Kako oprati auto

Kako oprati autoU ovom članku ćemo vam objasniti kako oprati auto. Pranje automobila sem što povratite sjaj svog ljubimca, zna biti i veoma zabavno iskustvo. Pogotovo leti, kada hladna voda dobro dođe kao osveženje.
Pranje automobila je jednostavno i uz poštovanje sledećih pravila može dati odlične rezultate za relativno kratko vreme.

1) Prvo i ključno pravilo kada se pere automobil jeste da ga perete po redu tako što ćeš svaki put početi odozgo i prati ga nadole, pa zatim stranu po stranu. Na ovaj način ćeš minimalizovati slivanje prljave vode preko već opranih delova i tako brže i efikasnije oprati svoj automobil.

2) Ukoliko na dan pranja ima dosta sunca, odaberite mesto u hladu. Izbegavajte da perete auto ispod drveća jer sa njega stalno padaju grančiće, trunje, plodove ili lišće.

3) Pre nego što počnete da perete svoj automobil proverite da li su svi prozori i vrata zatvoreni.

4) Uzmite kofu, u njoj pomešajte jedan čep tečnosti za pranje automobila i ¾ kofe napunite toplom vodom. Stavite pripremljanu kofu sa strane.

5) Crevom prvo sperite prljavštinu, počnite od krova pa naniže do gume. Pređite sve da bi detaljno oprali auto.

6) Sunđer umočite u sapunicu i počnite da perete nežno svoj automobil kružnim pokretima. Prvo operite krov, pa isperite, pa sa strane itd. Kada perete sa strane, posebno obratite pažnju na prozore, branike i gume.

7) Isperite ceo automobil još jednom. Ukoliko je vaš automobil mnogo prljav, ponovite ceo postupak ispiranja još jednom.

8) Kada je automobil čist i dobro ispran, uzmite jelenovu kožu ili krpu od mikrofibera i pokupite vodu. To ćete uraditi tako što ćete držati za dva kraja i tako je prevlačiti preko automobila. Počnite od krova, pa sistematično idite na niže. Na ovaj način ćete ukloniti tragove kamenca koji bi se videli tek kad se automobil potpuno osuši.

9) Nemojte da zaboravite da obrišete pragove iznutra, okvire vrata i ostale prelaze i udubljenja.

10) Isprskajte prozore tečnošću za prozore i prebrišite ih suvom krpom ili starim novinama. Očistite prozore i od spolja i iznutra.

11) Pomešajte malo glicerina (može se kupiti u bilo kojoj apoteci) i vodu. Zatim starim novinama namažite gume malo da se sijaju.

12) Ako imate vremena da perete auto i iznutra pogledajte: Kako očistiti automobil iznutra.

Napomene:

– Najbolje je da nosite staru odeću kada perete automobil, kako bi se izbegla određena oštećenja ili fleke.

– Sapunica se jako brzo suši, zato je jako bitno prati deo po deo pa ispirati. Ako se sapunica osuši preko farbe biće neophodno da ponovo operete automobil.

– Svaki put kada brišete vlažnom krpom automobil isperite je i dobro ocedite. Na ovaj način će njena moć upijanja biti maksimalna.

– Nikako nemojte prati automobil oštrom stranom suđera, ovako možete igrebati tj oštetiti farbu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Treba naglasiti za one koji nemaju tecnost za pranje kola da ni u kom slucaju neuzimaju tecnos za pranje sudova.Ona ima jaku ph vrednost i moze da osteti farbu skidajuci joj sjaj.Slobodno odabrati tecnost sa slabijim ph vrednosti po zelji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *