Kako optimizovati slike za internet sajtove

Kratak tutorial koji će da Vas nauči kako optimizovati slike koje ćete postaviti na svoj sajt. Dobra optimizacija je bitna za dobre pozicije na tražilicama, zato savetujem svima koji žele dobre pozicije da pročitaju ovaj članak.
optimizacija-slika

Kako optimizovati slike za internet sajtove

Slike igraju veliku ulogu u razvoju internet sajtova zato što su lako uočljive te lako privlače pažnju. Način na koji slike dodajete na sajt može imati uticaja na to kako Google i ostali pretraživači gledaju Vaš sajt. Za što bolji SEO učinak pratite ovih nekoliko koraka:

  1. Proverite licence
    Prije nego počnemo sa optimizacijom uverite se kako imate licencu za korištenje baš tih slika koje planirate postaviti na svoj sajt. Iskusniji webmasteri znaju da ne možete jednostavno sačuvati bilo koju sliku sa interneta na svoj PC i kasnije je staviti na svoj sajt. Pronađite slike na jednom od „stock images“ sajtova, pronađite slike sa licencom komercijalne upotrebe, koristite slike koje ste sami uslikali ili jednostavno kupite slike sa nekog od „stock images“ sajtova.
    Ovo neće imati uticaja na SEO, ali će Vas svakako održati sigurnima pred zakonom.
  2. Podesite veličinu slika (rezoluciju)
    Sad kad imate licencu, odvojite malo vremena za podešavanje veličine slika na tačne dimenije koje Vam trebaju na sajtu. U ovom koraku možete koristiti sledeće alate: Photoshop, PicMonkey ili čak Mspaint.
    Pitate se zašto ovo radimo? Odgovor je jako jednostavan, brzina učitavanja sajta. Prevelike slike će browser sam podešavati na potrebnu veličinu, što će dovesti do sporijeg učitavanja sajta. Sporije učitavanje će dati signal pretraživačima da nešto nije kako treba a Vaš sajt će izgubiti poen koji je jako lako mogao dobiti.
  3. Kompresujte slike
    Nemojte stati na promeni veličine slika, primenite kompresiju također.
    Veličina Vaše slike i količina informacija koju nose imaju uticaja na potrebne resurse prilikom učitavanja sajta. Ukoliko tema Vašeg sajta nije umetnost i ne trebaju Vam slike sa previše detalja, slobodno kompresujte slike, bez brige o gubitku vrednosti za Vaše posetioce.
    Slike također možete kompresovati jednim od alata navedenih u prethodnom koraku. Ovaj korak je također jako bitan kada govorimo o brzini učitavanja sajta.|
  4. Koristite reči koje opisuju sliku u nazivu fajla
    Ovaj korak bi trebao biti logičan sam po sebi. Iako je Google uveo pratrage po slikama i može zaključiti šta je na slici, zašto mu ne bi olakšali posao i rekli to jednostavnim upisom u naziv fajla. Npr. ako na slici imate sat, zar nije logično imati na sajtu sat.jpg umesto IMG_1256.jpg.
  5. Dodajte Title i Alt tag slikama
    Pored optimizacije naziva fajla, dodajte opis slike u Title i Alt tagove. Nemojte pretrpavati ova dva taga Vašim ključnim rečima, budite jednostavni i koristite samo reči koje opisuju ono što je na slici. Za ovo će Vam biti zahvalni i posetioci i pretraživači.
  6. Optimizujte brzinu otvaranja sajta
    Ukoliko koristite WordPress kao alat za upravljanjem sajta, onda je brzina učitavanja sajta sigurno jedan od većih problema koji imate. Najbolje i najbrže rešenje za brže učitavanje WordPress sajtova jeste plugin WP-Rocket.
  7. Kao što vidite u SEO optimizaciji slika dve su bitne stvari:
    • Brzina učitavanja slika
    • Opis slika kroz naziv fajla i tagove
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Josip Ivanovic

SEO strateg sa više od 10 godina iskustva u industriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *