Kako da učinite vaš copywriting viralnim

Ukoliko se bavite copywritingom, svakako morate da obratite pažnju na SEO (search engine optimization, tj. optimizaciju sajtova). Bez obzira na to da li ste već uspešan copywriter ili samo početnik cilj vam je da vaš tekst bude viralan, tj. što više viđen, čitan, šerovan, pa samim tim i što bolje kotiran na pretraživačima.

U postizanju te viralnosti se nalazi i najveća veština copywritera, jer on istovremeno mora da napiše tekst koji će biti zanimljiv ciljanoj publici, kao i tekst koji je prilagođen softveru pretraživača, radi što bolje kotizacije. Ovaj zadatak nije nimalo lako postići i zato pogledajte ovih sedam osnovnih saveta koji će vaš copywriting učiniti uspešnijim:

viralni copywriting

Kako da učinite vaš copywriting viralnim

  1. OPTIMIZUJTE SADRŽINU COPYWRITING MATERIJALA: Prilikom pisanja viralnog teksta pre svega treba obratiti pažnju na sadržinu, koja mora da bude kreativna i inovativna. Da biste privukli i zadržali pažnju čitalaca, morate im ponuditi nešto novo i dovoljno interesantno da bi poželeli da to podele dalje. Takođe, ako želite da vaš tekst bude viđen i čitan, morate obratiti pažnju na ključne reči u njemu. Ključne reči viralnog copywritinga su one reči koje će čitaoci najčešće koristiti u pretrazi interneta i zato je neophodno da pre nego što počnete sa pisanjem istražite koje bi reči bile najprikladnije za ovu svrhu u temi o kojoj trenutno pišete. Kada pronađete odgovarajuću ključnu reč, potrudite se da je ubacite u sadržinu što je više puta moguće, tako da tekst ne gubi smisao i kvalitet, sa akcentom na naslovu i uvodnom delu teksta. Poželjno je da ključne reči čine oko dva procenta celokupnog teksta, ali najbitnije je da one budu ubačene prirodno i da ne remete koncept i poruku copywriting materijala. Pored ključnih reči koje čitaoci koriste za pretragu, prva sledeća stvar koja upada u oči je naslov. Ukoliko želite da baš vaš naslov među brojnim tekstovima privuče pažnju, on mora da bude koncizan i efektan. Osim toga što ćete u naslov ubaciti već gore pomenutu ključnu reč, postoji još nekoliko načina da privučete pažnju čitalaca, ali pre svega morate znati koji su sve naslovi efektni:- Novosti: Objavite vruće vesti i nagovestite u naslovu neki trač i najnovija dešavanja. Budite uvek u toku, prvi pokrenite neku temu i provereno ćete biti čitani.

    Ciljevi: Ponudite u naslovu način za postizanje nekog cilja (postizanje više moći, bogatstva, privlačnosti, zdravlja…). Čitavi časopisi su puni tekstova na ovu temu.

    Problemi: Ponudite u naslovu rešenje nekog problema. Strah se prodaje jednako dobro kao i uspeh. Samo pogledajte novine. Ekonomski, politički, zdravstveni problemi i kako ih rešiti.

    Naslovi koji počinju sa „Kako“: Ponudite čitaocima instrukcije kako da naprave ili urade nešto. Naslovi koji nagoveštavaju korisne i praktične tekstove sa uputstvom kako nešto sami da uradite su veoma popularni (idealan primer za to je upravo ovaj sajt Kakopedija).

    Zabava: Pružite čitaocima čistu zabavu i razonodu. Neka vaš naslov bude duhovit. Bitno je da na samom početku pokrenete neku emotivnu reakciju. Zapamtite, nije bitno samo da zainteresujete čitaoca, potrebno je i da zadržite njegovu pažnju i pokrenete ga da reaguje na taj naslov, tj. da pročita i tekst.

  2. POTRUDITE SE DA ČITAOCI IMAJU NEKE KORISTI OD VAŠEG TEKSTA: Čitaoci se mogu zapitati: „Šta ja imam od toga? Zašto da čitam taj tekst?“, tako da šta god da stvarate kao copywriter mora da nosi rešenje nekog problema ili odgovor na neko aktuelno pitanje. Ako neko naiđe na vaš tekst, pročita ga i zaključi da je od velike koristi i pomoći, velika je verovatnoća da će ga podeliti sa drugima i samim tim povećati njegovu vrednost. Ideje za sadržinu teksta koji će ljudima biti od koristi možete pronaći na forumima. Istražite koje su aktuelne teme i problemi o kojima biste mogli da pišete i samim tim ćete biti čitaniji.
  3. USREDSREDITE SE NA PORUKU: Copywriting ne predstavlja mogućnost da izbacite bilo koji stari, već viđen tekst na provokativan način, sa željom da ovaj put privučete veću pažnju čitalaca. To može biti uspešno na kraće staze, ali takođe može naneti štetu vašem biznisu, blogu ili brendu na duže staze, naročito ako je sadržina tog teksta kontroverzna ili namerno neprijateljska i uvredljiva. Potrudite se da poruka koju šaljete kao copywriter bude značajna i prikladna, čak i kada se radi o nekoj potpuno drugačijoj i kreativnoj temi. Uvek imajte u vidu da će vaš posao i ime trpeti posledice onoga što napišete, pa ako je poruka besmislena ili uvredljiva, na duže staze će vam sigurno naneti štetu.
  4. PIŠITE KONVERZACIJSKIM TONOM: Ovaj savet na prvi pogled deluje jednostavan za primenjivanje, ali istina je da copywriteri često upadaju u zamku narativnog pripovedanja, umesto da se služe konverzacijskim tonom i obraćaju direktno čitaocu. Umetnost konverzacije u copywritingu predstavlja ravnotežu između pokazivanja zainteresovanosti copywritera za određenu temu i želje da zainteresuje i uvuče i samog čitaoca u zadatu temu. Ovo je naročito korisno ako pišete blog. Nije dovoljno da izaberete atraktivnu temu i obradite je na zanimljiv način, potrebno je da pokrenete komunikaciju sa čitaocima. Dobra komunikacija podrazumeva postavljanje pitanja, pauzu u kojoj dozvoljavate drugima da govore i volju da saslušate šta drugi imaju da kažu. Najbolji copywriteri, odnosno najbolji blogeri pišu konverzacijskim tonom i na taj način pozivaju čitaoce, takoreći ih provociraju da daju svoj odgovor. Svaki copywriter vremenom razvija svoj stil pisanja, ali činjenica je da konverzacijski ton može znatno da poboljša čitanost vašeg materijala, a evo i nekoliko saveta kako da to ostvarite:- Poželjno je da pišete onako kako i govorite, jednostavnim rečima koje koristite u svakodnevnom govoru, bez pompeznih i teško razumljivih reči, bez nepotrebnih stručnih termina. Ne želite da čitaoci samo pogledaju vaš tekst, već i da ga pročitaju do kraja, razumeju u potpunosti poruku koju šaljete i da je smatraju dovoljno zanimljivom da je šalju dalje.

    – Ne bi bilo loše da ispričate i neku priču. Ne morate to da činite u svakom tekstu koji napišete, ali ukoliko je tema takva da možete da ubacite neki lični stav, ili iskustvo, možete i da ispričate priču. Ta priča ne mora da bude naročito dugačka, (čak je i poželjno da ne bude) niti previše lična, samo je bitno da se odnosi na temu o kojoj pišete i da bude od neke koristi čitaocima, sa nekom poukom ili savetom.

    – Još jedan od efektivnih načina da uključite čitaoce u konverzaciju je da istaknete neki svoj stav ili mišljenje. To je idealan okidač za čitaoce da izraze i sami svoje mišljenje, tj. da napišu da li se slažu sa vama ili su protiv.

    – Mala ali značajna razlika između pisanog i konverzacijskog govornog tona, a koju veoma lako možete primetiti ako samo malo obratite pažnju je upotreba reči poput: ja ti, mi… u konverzaciji i odsustvo istih u narativnom tonu. Pišite u prvom licu i obraćajte se čitaocima i postići ćete mnogo veći uspeh i mnogo veću čitanost.

  5. POZOVITE ČITAOCE NA INTERAKCIJU: Jedan deo pisanja konverzacijskim tonom čini i pozivanje drugih da se uključe u tu konverzaciju. Iako će pojedini čitaoci svakako ostaviti neki svoj komentar bez ikakvog gesta sa vaše strane, iznenadili biste se koliko bi se povećao broj onih koji žele da učestvuju u konverzaciji ako ih samo pozovete da to učine. Čitaoce možete podstaći na interakciju na razne načine, a neki od njih su sledeći:- Zamolite ih da ostave svoj komentar, i to ne samo na kraju teksta. Možete naznačiti i na samom početku da ste zainteresovani da čujete i druga mišljenja na tu temu.

    – Postavljajte konkretna pitanja. Što su konkretnija pitanja koja postavite, to ćete bolje odgovore i dobiti. Recimo, umesto uopštenog pitanja: „Šta mislite o tome?“, pitajte nešto malo konkretnije u vezi teme koju ste obradili, ili čak postavite moguće odgovore ili rešenja između kojih se dvoumite kako biste podstakli čitaoce da odgovore.

    – Postavite svojim čitaocima neki kreativan izazov. Ovo može biti veoma efektno ako se vaš copywriting odnosi na pisanje bloga. Čitaocima će uvek biti interesantno da odgovore na nedeljni, tematski izazov. Na primer, možete unapred odrediti temu o kojoj ćete pisati sledeće nedelje i izazvati čitaoce da šalju svoje kreativne fotografije na tu temu, od kojih ćete najbolje objaviti uz svoj tekst. Na taj način, ne samo što će čitaoci biti interaktivni i ostavljati više komentara o vašem tekstu, već će imati osećaj da su i sami na neki način doprineli stvaranju bloga koji pišete, a da ne pominjemo koliko će to uticati na povećanje viralnosti vašeg copywriting materijala.

    – Možda je jedan od najjednostavnijih načina da čitaoca koji prvi put čita neki vaš tekst povučete iz pasivnosti i primamite ga da reaguje, da postavite anketu na svom blogu. Ne mora to da bude ništa ozbiljno i opširno. Jednostavan izbor između par kratkih ponuđenih odgovora, ili glasanje za favorita vam možda na prvi pogled ne deluje kao nešto značajno, ali to je važan signal kojim poručujete svojim čitaocima da ste zainteresovani da čujete njihovo mišljenje. To možete dalje proširiti tako što ćete pitati čitaoce kada glasaju, zašto su se opredelili baš za taj izbor. Iznenadićete se koliko njih će želeti da ostavi komentar i obrazloži svoj izbor. Još veći efekat ćete postići ako na kraju objavite rezultate ankete ili glasanja.

    – Pozovite čitaoce na interakciju van vašeg bloga. Zapravo, neke od najboljih diskusija o vašim tekstovima se mogu dešavati van bloga, na društvenim mrežama. Prednost ovoga je što vaši čitaoci, ne samo što mogu vama da odgovore na zadatu temu, već mogu mnogo brže i lakše da razviju diskusiju o tome.

    Redovno pozivanje čitalaca na interaktivno ponašanje će postepeno privući sve više i više čitalaca, kako da čitaju, tako i da reaguju na vaše tekstove, što će od vas načiniti uspešnijeg copywritera, tj. blogera.

  6. POTRUDITE SE DA TEKST STIGNE DO PRAVIH LJUDI: Kada ste konačno napisali tekst sa snažnom porukom i adekvatnom, značajnom sadržinom, sa odgovarajućim ključnim rečima ubačenim na pravim mestima, potrebno je da ga prosledite ljudima koji će od tog teksta imati neke benefite. Tačno je da copywriting predstavlja vid kreativnog pisanja, ali tu se ne završava vaš posao ako zaista želite da se potrudite da vaš tekst bude i viralan. Iskoristite prednost brojnih popularnih društvenih mreža i postavite na njima svoj copywriting materijal ili link istog, ali tako da tagujete sve one ljude koji mogu biti zainteresovani za čitanje tog teksta i koji mogu od toga imati neke koristi, pa čak i one od kojih ste možda dobili i samu ideju za pisanje. Ovo će svakako povećati vrednost i popularnost vašeg teksta, a samim tim će se znatno brže širiti dalje.
  7. STAVITE ČITAOCE U PRVI PLAN: Viralni copywriting podrazumeva da je tekst koji ste objavili ili postovali čitan, pregledan i šerovan puno puta, pa samim tim i visoko kotiran na internet pretraživačima. Da bi čitaoci bili privučeni, pre svega da pročitaju vaš tekst, a nakon toga i da ga podele sa drugima, morate dobro proceniti i odrediti kome se obraćate. Morate da upoznate svoju publiku i da znate, pre svega, koja vam je ciljna grupa. Od te ciljne grupe puno toga zavisi, i toj ciljnoj grupi ćete prilagoditi i jezik i stil pisanja. Činjenica je da je nemoguće napisati tekst koji će svima biti zanimljiv ili koristan, ali cilj je da privučete što veći broj ljudi. Na primer, kada pišete o copywritingu, obraćate se ljudima koji se bave (ili žele da se bave) kreativnim pisanjem, pisanjem blogova, PR tekstova ili reklamnog materijala, pa samim tim i rečnik i stil pisanja mora da bude usklađen takvim čitaocima, ali ne ni previše stručan, jer vam nikako nije cilj da ograničavate svoju publiku, već da privučete i zainteresujete i one koji možda prvi put čitaju nešto na tu temu. Što se tiče šerovanja, možda bi vas iznenadila činjenica da ljudi najčešće šeruju postove o sebi. Iako to na prvi pogled deluje površno i egocentrično, zapravo se radi o tome da ljudi vole da postuju stvari sa kojima se poistovećuju i za koje žele da ih predstavljaju kao osobe, da predstavljaju njihov karakter, mišljenja i stavove. Zato je potrebno da im „potrefite pravu žicu“ i pronađete najefektniji način da doprete do njih, a to ćete najlakše učiniti ako stavite čitaoce u prvi plan, potrudite se da ih upoznate i pružite im šansu da i oni sudeluju na neki način u vašem copywritingu, bilo komentarima, bilo anketama, kreativnim izazovima ili diskusijama. Čitaoci sa svojim stavovima i mišljenjima predstavljaju glavni izvor inspiracije, od njih treba da crpite ideje za svoje stvaranje i teme o kojima ćete pisati, jer oni su ti koji mogu učiniti vaš copywriting materijal manje ili više viralnim.

 
Nakon svega ovoga sledi zaključak da copywriting nije nimalo jednostavan posao i da puno toga treba uzeti u obzir ako želite da napišete tekst koji će biti viralan, ali isto tako treba imati u vidu da je nemoguće predvideti koliko će neki tekst biti uspešan ili ne. Standardi se stalno menjaju, kao i aktuelne teme i interesovanje čitalačke publike. Ukoliko bilo ko od vas ima neki koristan predlog ili iskustvo za koje smatrate da bi značajno doprinelo poboljšanju i razvoju copywritinga, pozivam vas da ostavite svoj komentar ispod.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako koristiti Cloud prints na android telefonu

Ako koristite Android, BlackBerry ili Apple telefon možete uz pomoć svog telefona na vašem štampaču …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *