Kako biljke čiste vazduh

Kako biljke čiste vazduhPoznato je da ima biljaka koje uklanjaju ugljen-dioksid iz vazduha i oslobađaju kiseonik kroz proces fotosinteze. Novije studije su pokazale da biljke takođe uklanjaju zagađivače vazduha koje stvaraju ljudi i industrija. Praktično svaki list i cvet tropskih biljaka radi na uklanjaju zagađivače iz životne sredine, a posebno određenih toksina.

Studije su utvrdile da će samo saksija biljaka pomoći čišćenje vazduha u prostoriji od 100 metara kvadratnih.

Na osnovu tih studija je napravljen spisak biljaka koje su najefikasniji prečišćivači vazduha. Među njima su orhideja, aloja, fikus bendžamin, biljke sa naših prostora – svekrvin jezik i đavolji bršljan.

Orhideja je odlična za prostor u kome ima isparenja od acetone, amonijkaka, metil alkohola, formaldehida ili ksilena.

Aloja je odlična za pročišćavanje formaldehida.

U prostorijama u kojima su bili svekrvin jezik i đavolji bršljan, kod zaposlenih je smanjena glavobolja, iritacija očiju, a bilo je i manje respiratornih problema.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.