Kako voziti automatik

Kako voziti automatikVećina vas razmišlja ili je nekad razmišljala kako je to voziti vozilo sa automatskim menjačem, ili u žargonu rečeno kako voziti automatik.
Ovaj članak je namenjen za sve one koji nikada nisu vozili ovakvo vozilo, pa ćemo ovom prilikom pokušati da im olakšamo prvi put.

Kako automobili sa automatskim menjačima, automatski menjaju stepene prenosa t. brzine tokom vožnje, možemo zaključiti da je kod ovakvih vozila kvačilo tj. papučica kvačila suvišna, pa stoga evo jednog veoma praktičnog saveta, kada sednete u ovakvo vozilo, zaboravite na svoju levu nogu. Shavatite ovaj savet veoma ozbiljno, jer kod vozača sa višegodišnjim iskustvom, leva noga je naviknuta na kvačilo, tj naviknuta je da pritiska kvačilo odrjedjenom snagom, i kod takvih vozača ovo je već postala motorna radnja.

Kako automatik nema kvačilo, već samo kočinicu i gas, mnogi vozači desnu nogu stave na gas a levom nogom koče , što nikako nije preporučljivo, jer kao što sam rekao leva noga je istrenirana i naviknuta na kvačilo, kočnica je medjutim kao što svi znate dosta blaža i osetljivija od kvačila, pa kada levom nogom pritisnete kočinicu, koliko kog se trudili da to bude lagano, često će doći do naglog kočenja. Ovo možete i proveriti na sopstvenom vozilu, tako što ćete na nekom pravcu, gde nema nikoga, pokušati da zakočite levom nogom, ali očekujte da će uglavnom doći do naglog kočenja.

Kada smo seli u automatik i zaboravili na svoju levu nogu konačno ga možemo pokrenuti.
Automatici su uglavnom dosta lakši za vožnju od vozila sa manuelnim menjačima, samo je potrebno odredjeno vreme kako bi se navikli na njih.
Osnovno što treba da znate je kako da krenete i kako da se bezbedno zaustavite.

Kada krećete sa ovakvim vozilom, potrebno je menjač staviti u neutralan položaj N ili P (parkirni) upaliti auto, pritisnuti kočinicu (desnom nogom), ručicu menjača pomeriti u neki od ponudjenih stepena uglavnom su to D (drive) ili 1 , lagano pustiti kočinicu i vozilo će krenuti, desnu nogu naravno prebacite na gas i dodajete ga po potrebi.
Dalja vožnja se sastoji u tome da dodajete gas ili kočite po potrebi, a vozilo će samo menjati brzine.

Kada želite da stanete potrebno je da desnom nogom lagano započnete kočenje, kada dodjete do trenutka da želite da se zaustavite skroz, ručicu menjača prebacite ponovo u neutralni položaj N i zakočite svoje vozilo.

Takodje je moguće da se vozilo zaustavi samo pritiskom na kočnicu do trenutka dok vozilo ne stane, ali je nogu potrebno zadržati na kočnici kako vozilo ne bi krenulo.

Kao što vidite sve ovo je vrlo prosto, ali znajte i to da su navike čudo, pa ukoliko posle više godina vožnje vozila sa manuelnim menjačem prelazite na automatik….želimo vam bezbednu vožnju i SREĆNO!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.