Kako biti oprezan s pirsingom

Pirsing je izuzetno popularan među mladima. Nošenje minđuša na različitim mestima jeste u trendu, ali to sa sobom nosi i određene rizike. Zato prilikom stavljanja minđuše budite sigurni da su neka pravila ispoštovana kako bi vam pirsing bio zaista siguran.
pirsing

Kako biti oprezan s pirsingom

  1. Sam postupak stavljanja pirsinga je pravi mali hiruški zahvat, bilo da se izvodi pomoću specijalnog pištolja ili da se pri tom koristi igla.
  2. Veoma je važno da se prilikom stavljanja pirsinga ispoštuju osnovne higijenske norme, kako se ranica ne bi zagadila raznim bakterijama. Usled toga može da se javi crvenilo, bol, otok odnosno svi simptomi upale. Zato je neophodno da nekoliko dana nakon pirsinga, nadgledate kritično područje i ukoliko primetite navedene simptome istog momenta skinite minđušu i posetite lekara. Za suzbijanje takve upale uglavnom se koriste antibiotici.
  3. Sledeća važna stvar je da pirsing ne podnosi baš svaka koža, pogotovo ukoliko prsten ili kuglica sadrže nikl ili hrom. Oni mogu da izazovu alergijske reakcije kod velikog broja ljudi. Zato izaberite minđušu od nekog drugog materijala. U slučaju da vam se javi alergijska reakcija kao što su crvenilo ili svrab, skinite minđušu jer to je znak da je vaša koža ne prihvata.
  4. Najopasniji su pirsing nosa i pupka, pre svega zbog velikog broja bakterija koje su prisutne u tim delovima, U nosu se nalazi bakterija stafilokoka koja može da izazove upalu kože kao i hrskavicu nosa. Manje je opasan pirsing na jeziku jer pljuvačka obavlja prirodnu dezinfekciju, mada ne potpunu, tako da je i ovde potreban dodatni oprez.
  5. Nakon pirsinga bitno je da dezinfikujete područje tako što ćete ga prekriti sterilnom gazom umočenom u alkohol. Mesto na kome je izvršen pirsing ne perite sapunom sve dok rana ne zaraste jer na taj način možete da nadražite kožu što otvara put bakterijama. Ukoliko je pirsing na pupku nemojte nositi usku odeću i birajte mekane pamučne majice kako ne bi dodatno iritirali kožu.
  6. Najvažnije stvar je da vodite računa da su sprave kojima se vrži pirsing sterilizovane, jer u suprotnom možete dobiti infekcije, a putem njim može se preneti i hepatitis B ili C, pa čak i AIDS.Ako su na instrumentima ostali tragovi krvi od prethodnog pirsinga možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje.
  7. Osoba koja vrši pirsing mora da ima sterilne rukavice za jednokratnu upotrebu, takođe treba i da dezinfikuje vašu kožu pre intervencije.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

ciscenje dijamantskog prstena

Kako očistiti dijamantski prsten

Održavanje dijamantskog prstena je veoma lako, a sve što nam treba za održavanje imamo u …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    imam pirsing na nosu,imam ga vec 9,10 godina.sve je ok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *