Kako prodati garažu

Kako prodati garažuProdaja garaže tj garažnog mesta je u poslednje vreme dosta izražena u većim gradovima, a posebno u centralnom delu Beograda. Prodaja garaže (garažnog mesta) najčešća je u novim stambenim zgradama, kao i u stambenim zgradama u izgradnji. Ovde je reč o garaži koja se nalazi u stambenoj zgradi koja je uknjižena.

Kako prodati garažu?

1) Prodaju garaže najpre oglasite među poznanicima i poslovnim partnerima, možda je neko od njih zainteresovan za kupovinu. Oglasite prodaju garaže u nekim od dnevnih ili nedeljnih novina koje oglašavaju prodaju nekretnina ili se obratite nekoj od ovlašćenih agencija za promet nekretnina. Raspitajte se i izaberite agenciju koja ima dobru reputaciju. Za svoje usluge agencije od kupca naplaćuju agencijsku proviziju u visini do 3% od cene garaže.

2) Pripremite sve validne dokaze o vlasništvu garaže koju prodajete i odredite sve bitne uslove prodaje (cenu, rok isplate, datum stupanja u posed, itd).

3) Kad nađete kupca sa kojim ste dogovorili sve uslove prodaje garaže, od kupca tražite kaparu u visini od 10 % od prodajne cene garažnog mesta (ovo je uobičajena visina kapare) i sa kupcem zaključite kupoprodajni ugovor u kome će biti sadržani svi elementi vašeg dogovora.

4) Kupoprodajni ugovor obavezno overite u sudu. Uobičajeno je da troškove overe snosi kupac.

5) Nakon overe ugovora sa kupcem idete u banku radi uplate ugovorene cene na vaš tekući račun. Uplaćeni novac možete, ukoliko želite, podići sa računa banke istoga dana.

6) Kad vam kupac u celosti isplati garažu sa kupcem idete u gaaržano mesto i uvodite ga u posed tako što mu predajete kjučeve garaže.

Napomene:

– Za prodaju garaže / garažnog mesta neophodno je angažovati advokata uz čiju stručnu pomoć ćete na pravilan i zakonit način obaviti ovaj pravni posao.

– Budite veoma obazrivi i ako za prodaju garaže / garažnog mesta angažujete agenciju za nekretnine. Ovo pre svega zbog toga što se prodajom nekretnina bavi određeni broj agencija koje nigde nisu registrovane, pa se dakle ovim poslom bave potpuno neovlašćeno i nezakonito. Pored toga i neke registrovane agencije nemaju odgovarajući stručni kadar, pa se može desiti da se ovaj pravni posao ne obavi na valjan i zakonit način. Zato se prethodno dobro raspitajte i izaberite agenciju koja je zakonito registrovana i ovlašćena za ovu vrstu poslova i posebno onu koja na tržištu nekretnina ima dobru reputaciju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dejan Đorđević

Avatar photo
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.