Kako napraviti parfem kod kuće

Neki ljudi su skloni alergijskim reakcijama i na pogoršanje ove situacije veoma mnogo utiču i razni kozmetički preparati. Među njima su i jaki parfemi. Trebalo bi izabrati one mirisne note koje sadrže isključivo prirodne sastojke. Međutim, njih je malo u parfimerijama, zato Vam preporučujemo da napravite sami svoju aromu.
parfem

Kako napraviti parfem kod kuće

  1. Najvažniji korak u procesu pripreme prirodnog parfema je poznavanje osnovnih sastojaka. Sigurno ste već čuli da razni mirisni akordi različito isparavaju i zbog toga se cela formula deli na gornje, srednje i bazne note. Glavne note su one koji će odrediti karakter samog mirisa. Oni su najjači i najintenzivnije se osećaju. Da bi postigli najbolje rezultate u ovom procesu, preporučujemo da pre toga dobro razmislite koje arome želite najviše da nosite na sebi.
  2. Gornje note će najpre ispariti od svih. Međutim, oni su prisutni u trenutku prvog dodira sa kožom. Srednje note su dosta karakteristične i određuju sam tip parfema. Najviše dolaze do izražaja nakon 30 minuta. Bazne note su najtrajnije. One će se osećati nakon nekoliko sati nošnje i pored toga, njena funkcija je takođe jačanje gornje note u parfemu.
  3. Nije sve jedno za koje godišnje doba se priprema parfem. Za leto su tu osvežavajući citrusni akordi, a za zimu preporučujemo više začinjene i toplije nijanse. Proleće simbolizuje cveće, zato je najbolje da odaberete neke predivne cvetno voćne arome. Za jesen se stalno savetuju orijentalni mirisi sa zadimljenim akordima.
  4. Jednostavniji recept za pripremu parfema: pomešajte 10 ml ulja od jojobe i 10-15 kapi eteričnog ulja. I to je to! Veoma jednostavna priprema. Ulje jojobe sadrži korisne sastojke, koji ne isušuju kožu i nije potrebno dodavati sredstva za konzervaciju. Pored toga što neguje kožu, ovaj parfem će duže i intenzivnije mirisati. A konkretan miris će odrediti aroma eteričnog ulja.
    Komplikovaniji recept se sastoji od više komponenata i njegovu osnovu čini alkohol. Sastojci: 10 ml alkohola (70%), 10-15 kapi eteričnog ulja, 2 kapi tinkture benzoeve kiseline (može se izostaviti, međutim, igra važnu ulogu u očuvanju kvaliteta parfema) i pola kašičice glicerina (može se izostaviti, ali će dati bolju teksturu).
  5. Preporučujemo da tečnost stavite u tamnu bočicu i polako mućkajte ulja više puta. Nakon toga ostaviti od prilike nedelju dana da se sastojci sjedine uz svakodnevno mućkanje. Ako smatrate da je neka aroma suviše slaba, dodajte od nje još nekoliko kapi. Upotreba: prstom nanesite na kožu (na zglobove, iza ušiju, na vrat…). Ukoliko u tečnost stavite malo vode možete je koristiti i kao dezodorans, naravno neophodna je bočica koja ima rasprskivač. Napunite ga i ponesite sa sobom bilo gde.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Koja eterična ulja preporučujete? Inače, članak mi se veoma svideo. :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *