Kako privući ptičice u dvorište

PtičicePtičice možete privući vrlo lako tako što ćete instalirati hranilicu za ptice i obezbediti redovan izvor vode. Imaćete dvostruku korist: vaši pernati prijatelji će se pobrinuti za bube i neželjene štetočine, kao što su komarci i drugi insekti koji mogu napasti vaše biljke, i moći ćete da se opustite i uživate u šarenolikosti i poju ptičica tokom čitavog leta.

1) Postavite hranilicu za ptičice. Postoje različiti tipovi hranilica, od onih jeftinijih, kao što je viseća hranilica, do onih malo skupljih, kao što je stojeća hranilica. Potonja predstavlja bolje rešenje ukoliko u dvorištu imate veverice jer ćete na taj način sprečiti veverice da pojedu ptičju hranu. Opredelite se za više različitih vrsta ptičje hrane kako bi privukli različite vrste ptica. Suncokretovo seme predstavlja jeftin način da se privuku različite vrste ptica, dok je, ukoliko želite da privučete zebe u vaše dvorište na primer, bolje rešenje seme čkalji. Vrapci, crvendaći ili golubovi preferiraju da jedu sa zemlje, tako da će ih seme koje sejete po zemlji konstantno vraćati u vaše dvorište.

2) Gajite biljke kako bi privukli ptičice. Biljke, kao što su žbunje i grmovi, će obezbediti mesto gde će ptice moći da se gnezde i borave tokom čitave godine. Jednom kada pticama obezbedite mesto gde će se gnezditi, one će se verovatno vraćati iz godine u godinu. Vinova loza predstavlja odlično mesto za parenje i svijanje gnezda za veliki broj različitih vrsta ptica. Grmlje, četinari i privet su takođe neki od favorita. Bobičavi grmovi će privući ptice u vašu baštu i tokom zime kada su druga mesta oskudna hranom. Cveće, kao što je zevalica, crnooka Suzan, zlatni prut, leptirov grm, ponoćna jagorčevina, neven, perčin, hajdučka trava i čkalj, takođe predstavlja ptičje favorite. Ukoliko je u pitanju otvoreno dvorište ili nemate uslove za sadnju grmlja i drveća, možete se odlučiti za postavljanje gnezda.

3) Postavite bazenčić. To ne samo da će lepo izgledati na oko, već će vašim pticama dati izvor sa koga će se napajati i u kome će se kupati tokom letnjih meseci. Izvori vode, od malih fontana do onih većih, će privući veliki broj ptica različitih vrsta u vašu baštu. Ukoliko želite da napravite nešto jednostavnije, posuda sa vodom koju ćete postaviti na zemlju će biti dovoljna. Postavite list na površini vode kako bi ptice mogle da ukapiraju da je u pitanju izvor vode koji je namenjen njihovim potrebama.

4) Posadite svetle cvetove koje proizvode nektar kako bi privukli kolibrije. Neki od ovih biljaka podrazumevaju orlove nokte, azaleje, lantane, akantuse i leptirov grm. Hranilice za kolibrije koji su napunjeni šećernom vodicom se mogu kupiti u lokalnim pet shopovima u paketu sa tinkturom koja se koristi za mešanje i dobijanje ove vodice. Ove hranilice obično imaju crvene cvetove koji su za njih zakačeni kako bi ih kolibriji lako prepoznali.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.