Kakopedija > Kuća i dvorište > Uradi sam > Kako da se otarasite muva

Kako da se otarasite muva

Dolazi nam leto i lepo vreme, a sa lepim vremenom i dosadne pošasti kao što su muve i komarci. Pored toga što umeju da budu jako dosadne, muve mogu da izazovu mnoge probleme, naročito kada je u pitanju kontaminiranje vaše hrane. Iako obična kućna muva ne ujeda ljude, kontaminiranjem hrane može da prenese bolesti kao što su salmonela, malarija i tuberkuloza. Voćne mušice su manje, ali mogu da polože oko 500 jaja na površinu vaše hrane. Preventiva i sprečavanje muva da uopšte uđu u vaš dom je jednako bitno, kao i njihovo izbacivanje. Muva se možete rešiti na više načina: možete sami napraviti zamke za muve, a možete ih kupiti i u prodavnici.
muve

Pravljenje zamki za muve od kućnih potrepština

  1. Postavite zamku sa deterdžentom za sudove – U običnu teglu sipajte do oko 3 cm visine deterdženta za sudove i isto toliko vode. Deterdžent će privući muve, koje će se potom udaviti u vodi. Mnogo bolje rezultate ćete imati ako koristite neki deterdžent za sudove koji ima voćni miris, na primer od jabuke ili limuna.
  2. Napravite prirodno sredstvo za zaštitu od muva – Muve beže od mirisa ljute aleve paprike. Uzmite sprej bocu i u njoj napravite miks od vode i malo ljute aleve paprike, pa dobro promućkajte to. Ovim prirodnim sredstvom isprskajte vrata i pragove, prozore i druge otvore na koje muve mogu ući. Miris ljute aleve paprike bi trebalo da drži muve na odstojanju od vašeg doma.
  3. Sadite biljke koje su muvama odbojne – Muve ne podnose lavandu, bosiljak i mentu (nanu). Posadite ove biljke u bašti pod prozorom (ako živite u kući) ili u saksijama koje ćete postaviti na prozor. Ako ne želite da sadite začinsko bilje, već neko ukrasno cveće, najbolje je da posadite neven, jer i on odbija muve.
  4. Nadmudrite muve plastičnim kesama punim vode – Način na koji kesa puna vode reflektuje svetlost podseća na paučinu i muve će se truditi da je maksimalno izbegavaju. Vrlo je jednostavno. Napunite običnu, providnu kesu vodom, vežite čvor na vrhu i okačite je blizu vrata ili prozora. U ovu svrhu možete koristiti i neki stari CD ili DVD, jer na sličan način reflektuje svetlost.

Rešite se muva komercijalnim zamkama za muve

  1. Kupite lepljivu traku za muve – Ovu zamku za muve možete pronaći gotovo u svakoj prodavnici. Treba samo da okačite lepljivu traku tamo gde ima muva, i one će se lepiti za papir jedna za drugom, nemoćne da odlete dalje. Kada se na traci nakupi puno muva uklonite je i zamenite novom. Ne samo što traka prepuna muva gubi efikasnost, već nije ni lep prizor za gledanje.
  2. Kupite UV lampu za muve – Ako imate baš puno problema sa muvama, razmotrite kupovinu ove posebne lampe koja će držati ne samo muve, već i komarce dalje od vašeg doma. Mnogi restorani koriste ove naprave. Veoma su efikasne. Jedina mana je što kada komarac ili muva dođu u dodir sa ovom lampom ona pucketa, pa se tako nemojte uplašiti kada se to desi, to je sasvim normalno.

Preventivnim ponašanjem sprečite muve da uđu u vaš dom

  1. Svo đubre u kući držite zatvoreno – Muve idu na đubre, naročito ako u njemu ima nekih ostataka hrane, zato nipošto nemojte držati kese, kante i džakove sa đubretom otvorene.
  2. Bacite voće i povrće pre nego što se pokvari i postane nejestivo – Kad god možete voće i povrće nemojte držati na stolu u kuhinji, već u frižideru. Ako predugo stoji nepojedeno i počne da se kvari, sigurni ste da ga nećete pojesti, bacite ga. Nemojte ga držati samo da skuplja muve.
  3. Održavajte higijenu vašeg doma – Redovno čistite podove, stolove i radne površine u kuhilji. Ne ostavljajte mrvice na stolu nakon jela.
  4. Držite prozore i vrata zatvorenim – Na one prozore koje često otvarate radi provetravanja kuće postavite mrežu kako biste unapred sprečili ulazak ne samo muva, nego bilo kog insekta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 21, prosek: 4,10

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dijana Zarić
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Jedan komentar

Ostavite odgovor