Kako se odbraniti od komaraca

Po svim merilima, komarci su među najopasnijim životinjama na svetu kao prenosioci raznih opasnih i smrtonosnih bolesti. I pored toga što u našim krajevima nema toliko opasnih komaraca, postoji dovoljno razloga da želite da se maksimalno odbranite od njih i istrebite ih iz svoje okoline.

Njihov ujed izaziva nepodnošljiv svrab i sve je više ljudi koji su alergični na ujed komarca pa im se pojavljuje otok i svrab traje mnogo duže. Ne moraju čak ni da vas ujedu, dovoljno je samo da vam zuje oko glave, što je vrlo frustrirajuće i iritantno.

Da biste uspeli da se odbranite od ovih malih napasti, morate naučiti osnovne stvari o njima: gde ih ima najviše, kako da ih odbijete i kako da ih najlakše istrebite.

kako se otarasiti komaraca

Kako se odbraniti od komaraca – prevencija

  1. Koristite sredstva za zaštitu od komaraca – Sredstva koja sadrže 30-50 % DEET (N,N-dietil-m-toluamid) se preporučuju za odrasle i decu preko dva meseca starosti i njihovo dejstvo traje nekoliko sati. Sredstva koja sadrže manju količinu DEET imaju kraće dejstvo i moraju se češće nanositi. Naravno, sa upotrebom ovih sredstava morate biti obazrivi ukoliko imate osetljivu kožu, jer može doći do neželjenih reakcija i iritacija.
  2. Razmotrite i prirodnu preventivu – Možete sami eksperimentisati sa prirodnim uljima biljaka koje dokazano odbijaju komarce, kao što je recimo ulje citronele ili ulje čajevca. Neki smatraju da i vitamin B efektivno pomaže u odbijanju komaraca. Kao i bilo koji proizvod koji nanosite na kožu, i ova prirodna ulja će imati efikasnost u zavisnosti od sastava i tipa vaše kože, kao i od tipa komaraca sa kojima pokušavate da se izborite. Određeni komarci mogu biti manje ili više otporni na ulje koje koristite. Iako su hemijska sredstva mnogo efikasnija, ukoliko imate osetljivu kožu ili ako želite da zaštitite dete od ujeda komarca, možda je bolje da prvo isprobate ove prirodne alternative.
  3. Nosite odeću sa dugim rukavima i nogavicama kada izlazite napolje – Jedan od najboljih načina da sprečite ujed komarca je da jednostavno prekrijete svoju kožu. Pored toga što rukavi i nogavice treba da budu dugi, odeća ne sme biti pripijena uz telo, jer vas u tom slučaju komarci mogu ujesti i kroz tu tkaninu, naročito ako je tanka. Odeću takođe možete isprskati sprejom za odbijanje komaraca. Ovo naročito važi ako idete negde u prirodu, gde znate da će ih biti puno.
  4. Koristite mrežu za komarce – Prozori koje najčešće držite otvorenim radi provetravanja bi trebalo da imaju mrežu za komarce. Mreža ne mora biti ugrađena u prozor. U prodavnicama kućne opreme možete pronaći samolepljive mreže za komarce ili one sa čičkom u svim dimenzijama, pa možete izabrati onu koja odgovara vašem prozoru i jednostavno je postaviti. Takođe možete iznad svog kreveta okačiti tanku mrežu za komarce u vidu zavese i raširiti je po potrebi. Ovime ćete sebi osigurati miran san bez komaraca koji vam zuje oko glave.
  5. Izbegavajte mesta za koja znate da su njihovo prirodno stanište – Zima ne predstavlja problem, jer komarci ne mogu da prežive jako niske temperature, ali u ostalim godišnjim dobima morate voditi računa kuda se krećete ako želite da se zaštitite od njihovog ujeda. Pored toga što vole toplotu, komarcima odgovara i vlaga, pa ih najviše ima u šumovitim i močvarnim područjima. Privlači ih voda i ima ih puno uz reke, a još više u blizini stajaćih voda, tako da treba izbegavati bare i jezera. Komarci najčešće polažu jaja u stajaćim vodama, a većina vrsta ostaje u blizini tih mesta na kojima se razmnožavaju, pa je zato najbolje da se držite podalje od takvih mesta.
  6. Vodite računa da sami ne napravite idealno okruženje za razmnožavanje komaraca – Pored toga što treba da izbegavate prirodne vodene površine, morate povesti računa da ne napravite u vašem dvorištu idealne uslove za razmnožavanje komaraca. Obratite pažnju na sva mesta u vašem dvorištu u kojima se može nataložiti voda posle iznenadnog letnjeg pljuska: stare automobilske gume, zapušeni odvodi kišnice, udubljenja u zemljištu u kojima se stvaraju bare… Dečiji bazen ostavljen u dvorištu nekoliko dana i pun vode koja se grejala na suncu će u rekordnom vremenu privući roj komaraca u vaš dom. Pokušajte da se otarasite bilo kakve akumulirane vode u svom dvorištu, a ako imate bazen, pokrivajte ga redovno kad nije u upotrebi i dodajte odgovarajuću količinu hlora i hemijskih aditiva kako biste vodu u bazenu održavali čistom.
  7. Šta privlači komarce – Komarce privlači ugljen-dioksid koji mi izdišemo. Zato nemojte vežbati i zamarati se u području gde ima puno komaraca, jer ćete emitovati više ugljen-dioksida. Takođe ih privlači garderoba od tamnih tkanina koje apsorbuju toplotu. Privlače ih i razni mirisi, parfemi, kreme i dezodoransi, pa zato nekoga mogu više, nekoga manje ujedati na istom mestu u isto vreme.

Jednostavno ih istrebite

  1. Nemojte uzaludno trošiti novac na električne lampe za ubijanje komaraca – Ove lampe će ubijati razne bube u vašem dvorištu, ali protiv komaraca neće biti preterano efektne. Pritom će stvarati iritantnu pucketavu buku svaki put kad im se približi bilo koji insekt.
  2. Ubijte komarca svojim rukama – Možete koristiti razne tehnike: spljeskati ga obema rukama, udariti jednom ili zgrabiti rukom u vazduhu. Vodite računa ako vas je prethodno ujeo i ako je pun krvi da ne napravite fleku na zidu ili nameštaju. Možete pokušati da ga ubijete i peckalicom za muve (ukoliko ima sitnije otvore) ili ga poklopiti čašom.
  3. I za ubijanje komaraca postoje razna hemijska sredstva – Kako za unutrašnji, tako i za spoljašnji prostor postoje razna sredstva za ubijanje komaraca: aparati, tablete, sveće, spirale i baklje protiv komaraca (poslednja dva sredstva su preporučljiva za dvorište ili terasu). Sva ova sredstva su manje ili više delotvorna, a vi možete izabrati ono koje vama najviše odgovara i u zavisnosti od prostora za koji vam treba.
  4. Zamka za komarce – Možete i sami napraviti zamku za komarce tako što ćete plastičnu flašu iseći na pola, sipati u donji deo oko 2 dl vode, dodati 50 g šećera i 1 g kvasca. Zatim ubacite gornji deo flaše u donji, tako da vrh bude okrenut na dole i omotajte flašu krpom. Ova zamka proizvoditi ugljen-dioksid. Privučeni komarci će ući u flašu kroz mali otvor i utopiti se u vodi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *