Kako se otarasiti smrada duvanskog dima

Smrad cigareta je prilično prodoran, i za sve nepušače (čak i za mnoge pušače) u najmanju ruku neprijatan. U kolima, svom domu i kancelariji stalno vodite bitku da se izborite sa raznim alergijama i da stvorite prijatnije okruženje. Da li su vam dosadili razni osveživači vazduha koji samo prekrivaju i maskiraju smrad cigareta svojim teškim, otužnim i sladunjavim mirisima? Da li ste umorni od raznih komercijalnih proizvoda, koji ne deluju kao na reklami? Za sve vas, evo nekoliko saveta kako da rešite ovaj ozbiljan problem i kako da dišete punim plućima. Otklanjanje smrada duvanskog dima nije nemoguće, ali potrebano je uložiti određeni trud kako bi se postigli rezultati.

smrad duvanskog dima

Kako se otarasiti smrada duvanskog dima

  1. Perite u mašini sve što je moguće – Ako cela prostorija smrdi na dim kao da ste sinoć pravili ludu žurku u kući, pokupite sve što može da se pere u mašini (jastučnice, zavese, prekrivači, pa čak i neke podne stazice) i operite to.
  2. Usisavajte – Pre nego što upotrebite neke hemikalije i pređete na drastične mere, usisajte sve detaljno. Koristite dodatke za usisivač, kako biste usisali ostatke duvanskog dima (koliko god je to moguće) iz vašeg nameštaja. Ako imate paročistač (ili poznajete nekoga ko ima i ko je voljan da vam pozajmi) očistite njime sav nameštaj i sve tepihe. Neverovatno je koliko vodena para može da ubije sve neprijatne mirise, pa čak i da otkloni neke fleke.
  3. Sirće – Sipajte u činiju obično alkoholno sirće i ostavite preko noći u prostoriji. Sirće je odlično za uklanjanje smrada duvanskog dima.
  4. Citrusi – Mnogi tvrde da su kore citrusa (limun, pomorandža, mandarina) idealne za uklanjanje svih neprijatnih mirisa, pa i duvanskog. Možete ostaviti kore citrusa i u kolima nekoliko dana, sve dok kore potpuno ne dehidriraju i osuše se. Kada izbacite kore, otklonićete i smrad cigareta, ili ga bar znatno umanjiti.
  5. Soda bikarbona – Jedna od proverenih i isprobanih metoda u otklanjanju neprijatnih mirisa. Bilo da čistite tepih, neki stari kauč ili sedišta automobila, soda bikarbona je odličan izbor. Razmutite sodu bikarbonu u vodi i sipajte to u neku prskalicu. Poprskajte time nameštaj koji želite da očistite od duvanskog dima i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim izvucite vaš Kirby usisivač i njime pređite preko tog nameštaja. Time ste odradili posao. Pre nego što primenite ovu tehniku, obavezno isprobajte i prsnite sodu bikarbonu na nekom neupadljivom, skrivenom delu tog nameštaja (npr. poleđina) da biste se uverili da ta površina ili materijal nema neku nepovoljnu reakciju u kontaktu sa sodom bikarbonom.
  6. Kafa – Iskoristite moć kafe da apsorbuje neprijatne mirise, kako biste se rešili smrada cigareta. Naravno, nećete prskati kafu po celoj kući kao sodu bikarbonu, s obzirom na to da od kafe ostaju fleke. Umesto toga, možete sipati talog kafe u filter vrećice za kafu i onda ih dobro zatvoriti. Ove vrećice možete okačiti bilo gde (pa čak i u kolima), naravno na nekom neupadljivom mestu.
  7. Provetravajte prostorije i automobil – Ovo zahteva mnogo manje napora od ljuštenja pomorandže ili odlaska u prodavnicu, kako biste kupili sirće. Definitivno biste trebali s vremena na vreme da pootvarate sve prozore u kući ili sva vrata automobila. Napravite promaju, dozvolite svežem vazduhu da uđe u vaš dom ili automobil i da otkloni ustajale, neprijatne mirise duvanskog dima. Ako se neki određeni komad nameštaja posebno jako oseća na duvanski dim, možete ga izneti napolje po suvom danu i provetriti na nekoliko sati.
  8. Ćumur – Ne postoji ništa fensi ili estetski preterano privlačno u činiji punoj ćumura, ali raštrkajte par činija ćumura po prostoriji ili kolima (naravno, uklonićete ih ukoliko treba da vozite) i primetićete da je za otprilike nedelju dana ćumur uspeo da apsorbuje neprijatan miris cigareta. Ovo je jedna od iznenađujuće efektivnih tehnika uklanjanja mirisa duvanskog dima.
  9. Ostaci duvanskog dima na ravnim površinama – Nemojte zanemariti ni podove sa linoleumom, staklene, metalne i drvene površine u vašem domu ili kolima, jer je dokazano da se čak i na tim površinama nakupljaju ostaci duvanskog dima. Koristite sredstva za čišćenje stakla ili drveta i izglancajte ove površine s vremena na vreme, i ovo može biti od velike pomoći.
  10. Palite mirišljave sveće – Ne može škoditi ako ponekad upalite neku mirišljavu sveću. Lepšeg su i blažeg, prijatnijeg mirisa od osveživača prostora, a poznato je da plamen sveće upija i privlači dim. Postoje čak i posebne sveće, napravljene specijalno za otklanjanje mirisa duvanskog dima.

Smrad cigareta može učiniti da vaš dom liči na neki loš noćni klub, a vaš automobil na neku ogromnu pepeljaru. Čak i pušači ne vole kada se u prostoriji dim i neprijatan miris duže zadrže, a nekim nepušačima on izaziva kašalj i ozbiljne glavobolje. Zato pružite šansu ovim jednostavnim tehnikama protiv neprijatnog mirisa duvanskog dima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

7 komentari

  1. Avatar photo

    Може и коре поморанџе и мандарине да се оставе у просторији.

  2. Avatar photo

    Naravno da može. Pročitajte 4. korak. :)

  3. Avatar photo

    Može i pušače da ostavimo na terasi, pa tamo neka puše :D

  4. Avatar photo

    A može i tako, jednostavnije je! :D

  5. Avatar photo

    Provetravati garderobu na svežem vazduhu.

  6. Duvanski dim je teško izolovati. To znaji svi nepušači. Naravno da je najbolje nemati pušače u kući ili stanu (po zakonu je zabranjeno pušenje u radnim prostorijama), ali ako oni postoje jedini pravi način je neki prečišćivač vazduha. Dakle prečišćivač vazduha a ne jonizator. Ko ima para kupiće neki ruski prećišćivač vazduha (ambilife) ko nema verovatno neki kineski jeftini, ali je svaki bolje imati u prostorijama gde se šunjaju pušači nego ga nemati. Ono što je poražavajuća činjenica je da su prostorije u kojima boravima više desetina puta zagađenije nego spoljašnja sredina samo neče da nam kažu.

  7. Da bi manje smrdela pepeljara veoma je korisno staviti prah zeolita u pepeljaru jer zeolie upija neprijatne mirise. Moj suprug je koristio neki TTC-10 koji upija toksine iz cigarete pre nego što se cigareta upali i ono što mogu da tvrdim kao nepušač je da zaista cigareta manje smrdi. Smatram da svi oni koji imaju malu decu ili u kući imaju osobe koje boluju od hroničnih respiratornih bolesti treba da izbegavaju pušenje u kući a ako je to nemoguće onda treba kupiti prečišćivač vazduha koji eliminiše štetne materije iz vazduha i upija smrad iz duvanskog dima. Svako ima pravo da uništava svoje zdravlje ali nema pravo da uništava tuđe!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *