Kako ukrasiti predmete dekupaž tehnikom

Reč dekupaž potiče od francuske reči découper, što znači izrezati. To je umetnička veština koja podrazumeva lepljenje isečaka (uglavnom papira) na razne predmete koje želite da ukrasite i zatim prekrivanje te površine sa nekoliko slojeva laka. Na taj način isečci zalepljeni za predmet koji ukrašavate dobijaju izgled kao da su naslikani na samom predmetu, a ne zalepljeni. Dekupaž je zabavan i jednostavan način da ukrasite bukvalno bilo koji predmet, od malih vaza, saksija, pa do velikih delova nameštaja, mogućnosti su bezbrojne. Najbolje od svega, dekupaž se može naučiti veoma lako u svega nekoliko koraka.
dekupaza

Kako ukrasiti predmete dekupaž tehnikom

  1. Prvo izaberite predmet koji ćete dekorisati: vaza, saksija, čiviluk, držač za kišobrane, kutija za nakit, stari sat, ram za slike, držač za olovke, komoda ili stočić, može biti bilo koji predmet koji želite da osvežite i date mu novi izgled. Sakupite materijale sa kojima želite da dekorišete. I tu imate veliki izbor mogućnosti: salvete, ukrasni papir za uvijanje poklona, isečci iz novina i časopisa, mogu čak i neke tanke tkanine i naravno dekupaž papir. Možete čak i sami oslikati papir koji želite da koristite. U svakom slučaju, što je materijal fleksibilniji i savitljiviji, biće vam lakše da radite.
  2. Ako treba brzo i lako da pokrijete neku veču površinu, najbolje je da koristite neku tanku tkaninu ili čak zidne tapete. Ovo možete koristiti i kao podlogu za dodavanje drugih dekupaž materijala. Izbegavajte materijale koji su previše debeli, jer će ružno štrčati na vašem radu i verovatno brzo otpadati sa predmeta. Želite da površina na završenom radu bude glatka što je više moguće. Koristite materijale koje već imate u kući, kako biste uštedeli novac. U tome je lepota dekupaža, imate razne mogućnosti.
  3. Izrežite papire u oblike koje želite da nalepite. Možete koristiti cele komade papira, možete cepati papir, a možete ga i seći makazama ili skalpelom u bilo kom obliku. Ako sečete papir makazama, nemojte seći pravo, već nagnite makaze blago u desnu stranu (ili levu ako ste levoruki). Tako će vam ivica papira biti iskošena i manje oštra. Cepanje papira će vam takođe dati isečke sa blagim ivicama. Da biste lakše iscepali papir, presavijte ga po liniji koju želite da iscepite i pređite noktom po toj liniji. Isto to uradite i sa kontra strane i iscepajte papir. Ne morate se truditi da pokrijete celu površinu predmeta papirima. Pripremite onoliko materijala koliko želite da upotrebite.
  4. Napravite skicu, ili jednostavno poređajte isečke papira po predmetu, bez lepljenja, da vidite kako će izgledati. Kada to uradite, možete čak i slikati fotoaparatom, kako biste zapamtili raspored dekupaž materijala. Planiranje nije obavezno, ako ste umetnička duša, možete slobodno pustiti mašti na volju i lepiti deo po deo kako vam dođe inspiracija. Vodite računa da vam se materijali koje lepite slažu u boji i teksturi.
  5. Uverite se da je predmet koji dekorišete čist i suv, popunite rupe i pukotine (ako ih ima), išmirglajte sve neravnine i nepravilnosti. Ako želite da ofarbate taj predmet, to bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dekupažom. Kod nekih materijala, kao što su drvo i metal, morate pripremiti površinu tako što ćete je premazati emulzijom ili latex farbom da bi se isečci lakše lepili. Ako ste prali predmet, uverite se da je potpuno suv, pre nego što krenete sa lepljenjem.
  6. Zaštitite površinu na kojoj ćete raditi, raširite neke stare novine, kako ne biste nešto oštetili ili ulepili. Koristite lepak koji odgovara i površini nakoju lepite i materijalima koje koristite. U većini slučajeva možete koristiti običan, beli lepak, ali ga razredite u nekoj teglici (50% lepka, 50% vode), pa poklopite i dobro promućkajte teglicu da se to sjedini. Tako ćete lakše nanositi lepak.
  7. Običnom četkom za farbanje nanesite lepak prvo na površinu predmeta, a zatim na poleđinu materijala koji lepite. Vodite računa da lepak nanosite ravnomerno i da dobro zalepite ivice i krajeve materijala.
  8. Zalepite isečke, jedan po jedan, na predmet. Vodite računa da se isečci ne saviju i ne izgužvaju prilikom lepljenja. Ako se to dogodi možete ih poravnati tako što ćete kotrljati po tom delu nekim okruglim štapićem dok se ne poravna. Slojevi materijala koje lepite se mogu i preklapati.
  9. Pre nego što nastavite sa daljim radom, uverite se da se lepak na svim delovima potpuno osušio. Ako se ćošak nekog papira nije dobro zalepio i štrči, isecite ga skalpelom ili dodatno zalepite.
  10. Zapečatite i učvrstite rad tako što ćete naneti nekoliko slojeva laka. Pustite da se svaki sloj dobro osuši, pre nego što nanesete novi.
  11. Kada nanesete dovoljno slojeva laka i kada se to dobro osuši, ošmirglajte sve neravnine šmirglom granulacije 400, pa suvom krpom prebrišite predmet da uklonite prašinu.
  12. Nanesite završni sloj laka da biste dobili sjaj. Jedinstveni dekupaž stil se upravo i dobija nanošenjem više završnih slojeva (može ih biti 4-5, a može ih biti i čak 30-40). Ono što je najbitnije je da se svaki taj sloj dobro osuši.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako nacrtati zmaja

Kako nacrtati zmaja

Crtanje je zanimljivna vizuelna umetnost za koju je potrebno nekoliko alatki, poput markera, boje i …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Već duže vreme planiram da napravim nešto dekupaž tehnikom. Predmeti stvarno lepo izgledaju, imaju neki retro izgled. Poznato mi je da se može i crtati akrilnim bojama po zalepljenim salvetama, u vidu nekih natpisa i ostalog. Članak Vam je super, i držaću se upustva koje ste napisali. Šta predlažete, da je najbolje, za probu da se napravi?

  2. Avatar photo

    Tačno je da predmeti ovom tehnikom dobijaju neki retro izgled, što je sada moderno, a dobra stvar je i to što uz malo truda možete osvežiti neke stare predmete, koje ste možda već planirali da bacite i zamenite. Može se raditi i na staklu, pa i crtati akrilnim bojama (videla sam neke jako lepe ukrasne flaše odrađene na taj način), ali na staklenoj površini je najteže raditi, pa bih Vam za početak savetovala nešto jednostavnije, neka drvena ravna površina (npr. kuhinjska daska za seckanje, ili kutija sa ravnim stranicama, ili čak obična ravna daska za prvi put samo da isprobate tehniku). Samo vodite računa da površinu dobro pripremite pre rada (šmirglanje, farbanje ako je potrebno…). Kada uđete u štos, mogućnosti su bezbrojne. Drago mi je ako sam uspela da Vas zainteresujem za ovo i ako sam Vam na bilo koji način pomogla. :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *