Kako iznajmiti stan

Kako iznajmiti stanStan se može iznajmiti kako za stanovanje tako i za obavljanje odredenih delatnosti, dakle kao poslovni prostor. Ovde je reč o stanu kao nekretnini koji se izdaje za stanovanje.

Kako iznajmiti stan?

1) Zavisno od toga da li ste student ili zaposleno lice, samac ili imate porodicu, dobro razmislite kakve su vam životne ili radne potrebe. Shodno tome opredelite se najpre za deo grada u kome ćete iznajmiti stan, imajući pre svega u vidu blizinu fakulteta, biblioteke, radnog mesta, vrtića, obdaništa, lekara, dobru povezanost sa delom grada koji ti je potreban, i dr., kao i vaše finansijske mogućnosti. Imajte u vidu da je stan u centru grada po pravilu skuplji nego na periferiji grada, kao i da cenu stana pored lokacije opredeljuju i veličina, opremljenost, spratnost i dr.

2) Ako stan iznajmljujete direktno od vlasnika stana, prethodno dobro proverite da li je lice koje izdaje stan vlasnik istog i tek nakon detaljne provere (uz pomoć advokata) sa vlasnikom stana dogovorite uslove iznajmljivanja.

3) Ako stan iznajmljujete preko agencije, budite veoma obazrivi, jer su agencije za iznajmljivanje stanova često neregistrovane, a time i nepouzdane i nezakonite. Posebno budite oprezni i ne sklapajte posao sa agencijama koje vam unapred traže određenu sumu novca, na ime “ učlanjenja“, jer je to zakonom zabranjeno.

4) Sa proverenom agencijom dogovorite uslove za njihovo angažovanje i sa njom zaključite Ugovor o posredovanju. Imajte na umu da takve agencije naplaćuju svoju proviziju u visini od 50% do 100% od jednomesečnog zakupa stana, kao i da ovu proviziju plaćate tek nakon zaključenja Ugovora o zakupu stana.

5) Nakon detaljne provere sa vlasnikom stana zaključite Ugovor o zakupu stana koji će sadržati sve ono o čemu ste se sa vlasnikom prethodno dogovorili. Ako vlasnik ne želi da zaključi Ugovor o zakupu stana, (što nije retka pojava), dobro procenite da li ćete pod tim uslovima stan uopšte iznajmiti. Ako se ipak odlučite da taj stan iznajmite bez zaključenog ugovora, zakupninu plaćajte isključivo mesečno, nikako unapred. Ugovor o zakupu stana može ali ne mora obavezno biti overen u sudu.

Napomena:

– Obzirom da je čest slučaj da stanove izdaju lica koja nisu njihovi zakoniti vlasnici, da neki vlasnici istovremeno jedan isti stan izdaju većem broju lica, kao i da postoji određeni broj nelegalnih agencija, neophodno je da za ovaj pravni posao angažujete advokata, kako bi izbegli sve štetene posledice koje bi po vas u ovom slučaju mogle nastati.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.
Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.