meseci).
  2. Kućnu ili dvorišnu dresuru (pas star 5-9meseci).
  3. Posle 9 meseci sledi obuka na terenu.
  4. Sobna dresura. Sobna obuka označava radnje koje su osnovne u dresuri i koje se mogu uvežbavati unutar zgrade ili dvorišta. ovom periodu štene mora da se navikne na vlasnika, što se postiže tako što ga on svakodnevno lično hrani. U ovom periodu, pas se takođe navikava na povodac i okovratnik, koji ćete mu s vremena na vreme stavljati i izvoditi ga da malo prošeta ispred zgrade ili kuće.
  5. Komanda „Dođi“. Navika da štene dolazi na poziv može da se razvije još od prvog dana. Po otvaranju vrata prostorije u kojoj se pas nalazi pri donošenju hrane, pas će obavezno potrčati zbog hrane a vlasnik svaki put koristi taj momenat za uvežbavanje komande “dođi”. Kada pas ovu radnju savlada iz blizine prelazi se na učenje iste radnje sa udaljenosti 10-20 metara. U daljem ponavljanju ove radnje vlasnik udari rukom o levoj butini, a kombinuje i zvučni signal, dva kratka zvižduka.
  6. Kućna ili dvorišna obuka. Ovo je drugi deo predresure. Ona počinje sa psima starim 5 meseci, a završava se kada navrše 9 meseci. U ovom peridu uvežbavaju se nove radnje : „k nozi“, „sedi“, „daun“ i „lezi“.
  7. Komanda „sedi“. Dreser izgovara komandu „sedi“, malo povišenim tonom i odmah posle toga, jednom rukom polako pritiska slabine psa, kako bi ga naterao da sedne i shvati šta se od njega očekuje.
  8. Naredbi u obliku zvučnog signala (uzvik „sedi“), odmah treba da prethodi signal ( u našem slučaju potiskanje slabine psa), kako bi su u psu obrazovao uslovni refleks i da li je uspostavljena veza izmedju komand i izvršenja radnje. Ako je uslovni refleks obrazovan, pas će zadatu komandu izvršiti, u našem slučaju, bez potiskivanje slabina, a ako nije, dreseru je potrebno još rada, kako bi pas naučio da izvršava radnju.
  9. Komanda „k nozi“. To je komanda na koju pas treba da dođe uz nogu dresera. Psa vežete na povodnik i sa njim šetate tako da korača između zgrada i vlasnika, kako ne bi izmicao levo-desno. Ako pas vuče na napred, blago ga povodnikom povučete unazad, a ako zaostaje, povučite ga unapred. Kada to savlada, neprimetno popuštajte povodnik. Pas po pravilu treba da korača sa leve strane dresera, a vrh nosa da mu je u visini leve noge dresera.
  10. Komande „lezi“ i „daun (eng. down)“. Kada pas na komandu sedne, može se preći na učenje radnje lezi. Stav „lezi“ izvodi se iz stava „sedi“ tako što se prednje noge povuku napred a leđa iznad lopatica blago pritisnu. Uvežbava se na glasnu komandu „lezi“. Komanda „daun“ (down) je englesni izraz, a koristi se u celom svetu zbog kratkoće zvučnosti i odsečnosti. U prevodu znači „ stoj“. Na tu komandu se od psa zahteva pravilno ležanje na stomaku, a glava da bude položena između prednjih nogu. Komanda „down“ je kaznena mera. Te dve komande bi trebalo dobro razlikovati.
  11. Dresura na terenu. Pre nego što pas sasvim savlada osnove dresure nije preporučljivo da se obučava na terenu, jer bi to dovelo do raskoraka u učenju. Ovde možete psa povesti u prirodu ili u veću šetnju gradom i sa njim raditi već njemu poznate komande.

Za lovačke pse se dresura malo razlikuje, i potrebno je više vremena za uvežbavanje.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Elena Mladenovic

Avatar photo
"Dobro je čitati izmedu redova, najčešće, najviše tamo piše..."

SLIČNO

Kako socijalizovati psa

Socijalizacija je vrlo bitna za pse koji se čuvaju u urbanoj sredini. Ona se odnosi …

9 komentari

  1. Uvek me zanimalo kako se dresira pas sad kad sam procitala ovaj clanak sve mi je jasno.

  2. Avatar photo

    Da li se i kod vas vidi lose ovaj clanak :(?

  3. Bas mi je drago sto sam ovo procitala imaam stene staforda i sad znam kako cu postupiti.

  4. dobar neki clanak:]posluzio mi je i ja sam mog munju dresirala po tvom clanku………..ja mog miljenika nikako da naucim da ide pored noge .
    a sto se tice tvog pitanja za clanak super se vidi NO PROBLEM!Gleda li ko ovdje farmuuuuu??
    il sam ja jedinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    vidim da ti dobro idu clanci.
    jeliko znao da na komentare dobijamo pojeneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee??????

  5. Imam cane corso (CC),sada sam procitao nacin dresure,pa me zanima,dali oni brzo uce,jer ga imam prvi put…?

    • Avatar photo

      Inteligencija psa ne zavisi od rase, kao ni karakter :D, uglavnom, ako ste strpljivi i temeljni urodice plodom. Vazno je samo da stvorite uzajamno poverenje, i da za dobro vladanje dobije nagradu :).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *