Kako da procenite da li je dijamant pravi

Bez obzira da li želite da kupite taj savršeni poklon za posebnu osobu u svom životu ili želite da vidite da li je vaš dijamant pravi, količina kamenčića koji su imitacija i broj ljudi koji pokušava da ih proda kao prave je zabrinjavajući. Najbolje rešenje je da vam dijamant proceni stručnjak kome verujete, i koji može da testira dijamant, a da ga ne ošteti, ali to će da vas košta i nije zgodno ako ne kupujete u njegovom komšiluku. Evo kako da preuzmete stvar u svoje ruke i na licu mesta procenite da li je lažni.

procena dijamanta

  1. Tražite sertifikat koji je izdala svetski priznata gemološka laboratorijaili nezavisni procenitelj koji sarađuje sa nekom od poznatih organizacija za procenu. Ovo je naročito važno da uradite ako kupujete dijamant koji niste videli – na primer, putem interneta.
  2. Pogledajte kroz njega. Dijamanti imaju visok „indeks prelamanja” (što znači da brzo prelamaju svetlost koja kroz njih prolazi). Staklo i kvarc imaju manji indeks prelamanja, što znači da manje sijaju jer manje prelamaju svetlost, čak i kada se fino iseku (jer je indeks prelamanja urođeno fizičko svojstvo koji se ne može promeniti finim sečenjem – osim ukoliko, tehnički govoreći, taj rez nije izazvao trajnu promenu na kristalnoj rešetki).
    • Ako dijamant nije ugrađen, okrenite ga naopako i stavite na parče novine. Ako kroz kamen možete da pročitate šta piše, ili čak ako uspete da vidite samo iskrivljene crne mrlje, onda to verovatno nije pravi dijamant. (Osim ukoliko nije dobro isečen u kom slučaju bi se slova mogla videti i kroz pravi dijamant).
    • Ako kamen odaje bilo kakav znak duple refleksije, to onda može da bude moisanit (silicijum karbid), dragi kamen koji je toliko sličan dijamantu da ga čak i zlatari ponekad teško razlikuju. Pogledajte na spojeve izbrušenih strana koje, odozgo gledano, izgledaju kao zvezda i ako vidite nešto što izgleda kao dupla slika, onda je to dupla refleksija.
    • Ako je dijamant ugrađen, onda ne bi trebalo da gledajući kroz njega odozgo vidite dno.
    • Nacrtajte malu tačku na parčetu belog papira. Postavite svoj neugrađen dijamant na centar tačke. Pogledajte direktno na nju i ako vaš kamen nije pravi dijamant, onda ćete u njemu videti odraz u obliku kruga.
  3. Posmatrajte refleksije. Refleksija pravog dijamanta obično se manifestuje u raznim nijansama sive. Ako vidite dugine boje, imate posla sa dijamantom lošeg kvaliteta ili čak lažnim.
  4. Pogledajte dijamant odozdo. Ispod mikroskopa, držite gornju površinu dijamanta okrenutu nadole. Ako vidite narandžasti odsjaj samo na stranama dijamanta dok ga ljuljate, onda je on lažan.
  5. Kupite kombinovani tester dijamant/ moisanit. On se može odmah koristiti i brzo će pokazati da li je dijamant pravi ili ne.
  6. Izmerite kamen. Kockasti cirkon (CZ, engl. Cubic zirconia) je otprilike 55% teži od dijamanta istog oblika i veličine. Koristite vagu za merenje karata ili grama kako biste dati kamen uporedili sa pravim dijamantom.
  7. Proverite kako i u šta je dijamant ugrađen. Pravi dijamant teško da će biti ugrađen u jeftin metal. Žig (10K, 14K, 18K, 585, 750, 900, 950, PT, Plat) unutar onoga u šta se dijamant ugrađuje ukazuje da se radi o pravom zlatu ili platini i dobar je znak, dok žig CZ vam govori da centralni kamen nije pravi dijamant.
  8. Stavite kamen ispod UV svetla. Mnogi (mada ne svi) dijamanti pokazaće plavu fluorescenciju kada se stave ispod ultraljubičastog ili crnog svetla, tako da prisustvo srednje plave do tamno plave potvrđuje da je dijamant pravi. Odsustvo plave boje opet ne znači da je dijamant lažan; to može da znači da je dijamant čak i boljeg kvaliteta. Ako pod ultraljubičastim svetlom vidite svetlo zelenu, žutu ili sivu fluorescenciju, onda je to možda moisanit.
  9. Testirajte ga pomoću toplote. Pravi kamen se brzo hladi i neće se zagrejati pomoću sonde. Za ovo vam treba oko 30 sekundi. A, takođe, neće nauditi kamenu kao što bi mu naudila neka druga testiranja.
  10. Snimite dijamant na rentgenu. Pravi dijamant se neće videti na rentgenskom snimku, jer propušta rentgenske zrake, za razliku od stakla, kockastog cirkona i kristala koji ih ne propuštaju.
  11. Uzmite zlatarsku lupu kako biste ispitali dijamant. Dijamanti iz rudnika obično imaju neravnine ili mane koje se ovim putem mogu videti. Kockasti cirkon ih nema. S tim u vezi, dijamanti nastali u laboratoriji (koji bi trebalo da prođu sve ostale testove) takođe, obično, nemaju ove mane.
  12. Stavite kamen u usta i dišite na usta. Ako kamen ostane zamagljen 2-4 sekunde, onda on nije pravi. Pravi dijamanti će se odmagliti dok vi stignete da ga pogledate. Ali, budite obazrivi – neki zlatari stave na vrh kockastog cirkona malo pravog dijamanta koji će, naravno, odmagliti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

ciscenje dijamantskog prstena

Kako očistiti dijamantski prsten

Održavanje dijamantskog prstena je veoma lako, a sve što nam treba za održavanje imamo u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *