Kako da napravite svoj blog

Blog je izvedenica od reči „web“ i „log“, što bi u prevodu značilo da je to vrsta internet dnevnika. Blog u poslednje vreme postaje jedna od najpopularnijih formi na internetu zato što se lako koristi, svako veoma brzo može da nauči da bloguje i zato što pruža mogućnost svakodnevne interakcije sa čitaocima i deljenje korisnih (i manje korisnih) informacija na neposredan način. Ukoliko razmišljate da započnete blog, a niste sigurni kako, ili prosto ne znate o čemu bi trebalo da pišete, nadam se da će vam ovaj tekst pomoći.
blog

Kako da napravite svoj blog

  1. Pravite razliku između web sajta i bloga – Web sajt se može opisati kao statički bilbord, kolekcija novinskih članaka, vesti, konkretnih i verodostojnih informacija, fotografija, reklama… Blog više ima formu pisanog dnevnika, žurnala, beležnice, zbirke priča. Dok bi informacije koje pronalazite na web sajtu trebale da budu verodostojne i tačne, sadržina bloga vam može biti korisna i verodostojna, ali i ne mora to da bude. Dakle, glavne razlike su: blog je mnogo opuštenija i neformalnija forma od web sajta; blog pruža mogućnost za interakciju, postavljanje komentara, pitanja i rasprave na zadatu temu, dok je web sajt potpuno zatvoren po tom pitanju. Blog može biti i deo nekog web sajta.
  2. Vrste blogova – Postoji mnogo različitih vrsta blogova, ali osnovna podela je na lične i poslovne (korporativne) blogove. Lični blogovi su obično namenjeni užem krugu ljudi i pišu o ličnim viđenjima i doživljajima sveta oko nas. Teme ovih blogova mogu biti raznovrsne i obično im nije cilj da privuku veliki broj čitalaca. Sa druge strane, poslovni blog ima za cilj da privuče što veći broj čitalaca i da uspostavi sa njima što neposredniji kontakt, jer je razumevanje potencijalnih klijenata i njihovih potreba važan deo poslovnog uspeha.
  3. Kako najlakše da započnete – Za početnike je preporučljiva najjednostavnija varijanta otvaranja bloga, a to je da preko internet pretraživača pronađete jedan od brojnih sajtova koji će vama najviše odgovarati i koji nudi besplatnu registraciju i otvaranje bloga na domenu tog sajta. Pored toga što je besplatna, registracija na ovim sajtovima je vrlo jednostavna. Oni vam pružaju mogućnost da otvorite svoj blog u okviru njihovog domena, dobijate intuitivan interfejs iz kog pišete tekstove, mogućnost da podešavate neke osnovne opcije i da izaberete nekoliko tema za izgled vašeg bloga. Za početak i vežbu, nije loše isprobati.
  4. Postavite blog na sopstvenom domenu – Ako želite ozbiljnije da se bavite blogovanjem, ili želite da napravite poslovni (korporativni) blog u cilju proširivanja tržišta i stvaranja brenda, logično je da ćete želeti da zakupite domen na kome ćete postaviti blog, ili možda želite da na svom već postojećem sajtu, gde nudite svoje usluge i proizvode, otvorite i blog sekciju. Uz malo truda, možete i sami da instalirate i pišete svoj blog. Postoji dosta besplatnih (open source) platformi pomoću kojih možete da blogujete. Većina ovih platfomi se lako instalira i jednostavna je za upotrebu. Neke su dostupne i na srpskom jeziku. Na vašem hosting serveru vam je potreban samo PHP i baza podataka, što skoro svaki hosting može da pruži uz vrlo malo finansijskog ulaganja s vaše strane.
  5. O čemu pisati u blogu – U blogu možete pisati bukvalno o bilo čemu, ali savet je da makar za početak napravite neki plan i izaberete konkretnu temu o kojoj želite da pišete. Neka to bude o nekoj oblasti u kojoj ste stručni, ili o sportu kojim se bavite, o hobiju (česti su modni blogovi)… Bitno je da vam tekstovi ne deluju zbrkano, nepovezano i rasplinuto, kako biste uspeli da privučete određeni tip i grupu čitalaca koju želite da privučete. Kasnije, kada rarzadite blog, možete temu proširivati. Prvi tekst na blogu svakako ne treba da bude uvod (ne pišete knjigu). Možete početi od bilo čega zanimljivog u oblasti koju ste izabrali.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *