Kako biljke čiste vazduh

Kako biljke čiste vazduhPoznato je da ima biljaka koje uklanjaju ugljen-dioksid iz vazduha i oslobađaju kiseonik kroz proces fotosinteze. Novije studije su pokazale da biljke takođe uklanjaju zagađivače vazduha koje stvaraju ljudi i industrija. Praktično svaki list i cvet tropskih biljaka radi na uklanjaju zagađivače iz životne sredine, a posebno određenih toksina.

Studije su utvrdile da će samo saksija biljaka pomoći čišćenje vazduha u prostoriji od 100 metara kvadratnih.

Na osnovu tih studija je napravljen spisak biljaka koje su najefikasniji prečišćivači vazduha. Među njima su orhideja, aloja, fikus bendžamin, biljke sa naših prostora – svekrvin jezik i đavolji bršljan.

Orhideja je odlična za prostor u kome ima isparenja od acetone, amonijkaka, metil alkohola, formaldehida ili ksilena.

Aloja je odlična za pročišćavanje formaldehida.

U prostorijama u kojima su bili svekrvin jezik i đavolji bršljan, kod zaposlenih je smanjena glavobolja, iritacija očiju, a bilo je i manje respiratornih problema.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 7, prosek: 3,57

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Mile Jovančić
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.