Kako besplatno registrovati hosting i domen za sajt

freehostiaInternet tehnologija se u današnjici sve više razvija, i sve je više novih web sajtova. Čak je sve toliko pojednostavljeno, da svako može napraviti besplatno i jedan svoj. Ali šta je potrebno da jedan sajt funkcioniše? Dva neophodna elementa neke internet stranice su:
1. Domen – svaki sajt treba da ima određeno ime tj. identifikaciju na koju će se odazivati. npr. www.google.com ili www.yahoo.com
2. Hosting – da bi web sajt mogao biti objavljen, treba da bude negde smešten, tačnije na neki web server.
Za oba ova elementa u praksi treba platiti određenu sumu novca, ali ja ću vam u ovom članku opisati način kako da za njih ne platite ništa!

Uputstvo

  1. Idite na www.iz.rs i proverite da li je domen koji želite slobodan. Servis iz.rs nudi domene besplatno, i one se završavaju tagom iz.rs tako da će domen (ime) vašeg sajta da glasi npr. „www.tvojdomen.iz.rs“. Ukoliko ste dobili povratnu informaciju da je domen slobodan, idemo na sledeći korak.
  2. Ne zatvarajući stranicu servisa iz.rs idite na www.freehostia.com. Tamo ćete ugledati negde na sajtu „Chocholate plan“. To predstavlja besplatan hosting plan. Registrujte se na njega. Registraciono dugme može biti „Take a bit“ ili „Signup“ ili „Free hosting sign up“, stalno se menja.
  3. Na registracionoj formi gde piše: „Add domain name to host“ izaberete opciju „Use my existing domain“. Na predviđenom mestu ukucajte vaš domen koji ste izabrali bez početnih www, npr. „tvojdomen.iz.rs“. Ispod ispunite podatke koji se traže, i kliknite „CONTINUE“.
  4. Vratite se na stranicu iz.rs i tamo gde piše DNS: ukucajte sledeće:
    „dns1.freehostia.com“ ili „dns2.freehostia.com“ – naravno bez navodnika. Kliknite na „proveri domen“, zatim na „registruj domen“. Preusmeriće vas na novi sajt, i tu kliknete „next“.
  5. Pojaviće vam se nova registraciona forma, i ovde takodje napravite nalog. Ispunite podatke i kliknite „send activation email“.
  6. Proverite vaš email, ili u primljenim porukama (inbox), ili medju neželjenim porukama (spam/junk) ćete naći 2 poruke, jednu od freedns (domen servisa), preko kojeg ćete aktivirati domen, i drugi je od freehostia (hosting servisa) gde vam je stigla lozinka kojom ćete moći ući na kontrolni panel sajta.
  7. Idite na www.freehostia.com i sa dobijenim korisničkom imenom i lozinkom ulogujte se, i možete početi sa građenjem sajta!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Oskar-NS

Avatar photo

7 komentari

  1. Avatar photo

    Jos jedan sjajan tekst za bookmark. Ovo mi je definitivno trebalo, jer sam svaki sajt do sada placala…

  2. Samo da napomenem da prilikom registracije na besplatan hosting ne dobijate garanaciju da ce sve raditi kako treba i da ce sajt uvek biti vidljiv, takodje zaboravite i na (kvalitatnu) tehnicku podrsku ukoliko dodje do nekih problema.

    • Avatar photo

      Isto tako neki besplatni hostinzi overseluju sajtove. To znaci da ih „prpeprodaju“ kada sajt bude na zavidnom nivou sa dosta poseta i redovnim kvalitetnim tekstovima.

  3. Avatar photo

    Fenomenalno, volim web dizajn i ovo mi je oduvek trebalo.Hiljadu puta je bolje da domen izgleda tako nego da mi treba 5 minuta da iskucam u adresnoj liniji! Svaka čast!

  4. Nova sam i be znam bas sve. Zamolila bih dobre ljude da mi pomognu. Proverila sam svoj domen, i dostupan je. ali prilikom drugog koraka nastaje problem. Kada ukucam svoje podatke, i kada hocu da ih sacuvam, sajt mi trazi da ukucam domen, (i da odaberem da li cu com, net, biz itd. ) koji se naravno placa. Da li se to svakome desava ili sam ja pogresila negde?

  5. Avatar photo

    Besplatan hosting i domen ne valjaju nicemu, jedino za testiranja.
    Vecina tih „besplatnih hostinga“ overseluje (preprodaje) sajtove i domene kada dostignu odredjenu vrednost.
    Zato je najbolje da za 1000, 1500 din uzmete pravih web hosting i za 500 (in.rs) ili 800-900 din (com, net, info) uzmete domene i mirni ste. Domeni i hosting se placaju godisnje.

  6. Ok, napravio sam sve korake iz opisanog. Kada odem na file manager i upload new files i dodam folder sa svim fajlovima, sadrzaj i dalje nije vidljiv na netu? Da li cinim nesto pogresno ili kako?

    Pozdrav,

    Jovan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *