Kako voziti po snegu

Voziti po snegu i u zimskim uslovima nije baš tako lako, naročito za one vozače sa manje iskustva. Bezbedna vožnja zimi, ne samo da će spasiti vaš život, nego će spasiti i živote drugih oko vas. Uvek imajte na umu da delite put sa drugim ljudima i da bezbednost u vožnji uvek treba da bude vaš prioritet.

Kako voziti po snegu

Kako voziti po snegu i u zimskim uslovima?

  1. Vidljivost: Veoma je važno za vozače da vide i da budu viđeni u uslovima slabog osvetljenja kada pada sneg i belina smanjuje vidljivost. Uključite duga svetla kada je slaba vidljivost.
  2. Prostor: Potrebno je više vremena da se zaustavite na klizavom i zaleđenom putu nego na suvom. Važno je da ostavite dovoljno prostora između vas i vozila ispred vas. Koristite pravilo dve sekunde u normalnim uslovima i duplirajte broj sekundi u lošim uslovima vožnje.
  3. Proklizavanje: Kada proklizavate, važno je da povratite kontrolu nad vozilom, posebno ako bočno klizate. Da biste to uradili usporite sklanjajući nogu sa kočnice, pređite na ler, vidite gde želite da idete i okrenite vozilo u tom pravcu.
  4. Zavejani putevi: Sneg na putu može biti tvrd i klizav kao led. Mokar sneg može da bude bljuzgav za puteve. Teška lapavica može da se zabije u točkove vašeg vozila i može uticati na upravljanje vozilom. Zapamtite, uvek gledajte napred i pokušajte da uočite opasnosti tako da možete lako da ih izbegnete ako bude potrebno.
  5. Led: Budite oprezni kada se približavate mračnim oblastima, mostovima i nadvožnjacima pošto su se ove deonice puta zamrzle mnogo ranije po hladnom vremenu i ostatale tako dugo nakon što je Sunce izašlo. Pazite na crni led, delove puta koji se pojavljuju kao crni i sjajni jer mogu izazvati da vaš automobil izgubi pravac.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

2 komentari

  1. Svaka vasa reakcija na snegu je dva puta veca nego obicno.Tako da ce vam trebati dva puta vise vremena da zakocite.

  2. Avatar photo

    Kako retko počeo da pada sneg kod nas, ovakvi članci samo da se čitaju pri odlasku u inostranstvo. A nekad smo i mi lepo stavljali lance ;-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *