Kakopedija > Posao i novac > Saveti za karijeru > Kako postati advokat

Kako postati advokat

Kako postati advokatPre nego što saznate odgovore na pitanja kako postati advokat, znajte da je to jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao.
Advokatura je samostalna javna delatnost kojoj je osnovni cilj pružanje pravne pomoći građanima. Da bi neko postao advokat neophodno je da ispuni sledeće uslove:

1) Treba da imate opštu zdravstvenu sposobnost

2) Završen pravni fakultet i stečeno zvanje diplomiranog pravnika

3) Nakon završenog fakulteta određeno vreme trebaa da radite na poslovima pravne struke. Ovo vreme je određeno Zakonom o polaganju pravosudnog ispita i njegova dužina zavisi od vrste pravnih poslova koje je kandidat obavlja

4) Treba da imate položen pravosudni ispit koji se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Na pismenom delu ispita rešavaju se praktični slučajevi iz materije krivičnog i građanskog prava, a na usmenom delu ispita se polažu sledeći ispiti:

– Ustavno pravo sa organizacijom pravosuđa
– Radno pravo
– Upravno pravo
– Građansko pravo
– Krivično pravo
– Trgovinsko pravo
– Međunarodno privatno pravo

5) Potrebno je da se kandidat koji ispunjava prethodne uslove na lični zahtev upiše u imenik advokata koji se vodi pri Advokatskoj komori i da pritom položi zakletvu čiji tekst glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost advokata obavljati savesno, da ću se u svom radu pridržavati ustava, zakona i drugih propisa, statuta komore i Kodeksa profesionalne etike advokata i da ću svojim postupcima i ponašanjem čuvati ugled advokature“.

Napomene:

– Osim ispunjenosti formalnih uslova, advokat bi trebalo da poseduje i čitav niz osobina koji ga čine podobnim za bavljenjem advokaturom: poštenje, profesionalnost, etičnost, humanost, visok nivo empatije za probleme svojih klijenata itd.

– Neovlašćeno bavljenje pružanjem pravne pomoći tj davanje pravnih saveta, sastavljanje podnesaka i zastupanje klijenata u sudskim, upravnim ili kakvim drugim postupcima uz naknadu, predstavlja krivično delo po Zakonu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 26, prosek: 4,38

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dejan Đorđević
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Ostavite odgovor