Kako postati advokat

Kako postati advokatPre nego što saznate odgovore na pitanja kako postati advokat, znajte da je to jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao.
Advokatura je samostalna javna delatnost kojoj je osnovni cilj pružanje pravne pomoći građanima. Da bi neko postao advokat neophodno je da ispuni sledeće uslove:

1) Treba da imate opštu zdravstvenu sposobnost

2) Završen pravni fakultet i stečeno zvanje diplomiranog pravnika

3) Nakon završenog fakulteta određeno vreme trebaa da radite na poslovima pravne struke. Ovo vreme je određeno Zakonom o polaganju pravosudnog ispita i njegova dužina zavisi od vrste pravnih poslova koje je kandidat obavlja

4) Treba da imate položen pravosudni ispit koji se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Na pismenom delu ispita rešavaju se praktični slučajevi iz materije krivičnog i građanskog prava, a na usmenom delu ispita se polažu sledeći ispiti:

– Ustavno pravo sa organizacijom pravosuđa
– Radno pravo
– Upravno pravo
– Građansko pravo
– Krivično pravo
– Trgovinsko pravo
– Međunarodno privatno pravo

5) Potrebno je da se kandidat koji ispunjava prethodne uslove na lični zahtev upiše u imenik advokata koji se vodi pri Advokatskoj komori i da pritom položi zakletvu čiji tekst glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost advokata obavljati savesno, da ću se u svom radu pridržavati ustava, zakona i drugih propisa, statuta komore i Kodeksa profesionalne etike advokata i da ću svojim postupcima i ponašanjem čuvati ugled advokature“.

Napomene:

– Osim ispunjenosti formalnih uslova, advokat bi trebalo da poseduje i čitav niz osobina koji ga čine podobnim za bavljenjem advokaturom: poštenje, profesionalnost, etičnost, humanost, visok nivo empatije za probleme svojih klijenata itd.

– Neovlašćeno bavljenje pružanjem pravne pomoći tj davanje pravnih saveta, sastavljanje podnesaka i zastupanje klijenata u sudskim, upravnim ili kakvim drugim postupcima uz naknadu, predstavlja krivično delo po Zakonu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dejan Đorđević

Avatar photo
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *