Kako održavati i puniti akumulator

Održavanje i punjenje akumulatoraPravilno održavanje i punjenje akumulatora je od velike važnosti za normalan rad vašeg motora i automobila u celosti. Preporučujemo vam da nivo tečnosti u svom akumulatoru proveravate što češće. Pored nivoa tečnosti, obavezno obratite pažnju i na kontaktne površine, da li su u dobrom stanju ili su se možda olabavile.

Kako proveriti nivo tečnosti u akumulatoru?

Za početak treba da znate da je tečnost koja se nalazi u akumulatoru mešavina destilovane vode i sumporne kiseline. Postoje neki tipovi akumulatora koji su fabrički zatvoreni, a u ostalim slučajevima potrebno je proveravati nivo tečnosti i dosipati po potrebi.

Prvo skidate plastične čepove i poklopac na vrhu akumulatora. Nivo tečnosti u akumulatoru trebate održavati tik iznad olovnih pločica, ni puno preko njih, a ni ispod. Budite oprezni kada dosipate tečnost da slučajno ne prospete na sebe ili na neki drugi deo automobila jer može da izazove koroziju. Proverite još jednom nivoe tečnosti, i ako su odgovarajući, a ventilacioni otvori prohodni, vratite poklopac i čepove.

U letnje vreme kada su temperature dosta visoke, preporučujemo vam da još češće proveravate nivo tečnosti u akumulatoru, jer su tada i isparenje dosta veća i brže se isprazni. Takođe, ako slučajno primetite da se neka od ćelija drastično više ispraznila, možda bi trebali da konsultujete autoelektričara, jer je moguće da je baš ta ćelija oštećena i da je potrebna možda čak i zamena celog akumulatora.
Destilovanu vodu sa kojom se pravi smeša, možete kupiti i u apotekama.

Pored česte provere nivoa tečnosti, jako je bitno i da proveravate kontaktne površine svog akumulatora. Znajte da dodirne površine između polova i klema treba lepo i čvrsto da naležu i ne bi smele biti zaprljane. Ako su zaprljane, dodirne površine klema možete očistiti nekom finom turpijom i pričvrstite ih ako je potrebno.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …

Jedan komentar

  1. Jako je važno da akumulatorska posuda bude suva između kontaktnih polova. Vlažni polovi će brzo oštetit olovo i neće biti dobar kontakt, i eto problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *