Kako protiv uraslih noktiju i znojenja nogu

Izgleda kao mali problem, ali nije. Svaki peti čovek pati od urastanja noktiju, a kada je znojenje nogu u pitanju, statistika je još gora. Urastao nokat je bolno i upaljeno mesto, koje muči celo telo. Mala ranica na početku polako prerasta u problem od kog čovek nema mira ni danju ni noću. Zapuštena stopala nisu samo estetski, već pre svega zdravstveni problem. Evo nekoliko saveta kako da eliminišete iz svog života ove dve mučne tegobe.

zarasli nokti znojenje nogu

Kako se izboriti sa uraslim noktima

  1. Secite nokte pravilno – Mnogi ljudi od detinjstva maltretiraju svoja stopala sekući nokte nepravilno. Nokti se pravilno seku ravno, tako da se uglovi i ivice ne zaobljavaju. Pre ove intervencije poželjno je opustiti mišiće i kožu stopala, a nokte učiniti elastičnijim. To ćete najlakše postići potapanjem nogu u lekovite kupke na bazi bilja.
  2. Sterilišite ranu – Pre i posle kupke obrišite kožu oko nokta ljutom komovicom. Na samu ranu sipajte troprocentni hidrogen ( kupuje se u apoteci ), da bi izvukao zagnojenost iz rane. Po penušanju ćete odrediti kada je rana očišćena. Smanjeno penušanje je pokazatelj da je rana isprana od procesa bakterijskog dejstva.
  3. Napravite lekovitu oblogu – Uzmite po jednu supenu kašiku sitno seckanog lista biljke divlji dan i noć, cveta nevena i rizoma pokosnice. Sve to izručite u 2 dl mleka i blago kuvati dok se ne rastvori kaša od melema. Ovim melemom namazati urastao nokat ujutro, u podne i uveče i uviti oboleli deo prsta sterilnom gazom i previti zavojem. Oblog ostaviti da deluje 2 sata. Nakon skidanja obloga, obrisati oko bolnog mesta ljutom komovicom.
  4. Kada nokat prestane da se gnoji pripremiti sledeći melem i mazati ga nekoliko puta na dan: Pripremiti po jednu supenu kašiku pšeničnog brašna, sitno iseckanog lista ranjenika i dve supene kašike meda. Sve to dobro izmešati. Ovim melemom namazati bolno mesto, pa uviti sterilnom gazom i zavojem. Po skidanju obloga, nokat i prst isprati čajem sveže i mlake kamilice.

Kako se izboriti sa prekomernim znojenjem nogu

  1. Ne zaboravite da je i stopalima potrebno luftiranje, pa im s vremena na vreme dozvolite da dišu i oslobodite ih patika, cipela, papuča i čarapa. Trudite se da kupujete pamučne i vunene čarape, a sintetičke varijante izbegavajte.
  2. Najlakše i najefektnije ćete osvežiti vaša stopala lekovitim kupkama na bazi bilja.
  3. Kupka sa eteričnim uljima – Deluje blagotvorno na stopala, a vrlo efikasnim su se pokazala ulja od ruzmarina i lavande, koje treba nakapati u toplu vodu u kojoj ćete držati stopala. Preporučuje se da tek nakon sipanja vode stavite eterična ulja. Za glatkoću i mekoću stopala posebno je preporučljivo bademovo ulje.
  4. Hrastova kupka – Uzeti po 200 g sitno zdrobljenog zrna kukuruza i sitno iseckane hrastove kore s grana debelih kao ruka. Sve to izručite u 4 l proključale vode. Ostavite poklopljeno 2h, ali skinite sa šporeta. Procedite i opet blago zagrejte. Držite u ovoj tečnosti stopala dva puta dnevno, tri puta nedeljno.
  5. Orahova kupka – Uzeti 100 g sitno iseckanog orahovog lista i 100 g lista žalfije. Izručiti ovu mešavinu u 4 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2h izvan izvora toplote. Procediti i opet blago zagrejati. Držati stopala u ovoj tečnosti dva puta dnevno po pola sata. Nakon toga izmasirati stopala razblaženim vinskim sirćetom. Ovaj proces ponoviti tri puta nedeljno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *