Kako odlediti bravu na autu

Zimska jutra i niske temperature najčešće dovode do zamrzivanja brava na automobilima. Računajte na ovo i držite alat potreban za odmrzavanje brave pri sebi. Brava može da bude zamrznuta tako da onemogućava otključavanje vrata, ili sama vrata mogu biti zamrznuta, tako da se uopšte ne mogu otvoriti. U potonjem slučaju, može se desiti da ne možemo da otvorimo čak i otključana vrata bez nanošenja štete automobilu.

Odmrzavanje brave na autu

Kako odletiti bravu na autu

  1. Lagano pokušajte da otvorite svaka vrata kako bi videli koja su vrata najmanje zaleđena. Pokušajte sa onim vratima koja su bila izložena suncu najviše, ili koja su okrenuta ka istoku. Ukoliko se ručica brave podigne, povucite lagano ali čvrsto ka sebi da vidite da li led sa okvira vrata popušta.
  2. Noseći debele rukavice, čvrsto dlanovima pritisnite mesta na kojima se nahvatao led i pritisnite. Ukoliko vrata popuste, led na tim delovima bi trebao da je popucao. Pokušajte laganim udaranjem u zamrznute delove oko rama vrata svojim dlanovima. Ukoliko se led lomi, pokušajte da rukama otklonite ostatke polomljenog leda.
  3. Ukoliko nijedna vrata automobila neće da otvore, probajte sa prtljažnikom. Ukoliko zadnja vrata nisu poleđena, uđite kroz prtljažnik na vozačevo mesto kako bi iznutra pokušali da otvorite vrata vozila.
  4. Startujte motor i pustite da se vozilo zagreje par minuta pre nego probate da otvorite zaleđena vrata sa unutrašnje strane. Koriščenje sile bi moglo da ošteti vrata vozila.
  5. Sprovedite produžni kabli sa najbližeg štekera kako bi pokušali fenom da otopite smrzli led. Približite vrh fena ramu vrata i lagano ga pomerajte prateći liniju gde se ram vrata spaja sa ostatkom vozila. Rukama otklonite deliće polomljenog leda.

Upotreba zagrejanog ključa:

  1. Stavite rukavice na ruke i držite ključ za zadnji deo. Zagrejte telo ključa upaljačem. Umesto ovako zagrejanog ključa, možete probati sa otključavanjem zamrznutih brava korišćenjem kupovnih odmrzivača, ukoliko su dostupni u lokalnim trgovinama.
  2. Testirajte zagrejani ključ u zamrznutoj bravi. Lagano okrećite ključ u bravi kako bi potpomogli proces odrmzavanja brave.
  3. Ponovite proces kako bi nanovo zagrejali ključ ukoliko se ohladi. Nastavite sa ubacivanjem toplog ključa u zamrznutu bravu dok se ona ne odmrzne dovoljno da bi se ključ mogao okrenuti i otključati bravu.
  4. Kada su vrata otključana, proverite da li su vrata i dalje zaleđena laganim ali čvrstim povlačenjem ka sebi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dario Mirković

Avatar photo
Praksa je i u vezama najbitnija stvar. Mnogi kažu za mene da sam baš srećan sa ženama, a ja u stvari samo znam kako se treba ponašati prema njima.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …

Jedan komentar

  1. Najbolja je prevetiva!

    Pre zimskog perioda ili preperioda kada se očekuje smrzavanje brava na automobili, uradite sledeće:

    1. Operite i dobro osušite brave vašeg automobila. Najbolje je sačekati do sutradan.
    2. Kupite u apoteci jedan manji špric i iglu (za inekcije) i klasičan glicerin za negu ruku, ali bez ikakvih aditiva.
    3. Povucite glicerin iz bočice (oko 1 kubni mililitar)
    4. Zavucite iglu u otvor gde ulazi ključ, i stisnite sadržaj iz šprica.
    5. Okrenite ključ u bravi desetak puta.

    I to je sve. Brava će biti podmazana sredstvom koje ne škodi bravi i njenim delovima, a i neće dozvoliti ulaz vode koja će se sigurno smrznuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *