Kako izabrati naočare za sunce

Ako je vaša idealna predstava kupovine naočara takva da isprobavate gomilu različitih parova ogledajući se u ogledalu, ova uputstva mogu vašu kupovinu podići na mnogo viši nivo. Da li ste ikada razmišljali o zaštiti od UV zračenja? Trajnosti, izdržljivosti i vidljivosti naočara? Da li ste ikada razmišljali kakav vam je oblik glave i lica i koji model bi vam po tome najviše odgovarao? O mnogim stvarima treba razmisliti pre kupovine naočara za sunce, nije bitno samo da li vam dobro stoje.
naocare za sunce

Kako izabrati naočare za sunce

  1. Prva i osnovna funkcija naočara za sunce je zaštita vaših očiju. Preterana izloženost UV zračenju može da izazove mnoge probleme sa očima, kao što su katarakta, opekotine, pa čak i kancer. Ako želite da vas naočare za sunce štite od ovih rizika, potražite one koje blokiraju najmanje 99% UVB zračenja i najmanje 95% UVA zračenja. Nemojte kupovati naočare koje predstavljaju samo modni dodatak, potražite one koje imaju etiketu na kojoj postoji neka informacija o UV zaštiti.
  2. Izaberite svoj stil – Naočara ima u raznim veličinama i oblicima. Evo nekoliko popularnih stilova:
    • Naočare sa reflektujućim staklima – Imaju na staklima jedan reflektujući sloj, koji izgleda kao ogledalo, tako da vam niko ne može videti oči kada ih nosite. Ovakva stakla se najčešće mogu naći na avijatičarskim i sportskim naočarima.
    • Avijatičarske naočare – Imaju stakla koja su u obliku suze i tanak metalni ram. Često ih koriste piloti (zbog toga i imaju ovaj naziv) i vojnici. Ovakav oblik naočara skoro svakome dobro stoji, ali najbolje stoji osobama sa ovalnim licem.
    • Naočari mačkastog ili leptirastog oblika – Bile su jako popularne pedesetih i šezdesetih godina i ponovo se vraćaju u modu. Nosila ih je Odri Hepbern 1961. godine u filmu „Doručak kod Tifanija“ i veoma su šik.
    • Lenonke – Naočare sa okruglim staklima, poznate po tome što ih je nosio Džon Lenon. Izgledaju interesantno kao modni detalj, ali nisu baš efektne u zaštiti od sunca, budući da su im stakla uglavnom manja i sa većim razmakom. Takođe imaju tanak metalni okvir.
    • Sportske naočare – Uglavnom imaju gumeni ili plastični ram, lagane su, stakla prate oblik očiju, dosta su zatvorene i drške su im dugačke (skoro da skroz obavijaju glavu). Koriste ih uglavnom sportisti, naročito u ekstremnim sportovima.
    • Velike XL naočare – Izgledaju glamurozno, uglavnom su ženske i nose ih poznati modeli i filmske zvezde.
  3. Kada izaberete model, uverite se da vam odgovara u potpunosti – Probajte ih kako biste se uverili da vam nisu velike ili da vas ne stežu. Težina naočara bi trebalo da bude lepo raspoređena između vaših ušiju i nosa, a trepavice ne bi trebalo da vam dodiruju stakla.
  4. Mudro izaberite boju stakla – Boja na staklima nije samo modni detalj ona može dosta uticati i na vaš vid, na opažanje kontrasta i razlike u bojama. Neke boje povećavaju kontrast, što može biti korisno. Međutim, ovo često ide na račun razlike u bojama, što može stvoriti problem, naročito kada vozite. Uz neke naočare ćete čak dobiti i rezervna stakla u drugoj boji, pa možete menjati boju veoma lako po potrebi. Siva stakla smanjuju intenzitet svetlosti bez uticaja na kontrast i razlikovanje boja. Braon stakla delimično povećavaju kontrast, tako što malo blokiraju plavu svetlost i odlična su za sportove u snegu. Žuta stakla znatno povećavaju kontrast zato što gotovo potpuno blokiraju plavu svetlost i popularna su među lovcima, kojima ovaj kontrast koristi kada gledaju u metu na nebu. Veoma je opasno nositi ih u bilo kojoj aktivnosti koja zahteva razlikovanje boja (vožnja). Takođe su dobre za zimske sportove. Crvena ili narandžasta stakla su takođe dobra za zimske sportove ali samo po oblačnom vremenu.
  5. Izaberite odgovarajući materijal za stakla – Izgrebane naočare su neupotrebljive jer će smetati vašim očima i oslabiti vam vid, pa je materijal od koga su izrađena stakla veoma bitan, ali on uglavnom diktira i cenu:
    • PNX/Trivex – Materijal koji je otporan na udarce, savitljiv, lagan, ima odličnu optičku jasnoću, ali je veoma skup.
    • Staklo – Teže je, skupo i lako se može razbiti.
    • Polikarbonat – Nije otporan na ogrebotine, ima manju optičku jasnoću od PNX/Trivex-a ili stakla ali je pristupačniji.
    • Plastika CR – 39 – Materijal koji se najčešće koristi, najpristupačniji je, ali i najlošijeg kvaliteta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

ciscenje dijamantskog prstena

Kako očistiti dijamantski prsten

Održavanje dijamantskog prstena je veoma lako, a sve što nam treba za održavanje imamo u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *