Kako da postanete filatelista

Ako tražite hobi koji je zanimljiv različitim generacijama ljudi i koji ne zahteva (barem u početku) puno novčanog ulaganja i predznanja, počnite da skupljate poštanske markice. Potrebno vam je samo malo radoznalosti u vezi poštanskih markica koje su se koristile širom sveta prilikom slanja pisama i paketa. Sakupljanje poštanskih markica ne samo što je zabavno i stvara veliku zavisnost, već je i veoma poučno.
filatelija

Kako da postanete filatelista

  1. Sakupljanje poštanskih markica se još naziva i filatelija. Najbolji način da započnete ovaj hobi je da odete u svoju lokalnu poštu i pitate za najskorije, tj. poslednje puštene u promet komemorativne markice, markice limitiranog izdanja koje često izlaze u slavu neke osobe ili posebnog istorijskog ili čak sportskog događaja (kao što je Olimpijada), a koje su veoma zanimljive za kolekcionare. Takođe se možete prijaviti na mejling listu pošte u našoj zemlji, kako biste dobijali kataloge koji najavljuju koje će nove markice biti izdate u tekućoj godini.
  2. U okviru glavnih filijala pošte često postoje prodavnice u kojima možete pronaći i kupiti knjige, albume i ostale korisne stvari koje vam mogu pomoći na početku vašeg hobija. Kada počnete da sakupljate markice, nećete ih držati bilo gde, jer se lako mogu oštetiti, zato morate imati neki album ili makar plastičnu foliju sa džepovima u koje ih možete staviti, kako biste ih zaštitili od vlage, prašine i prljavštine. Možda će vam trebati i neka lupa kako biste lepo mogli da vidite sve detalje i slova na vašem sakupljenom blagu, jer nije poenta samo u sakupljanju, već i u analiziranju, upoređivanju i, na kraju krajeva, uživanju u onome što ste uspeli da pronađete.
  3. Počnite da obraćate pažnju na vrste markica na pismima i paketima koji stižu u vašu kuću ili kancelariju. Iako neponištene markice definitivno imaju veću vrednost, nekim kolekcionarima je zabavno da sakupljaju i poništene markice, naročito ako su iz dalekih zemalja širom sveta. U ovakvim situacijama je bolje i interesantnije da isečete ceo ćošak koverte na kome piše datum i mesto poništenja markice zajedno sa markicom, nego da samo odlepite markicu sa koverte parom.
  4. Kao i u svemu ostalom u životu, i u sakupljanju markica je potrebno vremena da se uhodate, da naučite kakve markice su više na ceni, ali vremenom kad postanete ozbiljniji filatelista, počećete sve više da tražite one neobične, retke i unikatne poštanske markice. Vremenom će vam postati dosadno da jednostavno odete u poštu i kupite markicu koju imaju u ponudi i poželećete nešto posebno u svojoj kolekciji. Pogledajte odgovarajuće oglase na internetu, u novinama, pronađite prodavce poštanskih markica i informacije o klubovima sakupljača poštanskih markica (u kojim gradovima ih ima, kako možete doći do njih, koliko često se sastaju i gde…) kako biste mogli da se sastanete sa drugim filatelistima, proširite svoju kolekciju i možda naučite nešto korisno.
  5. Ako ste početnik u ovom hobiju, takođe možete posetiti sajtove sa internet aukcijama poštanskih markica, pa možete videti šta oni imaju u ponudi i kako se kreću cene starih i retkih markica. Ovo naravno može biti skuplje, ali to ne morate raditi često. Kad sakupite novac koji ste rešeni da potrošite na vaš hobi, možete i vi probati da licitirate i možda obogatite vašu kolekciju za neki poseban primerak.
  6. Lepota filatelije, naročito kada ste početnik, je u tome što se ovim hobijem možete baviti potpuno sami uz malo novčanog ulaganja (pod uslovom da ne preterujete), ali je takođe i hobi u kome vremenom možete upoznati puno novih i interesantnih prijatelja.
  7. Kako budete sticali iskustvo kao filatelista, vremenom se možete odlučiti za specijalizaciju u određenim kategorijama poštanskih markica, sakupljajući samo one koje, na primer, dolaze samo iz određene zemlje, ili su posebnog dizajna, ili se odnose na određenu temu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako nacrtati zmaja

Kako nacrtati zmaja

Crtanje je zanimljivna vizuelna umetnost za koju je potrebno nekoliko alatki, poput markera, boje i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *