Kako anonimno surfovati internetom uz pomoć proxy-ja

Jedan od najlakših načina da sakrijete vaš kompjuter i time sakrijete sebe dok ste na mreži, jeste korišćenje proxies-a (zastupnika). Proxies-i se ponašaju kao kompjuter između vas i ostatka mreže. Kada surfujete internetom kroz proxy, bilo koji web server na koji se konektujete će u stvari misliti da ste konektovani putem proxy kompjutera.

Na primer, možete se konektovati na internet kroz proxy u Japanu, iako ste možda u Srbiji. Bilo koji web server na koji se konektujete, misliće da se konektujete iz Japana, i uputiće vas na japansku verziju njihove web strane (ako postoji japanska verzija).

anonimno surfovanje

Da dodamo, što više proxy-ja, to bolje.

Podešavanje proxy-ja za Microsoft Internet Explorer

  1. Nađite proxy host.
    Tražite na Google-u „Proxy list“ kako biste našli stotine web sajtova koji su na listi javnih proxy-ja. Kada gledate listu proxy-ja, nađite onaj obležen sa „anonymous“.
  1. Otvorite Internet Explorer i kliknite na Tools>Internet Options.
  2. Kliknite na „Connections“ stavku i zatim „Lan Settings“ dugme.
  3. Locirajte „Proxy Servers“, zatim kliknite na polje za „Use a proxy server for your lan“).
  4. Kopirajte IP adresu (red brojeva koji izgleda kao 123.45.67.89.) sa proxy liste koju ste našli i stavite je (paste) u „Address“ polje.
  5. Kopirajte port number (broj) sa proxy liste i stavite ga u „Port“ polje.
  6. Kliknite OK, zatim kliknite OK ponovo.

Nameštanje proxy-ja za Mozilla Firefox

  1. Pratite iste instrukcije kao odozgo, u koraku 1.
  2. Otvorite Firefox i kliknite na Tools>Options.
  3. Kliknite na „Connections Settings“ dugme pod „General“ menijem. (U v.2 je pod „network Tab“-om „Advanced“ menija).
  4. Kliknite na „Manual Proxy Configuration“ radio dugme.
  5. Pratite korake 5 i 6 odozgo, kopirajući IP adresu i port number.
  6. Kliknite OK, zatim kliknite OK ponovo.
  7. Sa druge strane, ovo se takođe može postići korišćenjem ProxyTex plugin-a (dodatka) za Firefox, koji se može naći na Proxytex web stranici.

Alternativne tehnike

Proxy usluge. Postoje usluge – neke se plaćaju, neke su besplatne – koje vam omogućavaju upotrebu proxy-ja samo kada to želite, tako da ne morate da menjate proxy podešavanja u vašem pretraživaču. Umesto toga, kada želite da anonimno odete na neki sajt, prvo treba da odete na uslužnu web stranicu. Tamo ukucate adresu sajta na koji želite otići. Ovaj uslužni servis vas preusmerava kroz anonimni proxy i učitava željenu stranicu u pretraživaču.

Ako klikćete na linkove na toj stranici, većina uslužnih servisa nastavlja da vaše kretanje drži u anonimnosti. Naravno, vi se oslanjate na uslugu koja ne samo da vas sprovodi kroz proxy, već i ne arhivira podatke. (Neke servisne usluge su locirane u zemljama koje ne poštuju zahteve za arhiviranje.)

  • AceVpn.com nudi kompletnu privatnost interneta. Oni nude i besplatnu opciju za plaćanje SSL VPN usluge. Ova usluga je bazirana na openvpn mreži i može se pokrenuti na Windows-u, Linux-u, Mac-u i selektovanim ruterima. Oni su visoko preporučeni od par popularnih tehničkih web sajtova i blogova.
  • Anonymouse.org postoji od 1997. godine i jedan je od najstarijih servisa za pružanje usluga privatnosti. Pruža vam anonimno surfovanje, slanje i primanje pošte, kao i postavljanje sadržaja i to besplatno.
  • Proxy Checker omogućava da proverite Proxies-e on-lajn i da utvrdite njihovu lokaciju i ISP. Sajt takođe prikazuje Proxies-e koji rade trenutno.
  • UnlockMySpace.com je besplatni, na web-u bazirani proxy koji postaje sve popularniji. Omogućava vam da surfujete sajtovima anonimno unošenjem adrese u
  • Tor. Za širi smisao anonimnog surfovanja, bez nedoumice zbog nepouzdanih proxy-ja i konstantnih, napornih traženja, upotrebite Tor, anonimni sistem sponzorisan od Electronic Freedom Foundation-a.
  • Anonymouschannel. AnonymousChannel-ova glavna svrha je protekcija privatnosti svojih korisnika uz osiguravanje njihove internet konekcije i anonimnosti IP adrese.
  • Surf in peace. Besplatna lista unblockers / proxies
  • GoTrusted omogućava korisniku da surfuje mrežom anonimno bez upotrebe proxy-ja i jedina je usluga koja šifruje vaše podatke sa neprobojnim 128-bit SSL-om.
  • VPN for anonymous surfing
  • BeHidden.com. Korisnik uključuje svoj lični proxy za svoje potrebe surfovanja internetom. Velika pouzdanost i brzina. Dobra podrška.
  • GoVPNGo.com nudi besplatne VPN naloge kao i usluge koje se plaćaju, gde možete sa lakoćom da konfigurišete IP panel opcije i lokacije servera. Anonimno pretraživanje; Trenutna podešavanja; Nadmašite web barijere i zabrane na lokalnom nivou; Podrška VOIP i P2P.
  • VPNSurfing.com besplatni VPN nalozi i članci.

Da biste ustanovili da li je vaš proxy zaista anoniman, možete upotrebiti What is my proxy opciju. Ovaj sajt detektuje proxy-je koji još uvek prikazuju vašu originalnu IP uz novu, maskiranu IP adresu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Kako koristiti Cloud prints na android telefonu

Ako koristite Android, BlackBerry ili Apple telefon možete uz pomoć svog telefona na vašem štampaču …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *