Kako se ponašati nakon saobraćajne nezgode

Kako se ponašati nakon saobraćajne nezgodeKoliko god se čovek trudio da raznim merama opreza poveća svoju i bezbednost drugih, do nezgoda će uvek dolaziti. Kako svuda tako i u saobraćaju šta god mi uradili, napravili ili preduzeli nezgode će se uvek dešavati, a na nama je da broj saobraćajnih nezgoda kao i njihove posledice pokušamo da dovedemo na minimum. Većina vas se u svojoj vozačkoj karijeri na neki način srela sa saobraćajnom nezgodom, bilo kao učesnik u nezodi, kao uzrok nezgode ili kao svedok. Po definiciji saobraćajna nezgoda je svaka nezgoda koja se desila na putu, u kojoj je bar jedno vozilo bilo u pokretu, u kojoj je došlo do veće ili manje materijalne štete ili je došlo do težih ili lakših povreda učesnika ili čak do smrti.

Ovde ćemo pokušati da vam objasnimo kako se ponašati nakon saobraćajne nezgode, bilo da ste uzrok nezgode baš vi ili neko drugi.
Saobraćajne nezgode mogu biti različite i kao što je jednom prilikom moj profesor rekao, u celoj karijeri nikada nećete naići na dve iste nezgode.

Uglavnom neka gruba podela nezgoda bila bi na lakše i teže nezgode, pod težim nezodama smatramo one gde je došlo do težih fizičkih povreda nekoga od učesnika ili čak do smrti.
Sama po sebi nezgoda sa sobom vuče određene probleme ono što je bitno da znate je kako da postupite nakon nezgode kako bi smanjili svoje probleme i kako bi stručnjaci utvrdili šta je zapravo uzrok nezgode.

Nakon nezgode prvo što treba da uradite je da osigurate bezbednost svih učesnika, što znači da ukoliko ima povredjenih obezbedite im odgovarajuću prvu pomoć, smestite ih na sigurno, ukoliko ima vozila ili objekata u plamenu, obavestite vatrogasce i sami pristupite gašenju.

Ukoliko pak nema povređenih već je samo došlo do štete, potrebno je da sa drugim učesnicima u saobraćaju popunite evropski izveštaj o saobraćajnoj nezodi, što tačnije, da nakon toga obavestite saobraćajnu policiju o nezgodi i sačekate njihov dolazak. Takodje je potebno da svoje vozilo ne pomerate ni pod kojim uslovima sa mesta nezode, kao ni bilo koji drugi deo koji se našao na mestu, jer svaki deo pa i najmanje parče stakla, veštacima može biti od velikog značaja pri utvrdjivanju svih podataka o nezgodi. Čak i ako iz nekog razloga pomerite bilo šta, pokušajte da na bilo koji način, obeležite mesto gde se to nalazilo. Potrebno je da ukoliko ste u mogućnosti , na mestu gde se desila nezgoda probate da ostalima omogućite nesmetan prolaz, ukoliko ipak niste u takvoj mogućnosti sačekajte dolazak policije.

Ostanite pribrani nakon nezgode, trudite se da zapamtite što više detalja, ne upuštajte se u rasprave sa ostalim učesnicima jer time nećete ništa postići. Potrudite se da pogledate da li je bilo svedoka koji su videli šta se desilo i pokušajte da uzmete njihove podatke kako bi ukoliko dođe do suđenja mogli da obezbedite svedoke. Kada policija stigne, omogućite im sve potrebne podatke koje vam budu tražili, kao i to da ne smetano obave svoj posao.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.