Kako ofarbati auto

Kako ofarbati autoVećina se nas u poslednje vreme odlučuje na razne prepravke vozila da bi uštedeli nešto novca, pa se mnogi pitaju i kako ofarbati auto po principu uradi sam.

Farbanje vozila kod ljudi koji su profesionalni u tome nam može uštedeti mnogo vremena i posla, ali će nam oduzeti i mnogo novca koje smo mogli da iskoristimo za nešto drugo. Farbanje automobila nam može oduzeti puno vremena, ali će konačni rezultat biti vredan uloženog vremena i truda.

1) Konsultujte se sa zakonom i lokalnom upravom o legalnosti menjanja boje vozila. Može da se desi da postoje pravna ograničenja vezana za tip boje koja se može koristiti, kao i mesta na kojima se može vršiti promena boje vozila, u zavisnosti od toga gde živite. Bitno je biti siguran da ne kršite pravila kako bi izbegli sukob sa zakonom i kako bi očuvali životnu sredinu.

2) Očistite garažu i sve vredne stvari prekrite ciradom. Ovim ćete preduprediti da neke od stvari uprljate farbom. Obezbedite da garaža bude čista i da u njoj bude dobar protok vazduha, kako bi bili sigurni da se ne zagušite od farbe ili isparenja od drugih hemikalija.

3) Isperite auto detaljno i upotrebite odmašćivač kako bi se rešili sve prljavštine i gareži. Jedan od najbitnijih koraka kod čišćenja automobila je osiguranje da je on pre početka čišćenja kompletno čist i da proces počne detaljnim pranjem.

4) Poliranje auta. Uklonite sve ogrebotine i mrlje sa karoserije. Na poliranje će vam otići najviše vremena, i ova faza ujedno zahteva i najviše posla. Ne žurite sa poliranjem automobila, potrudite se da ga ispolirate što je bolje moguće. Dobra bi ideja bila da čak pozovete prijatelja kako bi, po završenom poslu, pregledao vozilo kako bi video da li vam je nešto promaklo.

5) Koristite traku kako bi prekrili sve delove automobila koje ne želite da ofarbate. Potražite u lokalnoj prodavnici automobilske opreme posebnu traku za ovakvu vrstu posla. Budite sigurni da trakom prekrijete prozore, farove i točkove automobila.

6) Obucite odelo za takve situacije kako bi izbegli povrede. Obzirom da radite sa farbom i hemikalijama od izuzetne je važnosti da se obezbedite od eventualne povrede koje ove hemikalije mogu da prouzrokuju. Trebaće vam odelo za farbanje, naočare, respirator i par rukavica.

7) Premažite karoseriju automobila kako bi obezbedili metal od štete koje voda može da prouzrokuje. Nakon što ste vozilo premazali epoksidom, trebate da iskoristite kit na karoseriji automobila. Ovo će obezbediti epoksidni sloj od oštećenja koje može uzrokovati prvi sloj farbe koju samo što niste naneli.

8) Nanesite prvi sloj farbe. Držite pištolj za farbanje na barem 6 inča od karoserije automobila pri farbanju. Postoji nekoliko različitih vrsta farbe koje možete koristiti, kao što su uretan, akrilna i farba na bazi vode. U zavisnosti od vrste vozila i željenog efekta zavisi i odabir vrste farbe.

9) Pustite nekoliko sati da se farba osuši i ponovite ceo proces nanošenja farbe. Ovim ćete ceo proces privesti kraju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dario Mirković

Avatar photo
Praksa je i u vezama najbitnija stvar. Mnogi kažu za mene da sam baš srećan sa ženama, a ja u stvari samo znam kako se treba ponašati prema njima.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …

Jedan komentar

  1. Dosta dobro napisano , prem da licno mislim da je dosta sazeto i nema nekih vecih objasnjenja sta i kako na primer: Zasto moramo i gde i koliko naneti git, zasto je to toliko bitno, sta uraditi posle nanosenja gita…? Dali treba sipati ucvrscivac farbe direktno u farbu ili posebno? Isto tako i sa lakom sta , gde ,kako i koliko…? Mislim da su to jos neka pitanja na koje bi trebalo dati potanacan odgovor, ne kritikujem vec predlazem!!Ima tu jos mnogo stavki u celom procesu koje su po meni veoma bitne u samoj pripremi i farbanju auta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *