Kako nastaju miteseri i kako ih pobediti

Miteseri ili komedoni jesu crne tačkice koje liče na zrno bibera utisnutog u kožu. Javljaju se najčešće na T zoni odnosno na čelu, nosu i bradi i nastaju kad koža luči mnogo sebuma zbog lojnih žlezdi koje su na tim mestima najgušće. Mitesere mogu da imaju i osobe sa suvom kožom.

mitiseri

Kako nastaju miteseri i kako ih pobediti

  1. Miteseri nastaju kada koža luči višak sebuma pa taj višak u stvari ostaje zaglavljen u pori i izaziva blokadu. U kombinaciji sa izumrlim ćelijama kože, nečistoćom i bakterijama, sebum u porama oksidiše, tamni i na taj način formira miteser.
  2. Oksidirana masnoća je ono što miteseru daje crnu boja a ne prašina ili prljavština kako mnogo od nas veruju.
  3. Miteser takođe mogu izazvati i neki drugi razlozi, kao na primer višak hormona androgena, veoma toplo i vlažno vreme ili teška šminka koja ostavlja mastan film na licu.
  4. Stručnjaci kažu da je nemoguće trajno ukloniti mitesera upravo zbog sebuma koji koža stalno luči, ali brižljivom negom može se mnogo učiniti.
  5. Čišćenje lica je prvi i osnovni korak. Izbegavajte tvrde sapune prilikom pranja lica jer sastojci koji održavaju sapune nisu dobri za pore i često iritiraju kožu. Za osobe sa masnom
    kožom mnogo su bolji gelovi za masnu kožu jer oni regulišu lučenje sebuma, dok su osobama sa suvom kožom namenjeni hidratantni gelovi.
  6. Važno je i redovno primenjivati piling na području zahvaćeno miteserima. Osobama sa suvom kožom se preporučuje jednom nedeljno, a osobama sa masnom 2-3 puta nedeljno. Sam piling otklanja mrtve ćelije i podstiče obnavljanje novih, čisih i podstiče cirkulaciju.
  7. Ne stiskajte mitesere! Tako se najlakše izazove iritacija, infekcija ili čak naprave ožiljci. Sada su na tržištu dostupni flasteri protiv mitesera pa je bolje njih koristiti. Oni se koriste tako što se zalepe na vlažno lice, a pošto se isuše samo se lagano povuku.
  8. U svakom slučaju za ozbiljnije situacije treba se obratiti kozmetičaru koji će uraditi tretman u zavisnosti od samog slučaja. Sam tretman obično uključuje dubinsko čišćenje lica parom čime se podstiče otvaranje pora, zatim masažu i masku za lice koje će zatvoriti pore.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *