Kako očistiti tastaturu kompjutera

Kasne, večernje užine i razni kofeinski napici su često neizbežni dodaci višečasovnom sedenju za kompjuterom. Ovi dodaci nam pomažu da ostanemo budni i fokusirani na ono što radimo, ali su zato pogubni za tastaturu. Zastanite s vremena na vreme i malo pomnije osmotrite vašu tastaturu. Uočićete da je puna mrvica, prljavštine, lepljivih tačkica i tufnica od soka (i drugih napitaka) prekrivenih prašinom. I to nije sve: skorašnja istraživanja su pokazala da se na tastaturi može nakupiti više bakterija nego na dasci za wc šolju. Kada dođe vreme da sterilišete vašu tastaturu i otarasite se gadne prljavštine i bakterija, ne brinite – možete sve to efektivno ukloniti u samo nekoliko koraka.

ciscenje tastature

Kako očistiti tastaturu kompjutera

 1. Isključite vaš kompjuter i ukoliko nemate bežičnu tastaturu isključite (diskonektujte) je sa kućišta računara.
 2. Okrenite tastaturu naopako i pažljivo je drmajte i tresite gore-dole, levo-desno, kako biste izbacili iz nje svu prašinu i mrvice koje se nisu zalepile. Ako imate bocu sa kompresovanim vazduhom, možete prskati njome između tipki tastature, kako biste bili sigurni da ste izbacili sve mrvice.
 3. Uzmite štapić za uši i blago ga natopite nekim sredstvom za čišćenje (alkohol iz apoteke ili voda sa par kapi deterdženta za sudove) i trljajte i čistite štapićem površine između tipki. Vodite računa da ne natopite previše štapić, da vam tečnost ne bi curila u tastaturu. Možda će vam biti potrebno više štapića za uši, u zavisnosti od toga koliko se prljavštine nakupilo. Takođe, vodite računa da alkohol ne bude jak (visokoprocentni) i nemojte koristiti nikakva abrazivna sredstva, da ne biste izbledeli ili obrisali oznake na tipkama.
 4. Uzmite vlažnu maramicu i njome obrišite i istrljajte vrhove tipki i šire površine na tastaturi. Posebno obratite pažnju na tipke koje se najčešće koriste (kao što su enter, space…).
 5. Uzmite suvu krpu koja ne ostavlja trunke (najbolje neka magična krpa) i njome završno izglancajte i osušite celu tastaturu.
 6. Ako je vašoj tastaturi potrebno detaljnije čišćenje, možete primeniti sledeću taktiku: većina tipki na tastaturi se može ukloniti jednostavnim alatom, kao što je neki tupi nož ili šrafciger. Jednostavno ugurajte šrafciger u ćošak tipke i povucite na gore. Međutim, ovo nikako nemojte raditi pre nego što proučite uputstvo za vašu tastaturu i pre nego što se uverite da li taj model tastature uopšte ima mogućnost vađenja tipki i kojih.
 7. Izvađene tipke možete oprati svaku posebno, kako biste bolje uklonili prljavštinu, ali vodite računa da ih nakon toga dobro osušite.
 8. Pošto ste uklonili većinu tipki, sada imate bolji pristup površini ispod. Temljno produvajte ovu površinu kompresovanim vazduhom, pa uzmite vlažnu maramicu i detaljno prebrišite unutrašnju površinu.
 9. Pošto se uverite da su se i tastatura i tipke potpuno osušili, vratite tipke na mesto. Svaka tipka bi trebalo da klikne na svoje mesto uz blagi pritisak prstom. Ako niste sigurni koja tipka ide na koje mesto, konsultujte mapu vašeg modela tastature.
 10. Nakon svega prebrišite još jednom celu tastaturu suvom magičnom krpom, pa uključite tastaturu u kućište.
 11. Na kraju uključite kompjuter i proverite da li tastatura radi kako treba, da li su sve tipke vraćene na svoje mesto, ali bez grickalica i pića u ruci, bar na neko vreme. :)
 12. Ovaj postupak ponavljajte po potrebi, ali ako redovno primenjujete osnovno čišćenje tastature, nećete tako često morati da vadite tipke, jer se tastatura neće toliko zaprljati.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Od stvari će vam trebati: , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

4 komentari

 1. Avatar photo

  а тастатура лаптопа, како иде са њом, пошто је мали неприступачно да се дође испод тастера, гурне штапић, пусти компресовани ваздух?

 2. Avatar photo

  Ovaj tekst uglavnom važi za običnu kompjutersku tastaturu, ali dosta toga je primenjivo i na tastaturu laptopa. Na primer, i lap top možete okrenuti naopako i protresti ga da ispadnu mrvice, možete ga usisati, a kompresovani vazduh pomaže iako su tasteri zbijeni. Ako Vam je nezgodno da ovu tastaturu čistite štapićem, možete presaviti vlažnu maramicu preko nečeg tankog (npr. lenjra, ili nečeg još tanjeg) i probati sa time. U krajnjem slučaju, na većini laptop tastatura takođe postoji mogućnost vađenja tastera, ali to nemojte raditi pre nego što utvrdite koji tasteri mogu da se izvade i pre nego što budete bili sigurni da ćete znati da ih vratite na pravo mesto.

 3. Avatar photo

  Pre neki dan sam na Home page-u videla naslov teksta o ovome. I naravno danas mi se desi „situacija“ i prvo što sam uradila je bilo da u searchu kucam „čišćenje tastature“ i dobila sam pomoć :)

  Hvala na ovom tekstu! Pomaže! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *