Kako nakitu vratiti sjaj

Zene obožavaju nakit jer smatraju da on upotpunjuje njihov celokupni izgled, međutim vrlo često, pošto dolazi u dodir s kožom on skuplja razne masnoće i mrtve ćelije, kao i kamenac iz vode, jer dolazi i s njom u kontakt.
nakit-sjaj

Kako nakitu vratiti sjaj

  1. Za čišćenje srebra – Potamnelo srebro očistiti limunom ili ga namočite u vodu u kojoj se dodali sodu bikarbonu. Potrebno je istrljati svaki komad nakita, a zatim ga osušiti suvom krpom ili komadićem vate.
  2. Za čišćenje bakra – S obzirom da vremenom bakar gubi sjaj najlakse je očistiti ga deterdzentom za sudove. Ukoliko primetite mrlje, prvo ih uklonite vatom namočenom u sirće i so.
  3. Za ćišćenje zlata – Zlato očistiti vodom u kojoj je rastvoren neutralni sapun. Nakit na kraju osušite suvom krpom.
  4. Za čišćenje bisera – Požutele bisere uronite dva minuta u mlako vinsko sirće, a zatim u mlaku čistu vodu. Ostavite ih da se osuše na čistom peškiru.
  5. Za čišćenje žada i ćilibara – Oni se čiste alkoholom ili apotekarskim benzinom. Posle čišćenja treba ih „nahraniti“ s malo maslinovog ulja, a višak masnoće ukloniti jelenskom kožom.
Ukoliko Vam je potreban iskusan i kvalitetan sajdžija za poliranje nakita, a posebno satova, onda se obavezno obratite časovničaru Vuletu iz Zemuna:
Servis satova Vule Zemun

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

africki nakit

Kako napraviti afrički nakit

Kreativna ste duša i često pravite razne stvari? Ako je tako, ja ću vam ovde …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *